Zaida Bergrothin TOVE ylitti 100 000 katsojan rajapyykin – “Hurraa, kotimainen elokuva!”

Zaida Bergothin TOVE on ylittänyt 100 000 katsojan rajapyykin alle neljässä viikossa. Erinomaisia arvosteluja ja katsojapalautetta saanut elokuva kiinnostaa laajasti myös ulkomailla. TOVE on myyty jo yli 30 maahan, muun muassa Venäjälle, Etelä-Koreaan ja Japaniin. 

TOVE sai ensi-iltansa 2. lokakuuta 120 elokuvateatterissa ympäri maan, ja se oli ensi-iltaviikonloppunaan Suomen katsotuin elokuva. Nyt, alle neljä viikkoa ensi-illastaan, TOVE on kerännyt elokuvateattereihin jo 100 692 katsojaa. Katsojamäärä on erinomainen eikä vähiten sen takia, että elokuvateattereissa salit täytetään keskimäärin vain puolilleen kapasiteetistaan, jotta hyvät turvavälit säilyvät.

“Olen iloinen ja ylpeä siitä, että TOVE on omalta osaltaan auttanut yleisöä löytämään tiensä teattereihin. Palaute on ollut lämmintä ja innostunutta, ja kertoo siitä, että tarvitsemme näitä jaettuja kokemuksia. Hurraa, kotimainen elokuva!”, ohjaaja Zaida Bergroth iloitsee.

TOVE-elokuvan pääosassa nähdään pitkän elokuvan pääosaroolissa debytoinut Alma Pöysti. 

“Olen sydämeni pohjasta iloinen ja otettu elokuvamme huikeasta vastaanotosta. Moni on ottanut yhteyttä kertoakseen, että elokuva “kosketti ja kolahti”, ja että tekee mieli hipata ja tanssia! En voisi olla onnellisempi elokuvan voimasta tänä syksynä”, Pöysti sanoo.

TOVE on herättänyt elokuva-alan kiinnostuksen ympäri maailman. Elokuva on tällä hetkellä myyty jo yli 30 maahan, muun muassa Venäjälle, Etelä-Koreaan, Japaniin sekä Pohjoismaihin ja Baltian maihin.

Elokuva on saanut Suomessa erinomaisen vastaanoton niin yleisöltä kuin mediassa.

”Tove Jansson sai arvoisensa elämäkertaelokuvan. Zaida Bergrothin ohjaama ja Eeva Putron käsikirjoittama Tove ei jäykistele, vaan näyttää ja tuntuu nimihenkilöltään.”
– JT, Helsingin Sanomat

Elokuva Tove Janssonista (1914–2001) – kaikkien tuntemasta muumien luojattaresta – hivelee ja sivelee katsojaansa, kokijaansa. Kerronnan ote on rohkea sekä antaumuksellinen, eläytymispintaa luova. – Jos kriitikolla olisi mahdollisuus antaa enemmän kuin viisi tähteä, Tove -elokuva tekijöineen olisi lisätähtensäkin ansainnut.”
– JV, Karjalainen

”Alma Pöysti pystyy ilmentämään koko sen tunnekirjon, josta Toven henkilöhahmo muodostuu, aina lapsekkaasta ilosta kamppailuun ja intohimoon.”
– EN, Kulttuuritoimitus

“Anarkistiskt porträtt av Tove Jansson är årets bästa film.”
– KF, Vasabladet

“Alma Pöystin Tove on hetki hetkeltä, ilme ilmeeltä ja liike liikkeeltä maailmanluokkaa.”
– HB, Keskipohjanmaa

”Pöystiä ei voi kehua liikaa. Tämä on rooleja, joihin on mahdotonta kuvitella toista esittäjää. Jansson sai uudet kasvot ja lähestyttävän persoonan. – Tove on eurooppalaista elokuvaa. Bergroth keskittyy siihen, mitä Janssonissa tapahtuu juuri nyt.”
– KK, Suomen Kuvalehti

TOVE sai Suomen ensi-iltansa 2.10. Elokuvan on ohjannut Zaida Bergroth ja sen on käsikirjoittanut Eeva Putro. Elokuvan tuottaa Helsinki-filmi tuottajinaan Andrea Reuter ja Aleksi Bardy yhteistuotannossa Anagram Swedenin kanssa, ja sen levittää Suomessa Nordisk Film. TOVEn pääyhteistyökumppani on Amnesty International Finland. 

