WES ANDERSONIN UUSI ELOKUVA AVAA 29. ESPOO CINÉ -FESTIVAALIN

Espoo Ciné (4.–13.5.2018) esittää kymmenen festivaalipäivän aikana läpileikkauksen paitsi eurooppalaisen elokuvan myös Euroopan nykytilasta. Monipuolisessa ohjelmistossa nähdään nimekkäiden näyttelijöiden uusia töitä, tuttujen ohjaajien uusia teoksia, ajankohtaisiin aiheisiin pureutuvia dokumenttielokuvia, komediaa kaikkialta Euroopasta, hätkähdyttäviä zombie-elokuvia sekä uutta pohjoismaista elokuvaa. Festivaalin avaa Wes Andersonin odotettu uusi teos, Berliinin elokuvajuhlilla palkittu ISLE OF DOGS ja elokuvajuhlan päättää Björn Rungen ensimmäinen englanninkielinen draama THE WIFE.

Lyhytelokuvat saavat runsaasti tilaa sekä ennen varsinaista festivaalia järjestettävän Ciné kylässä -tapahtuman (16.–29.4.) ansiosta että paraatipaikalla itse festivaalilla. Kotimainen juhlanäytös kunnioittaa tänä vuonna kukoistuskauttaan elävää suomalaista lyhytelokuvaa: ”Yksi festivaalimme päätavoitteista on nostaa esiin nuoria, lupaavia elokuvantekijöitä”, festivaalin toiminnanjohtaja Mia Vainikainen linjaa. ”Olimme mukana valitsemassa tämänvuotisen Jussi-gaalan lyhytelokuvaehdokkaita ja korkeatasoisia teoksia katsellessa heräsi idea nostaa lyhytelokuvaa ja niiden avulla sekä nuoria tekijälupauksia että jo kannuksensa ansainneita tekijöitä esiin myös festivaalimme ohjelmistossa”, Vainikainen toteaa.

Kotimaisessa juhlanäytöksessä nähdään seitsemän kiinnostavaa ja palkittua lyhytelokuvaa: Cannes-voittaja ja Jussi-palkittu Katto (ohj. Teppo Airaksinen), Risto Jarva -palkinnon saanut Maan sisällä linnut (ohj. Marja Helander), niin ikään Jussi-ehdokkaina olleet Salaviinanpolttajat (ohj. Juho Kuosmanen), Saatanan kanit (ohj. Teemu Niukkanen) ja Penelope (ohj. Heta Jäälinoja) sekä Puheenvuoro (ohj. Hannes Vartiainen ja Pekka Veikkolainen) ja Sosiaalinen yhteys (ohj. Jan Ijäs).
Kotimainen juhlanäytös 8.5. klo 19.00 Espoon kulttuurikeskuksessa.

Festivaalin avajaiselokuvana nähdään perjantaina 4.5. Berliinin elokuvajuhlilla parhaasta ohjauksesta Hopeisella karhulla palkitun Wes Andersonin animaatioelokuva ISLE OF DOGS. Se kertoo ihmisen ja koiran välisestä ystävyydestä, mutta tarjoaa myös purevaa korruption kritiikkiä. Tunnetut ääninäyttelijät puhaltavat karvaisiin sankareihin ytyä ja huumoria.
ISLE OF DOGS tulee valtakunnalliseen teatterilevitykseen 11.5. (Nordisk Film).

Festivaalin päätöselokuvana esitettävä THE WIFE on ajankohtainen draama Nobel-palkitusta kirjailijasta ja hänen vaimostaan. Björn Rungen ensimmäinen englanninkielinen elokuva on kertomus vallasta, rakkaudesta ja koko elämän kokoisesta valheesta. ”Missä minä alan ja missä minä lopun?” elokuva kysyy. Elokuvan päärooleissa nähdään Max Irons ja väkevästä roolityöstään suitsutettu Glenn Close, jonka toiveesta Tukholmaan sijoittuvan, Meg Wolitzerin romaaniin perustuvan elokuvan ohjaajaksi valittiin ruotsalainen Runge.
THE WIFE tulee valtakunnalliseen teatterilevitykseen myöhemmin (SF Studios).

Erikoisnäytökset
Festivaalilla on kolme erikoisnäytöstä, jotka tarjoillaan elävän musiikin siivittämänä. Perttu Saksan luontovalokuvaaja Heikki Willamoa seuraavan dokumenttielokuvan Eläimen kuva musiikin improvisoivat trumpetisti Verneri Pohjola ja lyömäsoittaja Mika Kallio. Sami van Ingenin lyhytelokuvanäytöksessä Polte + Just One Kiss jälkimmäistä elokuvaa säestävät Hanna Hohti, Markus Hohti sekä Sami Klemola. Olarilaisräppäri Edu Kehäkettusesta kertovaa Edumania-elokuvan näytöstä seuraa Kehäkettusen keikka. Kaikista kolmesta teoksesta tullaan Espoossa näkemään uudet leikkausversiot ensiesityksissään.
Näytösajat ja lisätiedot: Espoocine.fi

Espoo Ciné 4.–13.5.2018
Espoo Cinén ohjelmistossa on tänä vuonna kaikkiaan 76 pitkää teosta ja 14 lyhytelokuvaa yhteensä 166:ssa näytöksessä. Lisäksi Ciné kylässä -tapahtuman puitteissa espoolaiskodeissa esitetään kaikkiaan 55 lyhytelokuvaa yhteensä 11 näytöksessä 16.–29.4 välisenä aikana.

Espoo Cinén näytöspaikkoja ovat Espoon kulttuurikeskus, Kino Tapiola, Finnkino Omena ja Sello sekä Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus. Festivaalin info on Espoon kulttuurikeskuksessa, josta löytyy myös työskentelytila lehdistön käyttöön (kysy lisää tiedottajalta saija@espoocine.fi).

Festivaalin lipunmyynti alkaa 17.4. klo 12 Espoon Kulttuurikeskuksessa ja verkossa: www.espoocine.fi.

Top