Ville Virtanen Klaus Härön Ei koskaan yksin -elokuvan pääroolissa

– Kuvaukset paraikaa käynnissä Virossa

Ville Virtanen ja Nina Hukkinen. credit Matila Röhr / Andres Teiss

 

Ville Virtanen näyttelee pääroolin Klaus Härön suurelokuvassa Ei koskaan yksin.  Elokuva kertoo Suomesta Saksaan luovutetun kahdeksan juutalaispakolaisen auttajan, Abraham Stillerin tarinan. Fiktiivinen elokuva on Klaus Härön ja Jimmy Karlssonin käsikirjoittama, ja se perustuu vapaasti Rony Smolarin kirjoittamaan elämänkertaan Setä Stiller.

Elokuvaa kuvataan paraikaa Virossa, minkä lisäksi sitä kuvataan lokakuussa Suomessa. Sen tuottaa Matila Röhr Productionsin Ilkka Matila ja levittää Nordisk Film. Ei koskaan yksin on kuuden maan mittava yhteistuotanto, jossa ovat Suomen lisäksi mukana Ruotsi, Tanska, Viro, Itävalta ja Saksa. Ensi-iltaan elokuva tulee syksyllä 2024.

Ville Virtasen näyttelemän Abraham Stillerin puolisoa Vera Stilleriä näyttelee Nina Hukkinen. Muissa merkittävissä rooleissa Georg ja Janka Kollmanina nähdään itävaltalaiset Rony Herman ja Naemi Latzer.

Valpon päällikkö Arno Anthonin roolin näyttelee Kari Hietalahti ja luutnantti Kauhasen Peter Kanerva. Hannu-Pekka Björkman näyttelee puolestaan pääministeri Väinö Tannerin roolin ja Carl-Kristian Rundman sisäministeri Horellia. Satu-Tuuli Karhu on journalisti ja Tomi Salmela on suomalainen poliisi Ryynänen. Virolainen supertähti Rain Tolk nähdään Heinrich Huppertina ja virolainen Hubert Tolk hänen poikanaan Kurt Huppertina.

Ohjaaja Klaus Härö kommentoi elokuvan näyttelijävalintoja, joita on tehty Suomen lisäksi Itävallassa ja Virossa: “Ei ole mikään salaisuus, että Ville Virtanen oli mielessäni pitkään tähän rooliin. On hienoa, että pääsen tekemään työtä pitkästä aikaa suomalaisten näyttelijöiden kanssa ja olen myös iloinen siitä, että kaikki toivomani näyttelijät ovat lähteneet tähän mukaan. Kokeneiden suomalaisten näyttelijöiden rinnalla elokuvassa on mukana tuoreita itävaltaisia näyttelijöitä. Näyttelijöiden lämmin palaute on tuonut rohkaisua siihen pieneen jännitykseen, mitä tämä historiallinen suuri aihe minulle toi.”

Ilkka Matila kommentoi puolestaan elokuvaa seuraavasti: “Olen iloinen tuottaessani jälleen elokuvaa, joka kertoo vaietun tarinan kansakuntamme historiasta ja sen omantunnon kysymyksistä. Tarinan tunteminen auttaa ymmärtämään tämän päivän Suomea, ja se muistuttaa, ettemme ole yksin tässä maailmassa.”

Yhteistyökumppaneista

Barona on vuonna 1999 perustettu palveluyhtiö ja yksi Suomen suurimmista työnantajista. Barona uudistaa työelämää laaja-alaisilla työvoiman ja yritysten kasvua tukevilla ratkaisuilla, jotka painottuvat työllistämiseen, oppimiseen, hyvinvointiin sekä ulkoistusratkaisuihin. Yhtiön liikevaihto vuonna 2022 oli noin 467 miljoonaa euroa (pro forma). Barona toimiii Suomessa yli 30 toimipisteessä ja kansainvälisesti yhdeksässä eri maassa. Barona on osa Bravedo-yhteisöä.

Tallink Silja Oy on osa AS Tallink Gruppia, joka on yksi Itämeren alueen suurimmista matkustaja- ja rahtiliikennevarustamoista. Yhtiö liikennöi laivoja Silja Line -brändin alla Helsingistä ja Turusta Ahvenanmaan kautta Tukholmaan. Lisäksi Tallink Silja Oy myy välittäjänä AS Tallink Gruppin operoimia laivoja, jotka liikennöivät Tallink-brändin alla mm. reitillä Helsingistä Tallinnaan. Tallink Hotels on Tallink Gruppin hotelliketju, johon kuuluu neljä hotellia Tallinnassa ja yksi Riiassa.

