Tunturin tarina -elokuvaan tekstitys pohjoissaameksi

Duoddara máinnas  Tunturin tarina, rámádus Sámi lundui  – ylistys Lapin luonnolle

MRP Matila Röhr Productionsin luontotrilogian huipennus, Tunturin tarina -elokuva on ensimmäinen pitkä elokuvateatterielokuva, jolle on tehty pohjoissaamenkielinen tekstitys. Elokuvan pohjoissaamenkielinen nimi on Duoddara máinnas ja käännöksen on tehnyt Inger-Mari Aikio.

Tunturin tarinan valtakunnallinen ensi-ilta on 19.2. mutta elokuvaa voi nähdä jo nyt ennakoissa joillakin paikkakunnilla. Marko Röhrin ohjaama ja Teemu Liakan kuvaama Tunturin tarina täydentää menestyselokuvien Metsän tarina ja Järven tarina kokonaisuuden.

“Olin jo pitkään pohtinut, että Lapin tunturit ja niitä ympäröivät erämaat Jäämereen asti on saatava trilogian viimeisen elokuvan pääosaan. Tiesin että se olisi yksi suurimpia haasteita, mihin minä ja kuvaaja Teemu Liakka olemme vuosikymmeniä kestäneen vedenalais- ja luontoelokuvatuotantomme aikana tarttuneet. Tuntureiden luonnon kauneus ja paikallisten asukkaiden elämänviisaus sekä suhde luontoon ovat opettaneet minulle paljon uutta. On ollut suuri kunnia saada työskennellä tuntureilla ja myös kuulla kauniita ja ainutlaatuisia saamen kieliä. On ilo tarjota mahdollisuus katsoa Tunturin tarina pohjoissaamenkielisellä tekstityksellä. Kieli on jokaisen kulttuurin kulmakivi ja pohjoisen kulttuuri-identiteetin kulmakivenä ovat saamen eri kielet”, kertoo ohjaaja Marko Röhr.

Elokuvan taustakertomus perustuu Antti Tuurin ajatukseen tuntureista nukkuvina jättiläisinä. Marko Röhr on käsikirjoittanut sen yhdessä Antti Tuurin kanssa. ”Sadut, myytit ja legendat kertovat ihmisen ja maan yhteistä tarinaa. Tunturin tarinassa suurten uskontojen, filosofien ja muinaisten kansojen käsitykset maailmasta ja sen synnystä  sulautuvat yhdeksi suureksi kertomukseksi”, kertoo kirjailija Antti Tuuri.

”Antti Tuuri on mielestäni tekstissä hienolla tavalla käyttänyt hyväkseen vuosikymmenien kokemustaan eri kulttuurien tutkimuksesta ja rakentanut elokuvaan tarinan, joka rinnastaa tuntureiden vuosimiljardien ja ihmisen lyhyen matkan toisiinsa. Lähes kolme miljardia vuotta sitten syntyneiden vuorien täytyy olla aivan erityislaatuisia ja viisaita vanhuksia. On maaginen ajatus, että ne ovat aikoinaan syntyneet maapallon eteläisellä puoliskolla ja vaeltaneet vuosimiljardien aikana tänne Pohjolaan. Kuten kertojamme Peter Franzén matkastaan elokuvassa kertoo, tarina ja luonnon ihmeet heräävät eloon niille, jotka osaavat kuulla ja nähdä.” toteaa tarinasta ohjaaja Marko Röhr.

Tunturin tarina on MRP Matila Röhr Productionsin luontoelokuvatuotannon vaativin projekti ja luontotrilogian aiemmat teokset ovat olleet menestyksiä; Metsän tarina keräsi Suomen elokuvateattereissa yli 90 000 katsojaa ja Järven tarina yli 191 000 katsojaa, ollen näin Suomen kaikkien aikojen katsotuin dokumentti.

Maailmanmusiikin huippu, suomalainen Tuuletar-yhtye esittää musiikkiaan Tunturin tarina -elokuvassa. Tuuletar on kansainvälisesti menestynyt yhtye, jonka beatbox-rytmit ja omaperäiset sävellykset ovat hurmanneet yleisöjä ja kriitikoita ympäri maailmaa. Elokuvan musiikin on säveltänyt monesti palkittu, Jussi-palkinnonkin voittanut Panu Aaltio. Elokuvan on leikannut Ben Mercer. Tunturin tarinan tuottavat Hanna Kauppi ja Marko Röhr tuotantoyhtiö MRP Matila Röhr Productionsille ja sen levittää Suomessa Nordisk Film.

SYNOPSIS
Tunturin tarina vie katsojat läpi Lapin erämaiden, aina Pohjoiselle jäämerelle asti, missä tunturit laskeutuvat meren syleilyyn. Se on myyttinen kertomus, jonka tarina alkaa miljardien vuosien takaa, aikakaudelta jolloin maa-planeetan ensimmäiset vuoret syntyivät. Elokuvassa eläimet kuten karhu, kärppä, riekko ja tunturipöllö saavat näkyvän roolin. Muita keskeisiä eläimiä ovat mm. ahma, poro, ryhävalas, kettu, lapinpöllö ja kotkat. Tarina kertoo kuhunkin eläimeen liittyvistä uskomuksista ja tarinoista, mutta myös ihmisen suhteesta luontoon ja eläimeen.

Tunturin tarinan ensi-ilta elokuvateattereissa 19.2.2021.

Top