Miehet jotka vihaavat naisia

Elokuvasta lyhyesti

Kansankodin alla kuplii. Vuonna 2004 äkillisesti menehtyneen Stieg Larssonin kaunokirjallinen debyytti, Millennium- trilogian ensimmäinen osa.

Mikael ”Kalle” Blomkvist, taloudesta kirjoittavan Millennium-aikakauslehden vastaava toimittaja, on pulassa. Hänet tuomitaan kunnianloukkauksesta vankilaan. Mahtava paljastusjuttu teollisuuspohatta Wennerströmin hämäräbisneksistä kaatui riittämättömiin todisteisiin, ja Wennerström aikoo asianajajineen ajaa niin Blomkvistin kuin koko lehdenkin puille paljaille.
Kaiken keskellä Blomkvist saa uransa erikoisimman tarjouksen, kun sukufirman entinen johtaja Henrik Vanger lähestyy häntä. Vanger haluaa Blomkvistin selvittävän mitä tapahtui hänen veljentyttärelleen Harrietille, joka katosi elokuisena iltapäivänä vuonna 1966. Tätä suljetun tilan mysteeriä ei kukaan ole koskaan onnistunut ratkaisemaan. Vangerin lupaama palkinto on houkutteleva ja Blomkvist voi vain suostua ehdotukseen. Hän hankkii avukseen nuoren, tunnehäiriöisen mutta nerokkaan Lisbeth Salanderin, joka on erikoistunut ihmisten yksityiselämän tonkimiseen. Tapaus vie heidät yhä syvemmälle kohti Vangerin perheen ja samalla kansankodin sisällä vellovaa mustaa menneisyyttä: rasismia, vihaa ja veritekoja.

Stieg Larsson kirjoitti kolme romaania, joista jo ensimmäinen lyö ällikällä sekä yleisön että arvostelijat. Larsson kuolee sydänkohtaukseen alle 50-vuotiaana ennen kuin edes ensimmäinen kirja ilmestyy, josta seuraa kateutta, pesänselvitystä ja ruotsalaisen kansankodin pimeitä komeroita.

Menestyksen kynnykselle kuollut ruotsalainen Stieg Larsson omisti koko elämänsä demokratian ja sananvapauden puolustamiselle ja rasismin vastaiselle työlle. Larsson vastusti aktiivisesti äärioikeistolaisuutta. Tämä johtui todennäköisesti siitä, että hänen isoisänsä oli ollut natsismin vastustaja ja joutunut mielipiteidensä vuoksi työleirille.

Uusnatsit tekivät 1990-luvun puolivälissä Ruotsissa useita murhia ja se sain Larssonin perustamaan muutaman ystävänsä kanssa Expo-lehden ja säätiön vastustamaan ääriliikkeitä.

Talvella 2004 Larsson lähetti Norstedts-kustantamoon kolme valmista runsaat 600-sivuista kirjaa, pakettia hän kutsui Millennium-trilogiaksi.

Stieg Larsson on ilmiö.

Tietoja elokuvasta

Suomenkielinen nimi:
Miehet jotka vihaavat naisia

Originaali nimi:
Män som hatar kvinnor

Ohjaus:
Niels Arden Oplev

Näyttelijät:
Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Peter Haber, Lena Endre

Käsikirjoitus:
Nikolaj Arcel Rasmus Heisterberg Stieg Larsson (romaani)

Tuotanto:
Søren Stærmose

Tuotantovuosi:
2008

Tuotantomaa:
Ruotsi

Studio:
Yellow Bird Films AB

Ensi-ilta:
27.3.2009

Genre:
Trilleri

Kesto:
2h 34min

Kuvia elokuvasta

Top