Ei koskaan yksin -elokuva toteutetaan kansainvälisenä yhteistuotantona Matila Röhr Productionin, virolaisen Taska Filmin, ruotsalaisen HOBABn, itävaltalaisen Samsara Filmproduktionin sekä saksalaisen Penned Picturesin kesken.  Elokuvaa tukevat myös Suomen Elokuvasäätiö, MTV3 ja CMore, Konstsamfundet, Kirkon mediarahasto, Pohjoismainen elokuvarahasto, Ruotsin elokuvainstituutti, SVT, Itävallan elokuvainstituutti, ORF, Estonian Film Institute, Film Estonia -tuotantokannustin sekä Cultural Endowment of Estonia.

Elokuvasta
Ei koskaan yksin kertoo toisen maailmansodan aatosta, jolloin Euroopassa eletään pimeää aikaa ja Suomi ottaa vastaan pakolaisia Saksasta ja Itävallasta. Pakolaisten auttamisen keskiössä on suomalainen liikemies ja hyväntekijä Abraham Stiller. Hän tekee kaikkensa auttaakseen Suomeen tulleita juutalaispakolaisia, jotka luovutetaan Suomesta keskitysleirille Auschwitziin. Elokuva kertoo heidän tarinansa.

Klaus Häröstä
Klaus Härö on yksi palkituimpia elokuvaohjaajiamme. Hänen uusin elokuvansa Rakkaani merikapteeni (2022) sai maailman ensiesityksensä Toronton arvostetuilla kansainvälisillä elokuvajuhlilla. Elokuva voitti Chicagon kansainvälisellä elokuvafestivaaleilla parhaan kansainvälisen elokuvan yleisöpalkinnon ja Clevelandin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla kansainvälisten näytelmäelokuvien sarjan pääpalkinnon. Dublinin kansainvälisillä elokuvajuhlilla (DIFF) elokuva palkittiin Best Irish Film -palkinnolla.
Elokuva Miekkailija oli ehdolla parhaan ulkomaisen elokuvan Golden Globe -palkintoon vuonna 2016, jolloin se oli myös Oscar-shortlistalla samana vuonna parhaan vieraskielisen elokuvan sarjassa. Lisäksi elokuva voitti Stony Brookin elokuvajuhlilla Yhdysvalloissa parhaan kokoillan elokuvan palkinnon elokuussa 2016.
Postia pappi Jaakobille -elokuvalle myönnettiin parhaan elokuvan Jussi-palkinto vuonna 2010, jolloin Härö sai myös samasta elokuvasta parhaan ohjauksen Jussin. Elokuva valittiin myös Helsingin Sanomien äänestyksessä 2000-luvun koskettavimmaksi kotimaiseksi elokuvaksi.

Ilkka Matilasta
Ilkka Matila on yksi tunnetuimpia suomalaisia elokuvatuottajia ja tuotantoyhtiö MRP Matila Röhr Productions Oy:n perustajaosakas. Hän on valmistunut Berliinin taideyliopistosta sekä Aalto-yliopiston taideteollisesta korkeakoulusta ja työskennellyt Suomen lisäksi vuosia ulkomailla, mm. Saksassa ja Islannissa, missä hänellä on ollut omat yhtiöt. Matila on tuottanut 23 pitkää näytelmäelokuvaa, joista suurin osa on kansainvälisiä yhteistuotantoja. Lisäksi hän on tuottanut tv-sarjoja, dokumentteja ja lyhytelokuvia, joista viimeisimpinä Kaikki synnit. Matilan tuotannoista Rukajärven tie ja Ikitie on palkittu parhaan suomalaisen elokuvan Jussi-palkinnoilla, minkä lisäksi hänet valittiin vuonna 2006 vuoden tuottajaksi. Matilan ja Härön ensimmäinen yhteinen elokuva Äideistä parhain vuodelta 2006 on yksi palkituimmista suomalaisista elokuvista.

https://matilarohr.com/
https://nordiskfilm.fi/
YT: https://www.youtube.com/NordiskFilmFinland
FB: https://www.facebook.com/nordiskfilmelokuvat
IG: https://www.instagram.com/nordiskfilmfinland/
TikTok: https://www.tiktok.com/@nordiskfilmfinland

Top