Nordisk Film -palkinto

Jussi-gaalassa 22.3.2024 jaettiin kuudennen kerran 20 000 euron arvoinen Nordisk Film -palkinto. Tunnustus myönnetään tekijöille, jotka poikkeuksellisella panoksellaan rikastavat, syventävät tai muutoin edistävät kotimaista elokuvaa ja nostavat sen tasoa. Palkinto myönnettiin Máhccan – kotiinpaluu -elokuvan tekijöille, johon kuuluvat ohjaajat Suvi West ja Anssi Kömi.

Nordisk Film -palkinto jaetaan vuosittain. Palkinnon lahjoittaa Nordisk Film -säätiö, ja sen valitsee riippumaton, elokuvatekijöistä koostuva tuomaristo. Vuonna 2024 palkintotuomariston jäsenet olivat tuottaja Nina Laurio, ohjaaja Alli Haapasalo, Filmiauran hallituksen jäsen Manna Katajisto, kuvaaja Jarmo Kiuru, käsikirjoittaja Kirsikka Saari, ohjaaja Oskari Sipola ja leikkaaja Harri Ylönen.

Nordisk Film -palkinto myönnettiin ensimmäisen kerran Tanskassa vuonna 1996, jolloin palkinnon voittivat Lars von Trier ja Ole Bornedal. Norjassa palkintoa on jaettu vuodesta 2015. Nyt kolmannen kerran Suomessa jaettavan palkinnon tarkoitus on antaa tunnustusta sellaisille elokuvantekijöille, jotka merkittävällä työllään ovat nostaneet oman maansa elokuvan tasoa ja siten rikastuttaneet elokuvakulttuuria.

Palkinnon lahjoittava Nordisk Film -säätiö (Nordisk Film Foundation) on osa Egmont -säätiötä. Egmont-säätiö on kaupallinen säätiö, johon kuuluu medialiiketoimintaa harjoittava kaupallinen kokonaisuus sekä hyväntekeväisyyskokonaisuus, joka tukee avun tarpeessa olevia lapsia ja nuoria vuosittain noin 13 miljoonalla eurolla. Elokuvaa ja elokuvantekijöitä tukeva Nordisk Film -säätiö on itsenäinen osa Egmont -säätiötä.

Vuoden 2024 voittajat Suvi West ja Anssi Kömi. Kuva: Lucas Ekblad

 

Vuoden 2023 voittajat Mika Ritalahti, Hanna Bergholm ja Ilja Rautsi. Kuva: OneTake Productions

 

Vuoden 2022 voittajista kaksi, Teemu Nikki ja Sari Aaltonen. Kuva: Dante Mutashar

 

Vuoden 2021 voittaja Hamy Ramezan. Kuva: Sami Sorasalmi
Vuoden 2020 voittajat Elli Toivoniemi, Reetta Aalto, Kirsikka Saari ja Miia Tervo (kuvasta puuttuu Alli Haapasalo, Anna Paavilainen ja Jenni Toivoniemi).
Vuoden 2019 voittajat Aleksi Salmenperä ja Samu Heikkilä. Kuva: Alejandro Lorenzo

 

Nordisk Film –palkinnon kansainväliset sivut
Nordisk Film –palkinto Suomessa ja Norjassa
Egmont-säätiö

Vuoden 2019 voittajat Aleksi Salmenperä ja Samu Heikkilä

Vuoden 2020 voittajat Elli Toivoniemi, Kirsikka Saari, Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi ja Miia Tervo

Vuoden 2021 voittaja Hamy Ramezan

Vuoden 2022 voittajat Sari Aaltonen, Teemu Nikki ja Jani Pösö

Vuoden 2023 voittajat Hanna Bergholm, Jarkko Laine, Ilja Rautsi ja Mika Ritalahti

Vuoden 2024 voittajat Suvi West ja Antti Kömi

Top