Elokuva-alan tunnuspalkinto myönnettiin Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuvan tekijöille

Jussi-gaalassa jaettiin neljättä kertaa 20 000 euron arvoinen Nordisk Film -palkinto. Kyseessä on arvoltaan Suomen suurin elokuva-alan palkinto, ja se myönnetään tekijöille, jotka poikkeuksellisella panoksellaan rikastavat, syventävät tai muutoin edistävät kotimaista elokuvaa ja nostavat sen tasoa. Palkinto myönnettiin Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuvan tekijöille Sari Aaltoselle, Teemu Nikille ja Jani Pösölle.

Nordisk Film säätiön -palkinto jaetaan vuosittain ja sen saajan valitsee riippumaton, elokuvantekijöistä koostuva tuomaristo. Vuonna 2022 tuomaristoon kuuluivat tuottaja Liisa Asikainen-Penttilä (tuomariston pj), näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja Peter Franzén, ohjaaja Ville Jankeri, Filmiauran hallituksen jäsen Manna Katajisto, käsikirjoittaja Iiro Küttner sekä näyttelijä, ohjaaja Anna Paavilainen.

 

Teemu Nikki ja Sari Aaltonen.  Kuva: Dante Mutashar

 

Raadin perustelut vuoden 2021 palkinnolle:

”Ihmiset – jotka eivät ole elokuva-alalla – näkevät yleisimmin elokuvantekijöitä vain näiden omissa voitonjuhlissa; ensi-illoissa ja gaaloissa. Valmiiksi saadun elokuvan jälkeen tekijä kaivaa puhtaimmat rytkynsä esiin ja antaa innostuneena haastattelun parhaassa paikassa meren rannalla. Ruhtinaallisen näköistä hommaa. Elokuvantekijät itse tietävät kuinka pitkä, monipolvinen ja kivinen tie yksistä juhlista väkisinkin on seuraaviin. Vain he tietävät kaikki ne hankkeet, joita ei koskaan saatu toteutettua, ja joita emme voi juhlia missään.

Jokaisen elokuvantekijän on oltava valmis keksimään pyörä tuhat kertaa uusiksi niiden kuvien ja äänten eteen, jotka haluaa jakaa maailman kanssa. Mutta elokuva-alan kekseliäiden ja itsepintaisten ihmisten joukossa on muutamia, jotka kovatahtoisuudellaan ja omaäänisyydellään tekevät jopa omiin kollegoihinsakin vaikutuksen.

Nordisk Film-palkinto myönnetään sellaisille tekijöille, jotka poikkeuksellisella panoksellaan rikastavat, syventävät tai muutoin edistävät kotimaista elokuvaa. Elokuvavuoden 2021 osalta palkinto myönnetään tekijäryhmälle, joka on vuosia tehnyt yhdessä töitä valmistaakseen nimenomaan sellaisia elokuvia, joita muut eivät tekisi.

Lukuisien häkellyttävien ansioidensa lisäksi heidän viime vuonna valmistunut elokuvansa kiteyttää oivaltavasti elokuvien merkityksen kollektiivisen muistimme tärkeänä osana. Kun muita yhteisiä kuvia ei ole käytössä, voimme viimeisenä keinonamme ainakin puhua niistä elokuvista, jotka kaikki ovat oletettavasti yhdessä nähneet. Siksi kaikki elokuvat ovat tärkeitä – myös se Titanic.”

 

Taustatietoa palkinnosta:

Nordisk Film -palkinto myönnettiin ensimmäisen kerran Tanskassa vuonna 1996, jolloin palkinnon voittivat Lars von Trier ja Ole Bornedal. Norjassa palkintoa on jaettu vuodesta 2015. Nyt kolmatta kertaa Suomessa jaetun palkinnon tarkoitus on antaa tunnustusta sellaisille elokuvantekijöille, jotka merkittävällä työllään ovat nostaneet oman maansa elokuvan tasoa ja siten rikastuttaneet elokuvakulttuuria.

Palkinnon lahjoittava Nordisk Film -säätiö (Nordisk Film Foundation) on osa Egmont -säätiötä. Egmont -säätiö on kaupallinen säätiö, johon kuuluu medialiiketoimintaa harjoittava kaupallinen kokonaisuus sekä hyväntekeväisyyskokonaisuus, joka tukee avun tarpeessa olevia lapsia ja nuoria vuosittain noin 13 miljoonalla eurolla. Elokuvaa ja elokuvantekijöitä tukeva Nordisk Film -säätiö on itsenäinen osa Egmont -säätiötä.

Top