POHJOISMAIDEN NEUVOSTON ELOKUVAPALKINTO 2019 QUEEN OF HEARTS -ELOKUVALLE

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2019 elokuvapalkinnon saa tanskalaiselokuva Queen of Hearts, jonka on ohjannut May el-Toukhy. Käsikirjoituksen ovat tehneet May el-Toukhy ja Maren Louise Käehne, ja tuotannosta vastaavat Caroline Blanco ja René Ezra. Tieto julkistettiin myöhään tiistai-iltana Pohjoismaiden neuvoston palkintojenjakotilaisuudessa Tukholman Konserttitalossa.

Suosittu ja palkittu elokuva QUEEN of HEARTS sai myöhään tiistai-iltana POHJOISMAIDEN NEUVOSTON ELOKUVAPALKINNON 2019 Tukholman Konserttitalolla pidetyssä suuressa palkintogaalassa. Se on yksi halutuimmista Pohjois-Euroopan elokuvapalkinnoista ja on arvoltaan 350 000 Tanskan kruunun (noin 47 000 euron) suuruinen ja palkinto jaetaan tasan ohjaajan, käsikirjoittajan ja tuottajan kesken.

Voittajaelokuva tarkastelee traagisen perhesalaisuuden syntyä vaihe vaiheelta. Ylimielisyyden, himon ja valheiden seuraukset kietoutuvat siinä yhteen luoden mahdottomalta tuntuvan umpikujan.

QUEEN OF HEARTS kertoo Annesta, loistavasta ja työlleen omistautuneesta asianajajasta, joka elää täydellistä elämää lääkäri-aviomiehensä Peterin ja heidän kaksostyttäriensä kanssa. Kun hänen vieraantunut teini-ikäinen poikapuolensa Gustav muuttaa heille, Annen kiihtyvä halu vie hänet vaarallisille vesille, joka paljastuttuaan vapauttaa sarjan tapahtumia, jotka uhkaavat tuhota hänen maailmansa.

Palkintolautakunnan 2019 perustelu:

Kertooko tämä keski-iän kriisistä, luokkaeroista vai halusta ja intohimosta? Entä onko päähenkilö hyväksikäyttäjä vai psykopaatti? Olemme tottuneet siihen, että elokuvilla on selkeä sanoma ja että henkilöhahmot on helppo luokitella hyviin tai pahoihin. Queen of Heartsissa ohjaaja May el-Toukhy ja kanssakäsikirjoittaja Maren Louise Käehne antavat yleisön määritellä näkökulman ja opetuksen sekä tuomita päähenkilö Annen, joka astuu kielletylle alueelle aloittamalla suhteen poikapuolensa kanssa. Erikoista kyllä, tämä vastuu tuntuu täysin luontevalta. Anneen ei ole hauska tutustua, mutta on kerrassaan kutkuttavaa saada kokea näin hienovireinen elokuva, jonka tarjoamien työkalujen avulla voi itse määritellä suhteensa tähän monimutkaiseen ihmiseen. Elokuva myös luottaa yleisön kykyyn tehdä niin. Trine Dyrholmin tavattoman vivahteikasta roolityötä ”kuningatar” Annena ei voi kuin ylistää. Queen of Hearts on kuitenkin kaikilta osin – kuvausta, musiikkia, lavastusta ja käsikirjoitusta myöten – yhtä vaikuttavaa työtä. Se saa lähes mahdottomalta tuntuvan tehtävän näyttämään kepeän vaivattomalta.

May el-Toukhy (s.1977) on ohjaaja ja kirjailija. Hänen ensimmäinen elokuvansa  ja valtakunnallinen läpimurtonsa oli LONG STORY SHORT vuonna 2015. QUEEN of HEARTS on El-Toukhyn toinen elokuva,

jonka ensi-ilta oli Sundancen elokuvafestivaalilla 2019, jossa se voitti yleisöpalkinnon, jota seurasi The Dragon Award Göteborgin kansainvälisellä elokuvajuhlilla. Elokuva on viime aikoina saanut paljon tunnustusta sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla.

POHJOISMAIDEN NEUVOSTON ELOKUVAPALKINTO jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2002 ja se on pohjoismaiden arvostetuin elokuvapalkinto. Pohjoismaiden neuvosto jakaa vuosittain viisi palkintoa: elokuvapalkinnon, kirjallisuuspalkinnon, lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon, musiikkipalkinnon sekä ympäristöpalkinnon. Palkinnot ovat suuruudeltaan 350 000 Tanskan kruunua (noin 47 000 euroa), ja ne jaetaan Pohjoismaiden neuvoston vuotuisen istunnon yhteydessä. Pohjoismaiden neuvoston palkintojen tarkoituksena on lisätä kiinnostusta Pohjoismaiden väliseen kulttuuriyhteyteen ja ympäristöyhteistyöhön sekä antaa tunnustusta ainutlaatuisista taiteellisista ja ympäristöön liittyvistä saavutuksista.

Palkinnoilla pyritään lisäämään pohjoismaisen yhteistyön näkyvyyttä ja tunnettuutta.

Lisätietoja Pohjoismaiden neuvoston Elokuvapalkinnosta, vuoden  2019 voittajasta ja muista Pohjoismaiden neuvoston Elokuvapalkinto 2019 -ehdokkaista:

www.nordiccouncilfilmprize.com

https://www.norden.org/en/nordic-council-film-prize

https://www.facebook.com/nordiskfilmogtvfond

 

 

Top