Mosku – Lajinsa viimeinen

Elokuvasta lyhyesti

Mosku eli porokeisari Aleksi Hihnavaara (1882-1938) on Lapin legenda, Rajajoosepin ja Nätti-Jussin mittoihin kasvanut myyttinen hahmo. Häntä pelättiin, kunnioitettiin ja vihattiin enemmän kuin ketään aikalaistaan nykyisen nelostien itäpuolella Lapissa – myös valtakunnan rajan takana.
Yli rajan tapahtuvat porovarkaudet rehottivat eikä alueella tunnettu muuta lakia kuin korpilaki, josta ei ollut valitusoikeutta. Mosku sai julman maineen porovarkaiden jäljittäjänä ja kun heitä saatiin kiinni, harvoin armoa annettiin.
Mosku ei ollut mikään kirkasotsainen sankarihahmo, vaan erämaan
ankarista oloista voimansa ammentanut selviytyjä. Moskun mahti asusti metsässä ja poroissa. Hirsipirtissä hän ei osannut elää. Moskun traagiseen elämänkaareen kytkeytyy osa tuntemattomaksi jäänyttä rajaseudun värikästä historiaa.

”Mosku – lajinsa viimeinen” kertoo ylivertaisena pyyntimiehenä ja erämaiden tuntijana tiedetystä Moskusta, hänen nousustaan koilliskairan porokeisariksi ja hänen ystävyydestään K.M Walleniukseen, joka tuli rajavartioston päälliköksi Itä-Lappiin. Elokuva kuvaa häkellyttävän kauniin Lapin maiseman ja väkevän tarinan, jonka pääosissa loistavat KAI LEHTINEN (”Raid”) ja MARIA JÄRVENHELMI (”Rölli”).

Tietoja elokuvasta

Ohjaus:
Tapio Suominen

Näyttelijät:
Kai Lehtinen, Maria Järvenhelmi, Rauno Ahonen, Kari Lahti, Petter Sairanen, Uula Laakso

VHS

DVD

Genre:
Draama

Kieli:
Suomi

Top