Tuntematon emäntä

Elokuvasta lyhyesti

Tuntematon emäntä kertoo niistä elinehdoista, joiden varassa maaseudulla asuneet äitimme ja isoäitimme ponnistelivat sotavuosina 1939-45. Noin 75% maatilojen työvoimasta oli rintamalla ja maataloudesta vastaaminen jäi lähes kokonaan naisten varaan. Samalla he huolehtivat lapsista ja vanhuksista. Lisäksi ilman miestä kamppaileville
maatiloille asutettiin emäntien ruokittavaksi kaupungeista sotaa pakoon tulleet ihmiset sekä Karjalasta, Porkkalasta ja Lapista tulleet evakot.
Elina Kivihalmeen ohjaama elokuva on naisten selviytymistarina ääriolosuhteissa. Sota-aikana naisten piti kestää ilman valitusta ja usein tilanteista selvittiin kekseliäisyyden ja huumorin keinoin. Jos aviomies palasi sodasta kotiin, oli sota jättänyt mieheen pysyvät arvet sekä fyysisesti että henkisesti.

Elokuvan kertojina on 90-vuotiaita entisiä emäntiä ja emäntien aikuisia lapsia. Dokumentti piirtää perhealbumien laatikkokamerakuvien, arkistofilmien, kenttäpostin kirjeiden
sekä maalaismaisemakuvillaan visuaalisesti mielenkiintoisen ja autenttisen tarinan. Ohjaaja Elina
Kivihalme kehystää suomalaisen maaseudun naisten tunnehistoriaa omakohtaisesti kertomalla myös isoäitinsä, pientilan emännän, Tyyne Ojaniemen, tarinan.

Tietoja elokuvasta

Ohjaus:
Elina Kivihalme

DVD

Genre:
DOKUMENTTI

Kieli:
Suomi

Top