ELOKUVA-ALAN TUNNUSPALKINTO MYÖNNETTIIN MÁHCCAN – KOTIINPALUU-ELOKUVAN TEKIJÖILLE

Nordisk Film -säätiön lahjoittaman 20 000 euron palkinnon tarkoitus on antaa tunnustusta elokuvantekijöille, jotka merkittävällä työllään ovat nostaneet elokuvan tasoa ja siten rikastuttaneet suomalaista elokuvakulttuuria. Vuoden 2024 palkinnon sai Máhccan – kotiinpaluu-elokuvan tekijät, joihon kuuluvat ohjaajat Suvi West ja Anssi Kömi.

Palkintotuomariston perustelut vuoden 2024 Nordisk Film -palkinnolle:

”Máhccan – kotiinpaluu tuo ainutlaatuisella tavalla elokuvakulttuuriimme äänen, jota ei olisi voinut tuoda kukaan muu kuin juuri nämä tekijät. Ohjaajat kutsuvat katsojan mukaan ymmärtämään ja kokemaan elokuvan tarinan yhdessä heidän kanssaan.

Elokuva tapahtuu tässä päivässä, se on eteenpäin katsova ja toiveikas, vaikka historia ja kipeä menneisyys ovat läsnä. Elokuva kuvaa saamelaisesineiden palauttamista Kansallismuseosta takaisin Saamenmaalle. Konkreettisten esineiden kautta aukeaa näkymä kokonaiseen kulttuuriin herkällä ja oivaltavalla tavalla. Käsikirjoittaja-ohjaaja käy dialogia esi-isiensä kanssa, mikä tuo hienon kerronnallisen tason elokuvaan. Saamelaiskulttuuria kuvaava nykypäivän tarina on tärkeä teos kotimaisessa elokuvassa. Ennen kaikkea se on kuitenkin taidokkaasti tehty elokuva, joka saa katsojan näkemään kuvaamansa aiheen – ja esineet – uusin silmin.”

Nordisk Film -palkinto jaetaan vuosittain. Palkinnon lahjoittaa Nordisk Film -säätiö, ja sen valitsee riippumaton, elokuvatekijöistä koostuva tuomaristo. Vuonna 2024 palkintotuomariston jäsenet olivat tuottaja Nina Laurio, ohjaaja Alli Haapasalo, Filmiauran hallituksen jäsen Manna Katajisto, kuvaaja Jarmo Kiuru, käsikirjoittaja Kirsikka Saari, ohjaaja Oskari Sipola ja leikkaaja Harri Ylönen.

Taustatietoa palkinnosta:

Nordisk Film -palkinto myönnettiin ensimmäisen kerran Tanskassa vuonna 1996, jolloin palkinnon voittivat Lars von Trier ja Ole Bornedal. Norjassa palkintoa on jaettu vuodesta 2015. Nyt kuudetta kertaa Suomessa jaetun palkinnon tarkoitus on antaa tunnustusta sellaisille elokuvantekijöille, jotka merkittävällä työllään ovat nostaneet oman maansa elokuvan tasoa ja siten rikastuttaneet elokuvakulttuuria.

Palkinnon lahjoittava Nordisk Film -säätiö (Nordisk Film Fonden) on osa Egmont-säätiötä. Egmont-säätiö on kaupallinen säätiö, joka tukee avun tarpeessa olevia lapsia ja nuoria vuosittain noin 13 miljoonalla eurolla. Elokuvaa ja elokuvantekijöitä tukeva Nordisk Film -säätiö on itsenäinen osa Egmont-säätiötä.

Lisätietoja:

Jussi-gaala https://www.jussit.fi/

Edellisvuosien voittajista ja palkinnosta Nordisk Filmin sivuilta: https://nordiskfilm.fi/nordisk-film-palkinto/

Egmont-säätiöstä: https://www.egmont.com/egmont-foundation

Katarina Nyman, Director of Film Distribution, Nordisk Film katarina.nyman@nordiskfilm.com

 

Kuva: Lucas Ekblad

Top