Elokuva-alan tunnuspalkinto myönnettiin Pahanhautoja-elokuvan tekijöille

Kuva: OneTake Productions

 

Jussi-gaalassa jaettiin viidettä kertaa Nordisk Film -palkinto. Nordisk Film -säätiön lahjoittaman 20 000 euron palkinnon tarkoitus on antaa tunnustusta elokuvantekijöille, jotka merkittävällä työllään ovat nostaneet elokuvan tasoa ja siten rikastuttaneet suomalaista elokuvakulttuuria. Vuoden 2023 palkinnon sai työryhmä, johon kuuluvat ohjaaja Hanna Bergholm, kuvaaja Jarkko T. Laine, käsikirjoittaja Ilja Rautsi ja tuottaja Mika Ritalahti.

Palkintotuomariston perustelut vuoden 2022 Nordisk Film -palkinnolle:

”Elokuvan kuvaajalla on erinomainen tekninen taituruus ja ennen kaikkea herkkyys luoda ennennäkemätön ja ehyt maailma. Se on samanaikaisesti vieras ja tuttu, turvallinen ja vaarallinen. Elokuvan tuottaja on osoittanut poikkeuksellista sitkeyttä ja ammattitaitoa rakentamalla vankan rahoitusverkoston ja tuotantokokonaisuuden esikoiselokuvalle. Riski on otettu ja se on kannattanut.

Elokuvan käsikirjoittaja on samanaikaisesti hillitön ja hillitty. Hänellä on pistämätön rakennetaju, mutta hän ei jää tyylilajin konventioiden vangiksi, vaan käsittelee elokuvan teemoja syvyyssuunnassa luoden yllättävän ja jännitteisen tarinan. Ja kaikkea edellä mainittua pitää koossa elokuvan prisma, sen ohjaaja, tekemällä taiteellisesti tinkimättömän elokuvan, jonka kansainvälinen maine on ansaittu. Hän vie tyylilajia rohkeasti uuteen, omaan suuntaansa keskittyen genren vaatimusten lisäksi vahvasti siihen, mitä elokuvallaan haluaa sanoa.”

Nordisk Film -palkinto jaetaan vuosittain. Palkinnon lahjoittaa Nordisk Film -säätiö, ja sen valitsee riippumaton, elokuvatekijöistä koostuva tuomaristo. Vuonna 2023 palkintotuomariston jäsenet olivat ohjaaja Saara Cantell, ohjaaja-käsikirjoittaja Juha Lehtola, Filmiauran hallituksen jäsen Manna Katajisto, ohjaaja-käsikirjoittaja Inari Niemi, elokuvaaja J-P Passi ja tuottaja Liisa Penttilä-Asikainen.

Taustatietoa palkinnosta:

Nordisk Film -palkinto myönnettiin ensimmäisen kerran Tanskassa vuonna 1996, jolloin palkinnon voittivat Lars von Trier ja Ole Bornedal. Norjassa palkintoa on jaettu vuodesta 2015. Nyt viidettä kertaa Suomessa jaetun palkinnon tarkoitus on antaa tunnustusta sellaisille elokuvantekijöille, jotka merkittävällä työllään ovat nostaneet oman maansa elokuvan tasoa ja siten rikastuttaneet elokuvakulttuuria.

Palkinnon lahjoittava Nordisk Film -säätiö (Nordisk Film Fonden) on osa Egmont-säätiötä. Egmont-säätiö on kaupallinen säätiö, joka tukee avun tarpeessa olevia lapsia ja nuoria vuosittain noin 13 miljoonalla eurolla. Elokuvaa ja elokuvantekijöitä tukeva Nordisk Film -säätiö on itsenäinen osa Egmont-säätiötä.

Lisätietoja:

Jussi-gaala https://www.jussit.fi/

Edellisvuosien voittajista ja palkinnosta Nordisk Filmin sivuilta: https://nordiskfilm.fi/nordisk-film-palkinto/

Egmont-säätiöstä: https://www.egmont.com/egmont-foundation

Katarina Nyman, Director of Film Distribution, Nordisk Film katarina.nyman@nordiskfilm.com

Top