Elokuva-alan Nordisk Film -tunnustuspalkinto myönnettiin elokuvan Ensilumi ohjaajalle

Jussi-gaalassa jaettiin kolmatta kertaa 20 000 euron arvoinen Nordisk Film -palkinto. Kyseessä on arvoltaan Suomen suurin elokuva-alan palkinto, ja se myönnetään elokuvantekijälle, joka on edistänyt poikkeuksellisella panoksellaan viime vuoden aikana kotimaista elokuvaa ja nostanut sen tasoa. Palkinto myönnettiin elokuvan Ensilumi ohjaajalle Hamy Ramezanille.

Nordisk Film säätiön -palkinto jaetaan vuosittain ja sen saajan valitsee riippumaton, elokuvantekijöistä koostuva tuomaristo. Vuonna 2021 tuomaristoon kuuluivat ohjaaja Aleksi Salmenperä (tuomariston pj), tuottaja Liisa Asikainen-Penttilä, näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja Peter Franzén, Filmiauran hallituksen jäsen Manna Katajisto sekä käsikirjoittaja Iiro Küttner sekä ohjaaja ja käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa.

Hamy Ramezan. Kuva: Jaakko Meyn

 

Raadin perustelut vuoden 2020 palkinolle:

”Parhaat tarinat tähtäävät kaiken aikaa siihen hetkeen – mihin ne päättyvät. Tänä vuonna palkinnon kohteena olevassa elokuvassa tämä ihanne toteutuu sydäntäsärkevän kauniisti. Kaikki mitä me olemme nähneet, saa merkityksensä vasta tarinan äärimmäisestä lopusta käsin ja katsojalla elokuvan lopussa kuvattu menetys tuntuu henkilökohtaiselta menetykseltä.

Tämä elokuva on ehjä, taitavasti rajattu ja turhia selittelemätön kokonaisuus, joka yksityiskohtienkin tasolla sisältää runsaasti elokuvantekijän korkeasta ammattitaidosta kertovia ratkaisuja. Vaatii erityistä lahjakkuutta ja ammatillista itseluottamusta kuvata suurta ahdistusta ja murhetta niin keveästi ja hyväntuulisesti kuin tässä elokuvassa on tehty.

Katsoja katsoo aina elokuvantekijän katsetta, ja tämän elokuvan tekijä katsoo maatamme sellaisesta paikasta, johon katseemme ei koskaan muutoin eksyisi. Se on mieleenpainuva kokemus. Ne lukumäärät ja kylmät tilastot, joita me lehdestä luemme, eivät tämän elokuvan äärellä pelkästään henkilöidy, ne asettuvat täysin uudenlaiseen valoon.

Nordisk Film-palkinto myönnetään tekijälle, joka on poikkeuksellisella panoksellaan joko rikastanut, syventänyt tai muutoin edistänyt kotimaista elokuvaa. Elokuvavuoden 2020 osalta palkinto myönnetään tekijälle, joka onnistui kertaheitolla täyttämään koko mainitun toivelistan. Onnittelemme!”

Taustatietoa palkinnosta:

Nordisk Film -palkinto myönnettiin ensimmäisen kerran Tanskassa vuonna 1996, jolloin palkinnon voittivat Lars von Trier ja Ole Bornedal. Norjassa palkintoa on jaettu vuodesta 2015. Nyt kolmatta kertaa Suomessa jaetun palkinnon tarkoitus on antaa tunnustusta sellaisille elokuvantekijöille, jotka merkittävällä työllään ovat nostaneet oman maansa elokuvan tasoa ja siten rikastuttaneet elokuvakulttuuria.

Palkinnon lahjoittava Nordisk Film -säätiö (Nordisk Film Foundation) on osa Egmont -säätiötä. Egmont -säätiö on kaupallinen säätiö, johon kuuluu medialiiketoimintaa harjoittava kaupallinen kokonaisuus sekä hyväntekeväisyyskokonaisuus, joka tukee avun tarpeessa olevia lapsia ja nuoria vuosittain noin 13 miljoonalla eurolla. Elokuvaa ja elokuvantekijöitä tukeva Nordisk Film -säätiö on itsenäinen osa Egmont -säätiötä.

 

Mehdipourin perhe elokuvasta Ensilumi. Rooleissa: Shabnam Ghorbani, Kimiya Escandari, Aran-Sina Keshvari, Shahab Hosseini. Kuva: Sami Kuokkanen /Elokuvayhtiö Aamu

 

Top