Elokuvateattereissa 4.10.2019

Marian paratiisi

1920-luku, Kokkola. Karismaattinen ja enkelimäinen Maria Åkerblom johtaa vainotun lahkonsa jäsenet Helsinkiin, jossa he matkansa välietappina majoittuvat kauniiseen huvilaan, Villa Toivolaan. Öisin Maria vajoaa transsiin ja saarnaa seuraajilleen enkelin hänelle välittämää sanaa. Yksi Marian omistautuneimmista seuraajista on uskossaan kiihkeä, teini-ikäinen Salome. Mutta mitä kätkeytyy magneettisen kiehtovan Marian ulkokuoren taakse?

Elokuvateattereissa 4.10.2019

Tietoja elokuvasta

Ohjaus: Zaida Bergroth

Käsikirjoitus: Anna Viitala, Jan Forström

Näyttelijät: Maria Åkerblom – Pihla Viitala, Salome – Satu Tuuli Karhu, Malin – Saga Sarkola, Eino Vartiovaara – Tommi Korpela, Saga – Elina Knihtilä, Lasse – Jan Korander

Genre: Draama

Kesto: 111 min

Tuotantomaa: Suomi

Tuotantovuosi: 2019

Ikäraja

”Satu Tuuli Karhu sykkii Salomen roolissa”

ST / Kainuun Sanomat

”Yksi vuoden parhaista kotimaisista”

PE / Aamulehti

Kulttuuritähdet

”Draama on kauttaaltaan väkivahva.”

JV / Karjalainen

”Pihla Viitala onnistuu roolissaan uskonnollisena johtajana erinomaisesti”

TA / Länsi-Savo

”Elokuva tuntuu pintaansa ajankohtaisemmalta”

AS / Kulttuuritoimitus

”Tummasävyiseksi kääntyvä Marian paratiisi on psykologisesti tarkkaa työtä niin kuin Bergrothin aiemmatkin elokuvat”

AJ / Kaleva

Maria Åkerblom

Kuvat: HS Arkisto

Maria Åkerblom syntyi Snappertunan pitäjässä vuonna 1898 vähävaraiseen kotiin. Hän sai naapureiden aloitteesta jo viisivuotiaana kasvatuskodin maatilalla saaristossa. Åkerblom alkoi teini-iässä nähdä enneunia ja saarnasi maailmanlopusta. Hän nimitti itseään Herran välikappaleeksi. Åkerblom joutui välillä Kammion mielisairaalaan, jossa tarkoituksena oli parantaa hänet ”saarnaustaudista”.

Åkerblomin kokoukset vetivät puoleensa suuria ihmisjoukkoja ja hän vaikutti erityisesti Kokkolan alueella. Åkerblom tapasi perheellisen Eino Vartiovaaran, joka omistautui hänen toimintansa tukemiseen. Vartiovaara jopa adoptoi 20-vuotiaan Åkerblomin. Yhteinen perhe-elämä kävi vähitellen mahdottomaksi ja Vartiovaaran vaimo ei loppujen lopuksi saanut tavata omia lapsiaan.

Maria Åkerblomin on sanottu manipuloineen yleisöänsä. Monet liikkeen jäsenet olivat riippuvaisia tuesta ja avusta, sillä he olivat luopuneet omaisuudestaan ja perhesuhteistaan. Liikkeen lopullisen määränpään oli tarkoitus olla Palestiina, jonne he eivät koskaan päässeet. Ennen pitkää poliisi kiinnostui liikkeen toiminnasta ja Åkerblom joutui vankilaan varkauksista. Myöhemmin myös Vartiovaara vangittiin syytettynä väärästä valasta ja murhayrityksestä.

Åkerblom pakeni useasti niin mielisairaalasta, vankilasta kuin liikkuvasta junasta matkalla oikeuteen. Hänet tuomittiin kahdeksaksi vuodeksi kuritushuoneeseen Hämeenlinnan naisvankilaan, josta hänen onnistui kerran karata. Vankilassa ollessaan hän johti lahkoa kirjeitse.

Kun Åkerblom vapautui, liikkeen toiminta ei enää ollut entisenlaista. Hän esiintyi perijättärenä ja koirien kasvattajana, ja toimi parkettialalla. Vanhemmalla iällä Åkerblom juhli paljon ja eli loisteliaasti. Kannattajia hänellä oli edelleen ja he tekivät hänen maatilallaan Siuntiossa töitä.

Maria Åkerblom kuoli vuonna 1981.

Lähde: Gustav Björkstrand: Maria Åkerblom – elämän ja kuoleman lähettiläs

Katso tästä kuvia Maria Åkerblomin paosta >>

''
''

Elokuvateattereissa 4.10.2019

Top