Nordisk Film -palkinto

Jussi-gaalassa 6.5.2022 jaettiin neljännen kerran 20 000 euron arvoinen Nordisk Film -palkinto. Tunnustus myönnetään tekijöille, jotka poikkeuksellisella panoksellaan rikastavat, syventävät tai muutoin edistävät kotimaista elokuvaa ja nostavat sen tasoa. Palkinto myönnettiin Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuvan tekijöille Sari Aaltoselle, Teemu Nikille ja Jani Pösölle.

Nordisk Film säätiön -palkinto jaetaan vuosittain ja sen saajan valitsee riippumaton, elokuvantekijöistä koostuva tuomaristo. Vuonna 2022 tuomaristoon kuuluivat tuottaja Liisa Asikainen-Penttilä (tuomariston pj), näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja Peter Franzén, ohjaaja Ville Jankeri, Filmiauran hallituksen jäsen Manna Katajisto, käsikirjoittaja Iiro Küttner sekä näyttelijä, ohjaaja Anna Paavilainen.

Nordisk Film -palkinto myönnettiin ensimmäisen kerran Tanskassa vuonna 1996, jolloin palkinnon voittivat Lars von Trier ja Ole Bornedal. Norjassa palkintoa on jaettu vuodesta 2015. Nyt kolmannen kerran Suomessa jaettavan palkinnon tarkoitus on antaa tunnustusta sellaisille elokuvantekijöille, jotka merkittävällä työllään ovat nostaneet oman maansa elokuvan tasoa ja siten rikastuttaneet elokuvakulttuuria.

Palkinnon lahjoittava Nordisk Film -säätiö (Nordisk Film Foundation) on osa Egmont -säätiötä. Egmont-säätiö on kaupallinen säätiö, johon kuuluu medialiiketoimintaa harjoittava kaupallinen kokonaisuus sekä hyväntekeväisyyskokonaisuus, joka tukee avun tarpeessa olevia lapsia ja nuoria vuosittain noin 13 miljoonalla eurolla. Elokuvaa ja elokuvantekijöitä tukeva Nordisk Film -säätiö on itsenäinen osa Egmont -säätiötä.

Vuoden 2022 voittajista kaksi, Teemu Nikki ja Sari Aaltonen. Kuva: Dante Mutashar

 

Vuoden 2021 voittaja Hamy Ramezan. Kuva: Sami Sorasalmi
Vuoden 2020 voittajat Elli Toivoniemi, Reetta Aalto, Kirsikka Saari ja Miia Tervo (kuvasta puuttuu Alli Haapasalo, Anna Paavilainen ja Jenni Toivoniemi).
Vuoden 2019 voittajat Aleksi Salmenperä ja Samu Heikkilä. Kuva: Alejandro Lorenzo

 

Nordisk Film –palkinnon kansainväliset sivut
Nordisk Film –palkinto Suomessa ja Norjassa
Egmont-säätiö
Vuoden 2019 voittajat Aleksi Salmenperä ja Samu Heikkilä
Vuoden 2020 voittajat Elli Toivoniemi, Kirsikka Saari, Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi ja Miia Tervo
Vuoden 2021 voittaja Hamy Ramezan
Vuoden 2022 voittajat Sari Aaltonen, Teemu Nikki ja Jani Pösö

Top