Elokuvateattereissa varmistetaan, että turvavälit säilyvät niin aulatiloissa kuin salissa. Teattereiden hygieniasta huolehditaan määrätietoisesti. Elokuvateatterit ovat kesäkuusta lähtien toimineet samalla korkealla valmiustasolla. Lisätiedot: nytleffaan.fi

SYNOPSIS

Helsinki, 1945. Sodan päättyminen antaa taidemaalari Tove Janssonille taiteellista ja sosiaalista vapautta. Hänen epäsovinnainen elämäntapansa – nykytaide, huimaavat juhlat ja avoin suhde naimisissa olevan poliitikon kanssa – eivät ole kuvanveistäjäisän mieleen. Toven vapaudenkaipuu joutuu koetukselle, kun hän tapaa teatterijohtaja Vivica Bandlerin. Rakkaus Vivicaa kohdaan on sähköistävää ja kaikennielevää, mutta Tove alkaa ymmärtää, että hänen tulisi saada sille vastakaikua.

Kun Tove kamppailee tunteidensa kanssa, hänen uransa saa yllättävän käänteen. Toven taiteelliset unelmat liittyvät maalauksiin, mutta yhtäkkiä sivuprojektina alkaneet työt alkavat elää omaa elämäänsä. Ne ovat melankolisia, vangitsevia tarinoita, joita Tove kertoi pelokkaille lapsille pommisuojissa. Muumien seikkailut saivat vaikutteita Toven omasta elämästä, ja ne tuovat hänelle kansainvälistä tunnettuutta sekä taloudellisen riippumattomuuden. Päivittäinen sarjakuva, teatterinäytelmä ja muumien tarinat ihastuttavat ympäri maailmaa.

Kun Tove alkaa löytää taiteilijan identiteettinsä, hänen täytyy samalla löytää itsensä – mutta rakkaus Vivicaa kohtaan on todellisen vapauden tiellä. TOVE on vangitseva draama maailmankuulun taiteilijan luovasta energiasta sekä identiteetin ja vapauden etsinnästä.

TOVE

Ohjaus  Zaida Bergroth
Käsikirjoitus  Eeva Putro
Alkuperäisidea  Eeva Putro, Jarno Elonen
Kuvaus  Linda Wassberg D.F.F.
Lavastus  Catharina Nyqvist Ehrnrooth
Pukusuunnittelu  Eugen Tamberg
Maskeeraussuunnittelu  Riikka Virtanen
Leikkaus  Samu Heikkilä
Äänisuunnittelu  Micke Nyström
Säveltäjä  Matti Bye
Linjatuottaja Tia Ståhlberg
Yhteistuottajat  Åsa Karlsson, Emma Åkersdotter Ronge
Tuottajat  Andrea Reuter, Aleksi Bardy
Tuotanto  Helsinki-filmi
Yhteistuotanto  Anagram Sverige
Levitys  Oy Nordisk Film Ab

Pääosissa:

Tove Jansson – Alma Pöysti
Vivica Bandler – Krista Kosonen
Atos Wirtanen – Shanti Roney
Tuulikki Pietilä – Joanna Haartti
Signe “Ham” Jansson – Kajsa Ernst
Viktor “Faffan” Jansson – Robert Enckell
Sam Vanni – Jakob Öhrman
Maya Vanni / London – Eeva Putro

Top