Tunturin tarinalle ja koko MRP:n luontotrilogialle tiedeviestintäpalkinto

MRP Matila Röhr Productionsin luontotrilogian – Tunturin tarina, Metsän tarina ja Järven tarina – on Suomen tiedetoimittajain liitto palkinnut vuoden 2022 tiedeviestintäpalkinnolla. Tunturin tarina on nyt elokuvateattereissa kun ne avautuvat pandemiarajoitusten helpotusten myötä 4.2.

Suomen tiedetoimittajain liitto kuvailee palkinnon saajaa näin: ”Kolmiosainen luontoelokuvasarja tuo upealla tavalla esiin suomalaisen luonnon merkitystä ja erityispiirteitä. Pitkän, vuosia kestäneen kuvausurakan ansiosta katsoja saa nähdä villieläimiä luonnollisina omissa ympäristössään ja mykistävän hienoja maisemia. Kertojan välityksellä katsoja kuulee tarinoita luonnosta ja eläimistä sekä niihin liittyvistä perinteisistä uskomuksista ja mytologiasta.Liitto haluaa erityisesti korostaa työryhmän tieteeseen perustuvaa taustatyötä, joka näkyy selvästi näissä kolmessa luontoelokuvassa: ”Tällaiset luontoelokuvat ovat omiaan lisäämään ihmisten kiinnostusta luontoa ja luonnonsuojelua kohtaan.” Tiedetoimittajien artikkelin voi lukea täältä :  https://www.tiedetoimittajat.fi/tiedetoimittaja/luontotrilogialle-vuoden-2022-tiedeviestintapalkinto-luontoelokuva-on-taiteiden-ja-tieteiden-sulatusuuni/

 

”Luontoelokuva on taiteiden ja tieteiden sulatusuuni. Kaikki mitä kuvassa näemme, on totta ja perustuu isoon määrään tutkimusta, mutta siihen yhdistetään elokuvan eri elementit,” kuvailee ohjaaja Marko Röhr. ”Vahva tunnekokemus luonnosta auttaa ymmärtämään luonnon arvon ja merkityksen, ja silloin on myös helpompi ottaa vastaan sitä koskevaa tietoa. Luontokato etenee niin järkyttävää vauhtia, että tarvitaan voimakas yhteinen tahtotila, jotta se pystytään pysäyttämään.”

Marko Röhr on perustanut sijoittaja Markku Kaloniemen ja Päijänteen Luonnonperintösäätiön kanssa rahaston, jonka varat käytetään luonnonsuojelualueiden perustamiseen Puulaveden erämaa-alueille: https://pelastetaanpuula.fi/

Tunturin tarinan on käsikirjoittanut Marko Röhr yhdessä Antti Tuurin kanssa. Kuvauksesta vastaa kansainvälisesti palkittu Teemu Liakka. Elokuvan musiikin on säveltänyt Jussi-palkittu Panu Aaltio, jonka Tapiola Sinfoniettan esittämä musiikki saa uusia ulottuvuuksia Tuuletar -yhtyeen laulusta. Tunturin tarinan on tuottanut Hanna Kauppi ja Marko Röhr tuotantoyhtiö MRP Matila Röhr Productionsille ja sen levittää Suomessa Nordisk Film.

TRILOGIAN ELOKUVAT
Tunturin tarina
Ohjaaja Marko Röhr
Käsikirjoittajat Antti Tuuri, Marko Röhr
Kuvaaja Teemu Liakka
Säveltäjä Panu Aaltio
Äänisuunnittelija Juha Hakanen
Leikkaaja Ben Mercer
Tuottajat Hanna Kauppi Marko Röhr

Järven tarina
Ohjaajat Marko Röhr ja Kim Saarniluoto
Käsikirjoittajat Antti Tuuri, Marko Röhr
Kuvaaja Teemu Liakka
Säveltäjä Panu Aaltio
Äänisuunnittelija Juha Hakanen
Leikkaaja Kim Saarniluoto
Tuottaja Marko Röhr

Metsän tarina
Ohjaajat Ville Suhonen, Kim Saarniluoto
Käsikirjoittaja Ville Suhonen
Kuvaajat Hannu Siitonen, Mikko Pöllänen, Teemu Liakka
Säveltäjä Panu Aaltio
Äänisuunnittelija Juha Hakanen
Leikkaaja Kim Saarniluoto
Tuottaja Marko Röhr

PÄIJÄNTEEN LUONNONPERINTÖSÄÄTIÖ: www.plups.fi

Top