Zaida Bergrothin TOVE valloittaa – vastaanotto ollut erinomainen

Zaida Bergothin TOVE on saanut erinomaisen vastaanoton. Elokuva sai ensi-iltansa perjantaina 120 elokuvateatterissa ympäri maan, ja se oli ensi-iltaviikonloppunaan Suomen katsotuin elokuva. Elokuvan näki perjantain ja sunnuntain välisenä  aikana 17 626 katsojaa. Ennakkonäytökset mukaan luettuna elokuvan on jo nähnyt 18 638 katsojaa turvavälejä noudattaen.

Elokuvan pääosassa nähdään kriitikoiden varauksetta ylistämä Alma Pöysti. Vivica Bandleria näyttelee Krista Kosonen ja Atos Wirtasta Shanti Roney. TOVE-elokuvan on käsikirjoittanut Eeva Putro. 

“Olen ylpeä ja iloinen siitä, että elokuva on saanut niin valtavan hienon vastaanoton. Koko maan ympäri katsojat ovat ottaneet elokuvan sydämeensä, rakkaus on tulvinut kaikkia tekijöitä kohtaan somessa ja viesteissä. Uskon, että Toven elämänhalu ja voima puskea eteenpäin kaikissa olosuhteissa on viesti, mikä resonoi tällä hetkellä erityisen tärkeänä kaikille suomalaisille”, sanoo tuottaja Andrea Reuter Helsinki-filmistä.

“Toven optimismilla on ennenkin menty läpi vaikeiden aikojen, niin nytkin”, sanoo elokuvan toinen tuottaja Aleksi Bardy Helsinki-filmistä.

Avausviikonlopun tulosta voi pitää erinomaisena. Kaikissa elokuvateattereissa salit myydään tällä hetkellä keskimäärin vain puolilleen koko kapasiteetistaan, jotta hyvät turvavälit saleissa säilyvät.

“Toven puoleensavetävä elämänilo on vedonnut myös katsojiin, ja upea elokuva on saanut kerrassaan upean avaustuloksen. On hienoa, että ihmiset ovat huomanneet, että elokuvateattereissa on turvallista käydä. Elokuvien elämyksellisyys tuo voimaa pimenevään syksyyn”, toteaa elokuvalevityksen johtaja Katarina Nyman, Nordisk Film.

Kansainvälinen kiinnostus TOVE-elokuvaa kohtaan on suurta. Elokuva on jo myyty muun muassa Pohjoismaihin, Baltian maihin ja Japaniin, ja useita neuvotteluita on käynnissä levittäjien kanssa ympäri maailman.

TOVE sai Suomen ensi-iltansa 2.10. Ahvenanmaalla ensi-ilta on 9.10. TOVE-elokuvan on ohjannut Zaida Bergroth ja sen on käsikirjoittanut Eeva Putro. Elokuvan tuottaa Helsinki-filmi tuottajinaan Andrea Reuter ja Aleksi Bardy yhteistuotannossa Anagram Swedenin kanssa, ja sen levittää Suomessa Nordisk Film. TOVEn pääyhteistyökumppani on Amnesty International Finland. 

Elokuvateattereissa varmistetaan, että turvavälit säilyvät niin aulatiloissa kuin salissa. Teattereiden hygieniasta huolehditaan määrätietoisesti. Elokuvateatterit ovat kesäkuusta lähtien toimineet samalla korkealla valmiustasolla. Lisätiedot: nytleffaan.fi

SYNOPSIS

Helsinki, 1945. Sodan päättyminen antaa taidemaalari Tove Janssonille taiteellista ja sosiaalista vapautta. Hänen epäsovinnainen elämäntapansa – nykytaide, huimaavat juhlat ja avoin suhde naimisissa olevan poliitikon kanssa – eivät ole kuvanveistäjäisän mieleen. Toven vapaudenkaipuu joutuu koetukselle, kun hän tapaa teatterijohtaja Vivica Bandlerin. Rakkaus Vivicaa kohdaan on sähköistävää ja kaikennielevää, mutta Tove alkaa ymmärtää, että hänen tulisi saada sille vastakaikua.

Kun Tove kamppailee tunteidensa kanssa, hänen uransa saa yllättävän käänteen. Toven taiteelliset unelmat liittyvät maalauksiin, mutta yhtäkkiä sivuprojektina alkaneet työt alkavat elää omaa elämäänsä. Ne ovat melankolisia, vangitsevia tarinoita, joita Tove kertoi pelokkaille lapsille pommisuojissa. Muumien seikkailut saivat vaikutteita Toven omasta elämästä, ja ne tuovat hänelle kansainvälistä tunnettuutta sekä taloudellisen riippumattomuuden. Päivittäinen sarjakuva, teatterinäytelmä ja muumien tarinat ihastuttavat ympäri maailmaa.

Kun Tove alkaa löytää taiteilijan identiteettinsä, hänen täytyy samalla löytää itsensä – mutta rakkaus Vivicaa kohtaan on todellisen vapauden tiellä.

TOVE on vangitseva draama maailmankuulun taiteilijan luovasta energiasta sekä identiteetin ja vapauden etsinnästä.

Top