Steven Spielbergin lapsuuteen pohjautuva The Fabelmans ensi-iltaan 17.2.2023

Golden Globe -palkinnot parhaasta draamaelokuvasta ja ohjauksesta – useita Bafta-ehdokkuuksia.

Steven Spielbergin lapsuuteen pohjautuva The Fabelmans tulee ensi-iltaan 17.2.2023. Maaginen elokuva on kuvaus lapsuudesta ja nuoruudesta 1900-luvun jälkipuolen Amerikassa, oman unelman toteutumisesta sekä siitä, mitä sen toteutuminen ja seuraaminen vaatii koko perheeltä. Elokuva voitti viime yönä Suomen aikaa Golden Globe -palkinnot parhaasta draamaelokuvasta ja parhaasta ohjauksesta.

The Fabelmansien tarinassa näkyvät voimakkaina amerikkalaiset mahdollisuudet niin vanhemmille kuin lapsillekin sekä tuon ajan henkinen ilmapiiri. Spielbergin nuoruuden tärkeä harrastus, partiotoiminta, sekä hänen isänsä ammatti sähköinsinöörinä tuotekehitysprojektien parissa ovat elokuvassa vahvasti mukana ja luovat pohjaa ja kehykset Spielbergin kasvulle elokuvaohjaajaksi. The Fabelmans on nuoren miehen kasvutarina, jonka aikana hänelle paljastuu perheen salaisuus. Elokuvien voiman avulla hän kuitenkin oppii näkemään totuuden niin itsestä kuin toisistakin. The Fabelmans on yleisön ja kriitikoiden ylistämä elokuva, joka on henkilökohtainen muistelmateos lapsuudesta sekä ylistys elokuvakerronnan taikavoimille.

Elokuvan päärooleissa nähdään nelinkertainen Oscar-ehdokas Michelle Williams sekä Paul Dano ja Seth Rogen. Spielbergiä nuorena poikana näyttelvä Gabriel LaBelle valittiin rooliin yli 2000 hakijan joukosta. Steven Spielberg on käsikirjoittanut elokuvan yhdessä Pulitzer-palkitun Tony Kushnerin kanssa, joka on ollut myös Oscar-ehdokkaana Spielbergin elokuviin Lincoln ja München. He ovat tuottaneet elokuvan yhdessä kolminkertaisen Oscar-ehdokkaan Kristie Macosko Kriegerin kanssa.

The Fabelmans oli ehdolla kaikkiaan viiteen Golden Globe -palkintoon, joista se siis voitti parhaan draamaelokuvan ja parhaan ohjauksen palkinnot. Lisäksi elokuva oli ehdokkaana parhaasta alkuperäiskäsikirjoituksesta. Michelle Williams oli ehdolla parhaasta naispääosasta draamaelokuvassa ja John Williams parhaasta elokuvamusiikista. Lisäksi elokuvalla on arvostetut brittiläiset Bafta-ehdokkuudet muun muassa parhaan elokuvan, alkuperäiskäsikirjoituksen ja parhaan naispääosan kategorioissa.

The Fabelmansien sivurooleissa nähdään mm. Oscar-ehdokas Jeannie Berlin, Julia Butters, Robin Bartlett, Keeley Karsten sekä Oscar-ehdokas Judd Hirsch. Ja mielenkiintoisen sivuroolin John Fordina näyttelee kukapa muu kuin David Lynch!

Elokuvan levittää Nordisk Film.

Elokuvan trailerin näet täältä. Trailerin voi jakaa eri medioissa.

 

Top