AILO – PIENEN PORON SUURI SEIKKAILU ELOKUVATEATTEREIHIN JOULUNA

Metsän tarina ja Järven tarina -tekijöiden uuden elokuvan teaser-traileri on julkaistu. Koko perheen luontoelokuva kertoo villin Ailo-poron selviytymistarinan ensimmäisellä̈ vuoden kestoisella vaelluksellaan. Sen aikana suloisesta pikkuvasasta kasvaa uljas nuorukainen.

Ailo – pienen poron suuri seikkailu on suomalaisen MRP Matila Röhr Production Oy:n sekä̈ ranskalaisten Borsalino Productionsin ja Gaumontin tuottama luontoelokuva, joka on kuvattu kokonaan lapissa. Elokuvan tuoreen teaserin voi nähdä täällä: www.ailo.fi

”Ailo on lajityypiltään sukua maailmanlaajuisesti menestyneille ranskalaisille luontoelokuville, kuten Pingviinien matka, Mikrokosmos ja Siivekäs muutto, sillä erotuksella, että̈ tämä̈ elokuva on kuvattu kokonaan meille kaikille tutussa lapissa. Siinä myös näkyy selvästi suomalaisten tekijöiden kädenjälki ja yhteys MRP:n tuottamiin menestyselokuviin Metsän tarina ja Järven tarina”, kertoo elokuvan suomalainen tuottaja Marko Röhr.

Koko perheen luontoseikkailun teemoina ovat lapin luonto, kesyttämätön erämaa sekä̈ ikuinen äidin rakkaus, jonka ansiosta Ailo uskaltautuu seikkailuun yhdessä̈ muiden villieläinten kanssa. ”Elokuvassa on vahva eläinten käyttäytymiseen ja vuorovaikutussuhteisiin perustuva tarina. Pääsemme kurkistamaan eläinperheiden maailmaan ennen näkemättömällä tavalla”, Röhr jatkaa.

Kuvaukset lapissa

MRP Matila Röhr Production on noussut maailmanlaajuiseen maineeseen arktisilla alueilla tuottamiensa luonto- ja vedenalaiselokuviensa ansiosta. Yhtiö̈ on myös toteuttanut eniten kansainvälisiä̈ yhteistuotantoja Suomessa.

”Kun ranskalaiset elokuvantekijät ottivat meihin yhteyttä̈, arvelimme aluksi, että̈ hanketta ei voida toteuttaa heidän suunnittelemassaan aikataulussa, vaan tuotanto vaatisi useampia vuosia. Kuvaukset onnistuttiin toteuttamaan noin puolessatoista vuodessa. Lapin sääolosuhteet osuivat kuvaussuunnitelmiimme täydellisesti. Talvikohtauksissa lunta oli ennätyksellisen paljon ja eläimet saatiin taltioitua käsikirjoituksen mukaisesti. Kuvamateriaalia syntyi yli 500 tuntia”, Röhr kertoo.

Kameran edessä nähdään porojen lisäksi pohjoiset villipedot; sudet, karhut ja ahmat. Mukana liitävät linnut kotkista pöllöihin sekä vikkelät pikkunisäkkäät jäniksistä oraviin ja näädistä kärppiin. Jopa harvinainen napakettu eli naali, on poikasineen onnistuttu taltoimaan osana moniulotteista luontodraamaa. Elokuvan tuotannolliset lähtökohdat olivatkin tekijöiden mukaan äärimmäisen haastavia. ”Luonnon dokumentoinnin sijaan, MRP:n tehtävänä oli toteuttaa käsikirjoituksen mukaiset eläinten väliset kohtaukset. Tämä edellytti ennen muuta hyvää onnea sekä ammattitaitoa, jotta monimutkainen yhtälö sääolosuhteiden, eläintenhallinnan, luontokuvauksen ja perinteisen elokuvanteon yhdistämisessä toteutui”, Röhr kertoo.

Tuotanto ja kansainvälinen levitys

Ailon on käsikirjoittanut ja ohjannut ranskalainen luontoelokuvaohjaaja Guillaume Maidatchevsky. Elokuvan toinen pääkuvaaja on niin ikään ranskalainen. Muilta osin elokuva on toteutettu pääsääntöisesti suomalaisvoimin. Toisena pääkuvaajana työskenteli Teemu Liakka ja äänisuunnittelusta vastaa Juha Hakanen, eläinryhmstä vastasi Tuire Kaimio. Orkesterimusiikki on tehty yhteistyössä ranskalaisen säveltäjän Julien Jaouenin ja palkitun suomalaisen säveltäjän Panu Aaltion kanssa. Aaltio vastasi projektissa osasta sävellystä ja musiikin tuottamisesta. Musiikki on äänitetty Suomessa.

Ailon kansainvälisestä jakelusta vastaa maailman vanhin elokuvayhtiö, ranskalainen vuonna 1895 perustettu Gaumont. Suomessa kuvatuksi elokuvaksi Ailo -pienen poron suuri seikkailu saa maailmanlaajuisesti laajan teatterijakelun. Alkuvuodesta 2019 elokuva tulee teattereihin Ranskassa, Saksassa ja lähes kaikissa Euroopan maissa, sekä myöhemmin Kiinassa, Japanissa ja Pohjois-Amerikassa.

Elokuvan levittää Suomessa Nordisk Film. Elokuvan lapin kuvaukset on toteutettu yhteistyössä lapin viestintä- ja markkinointitoimisto House of Laplandissa toimivan Lapin elokuvakomission kanssa. Elokuva on saanut rahoitusta Business Finlandin AV-tuotantokannustinohjelmasta.

Ailo -pienen poron suuri seikkailu saa maailmanensi-iltansa Suomessa 21.12.2018

Teaser-traileri Youtubessa: https://youtu.be/5CnyAoYR2NY

Top