Palkitun ohjaajan Hamy Ramezanin esikoiselokuva kertoo turvapaikkaa hakevan perheen arjesta Suomessa

Elokuva palkittiin Finnish Film Affairin pääpalkinnolla


Kuva: Sami Kuokkanen

Lyhyelokuvistaan palkitun ohjaajan Hamy Ramezanin ensimmäinen pitkä elokuva kertoo Mehdipourin perheestä, joka hakee turvapaikkaa Suomesta. Hakemus hylätään, mutta perheen 13-vuotiaan pojan Raminin uusi kouluvuosi on alkamassa, ja elämän on jatkuttava. Lämminhenkisen elokuvan rooleissa ovat muun muassa Shahab Hosseini, Aran-Sina Keshvari, Kristiina Halkola, Eero Melasniemi ja Laura Birn.

Iranilais-suomalainen ohjaaja ja käsikirjoittaja Hamy Ramezan on tehnyt menestyneitä ja kansainvälisesti matkustaneita lyhytelokuvia, kuten Listen ja Paratiisin avaimet. Esikoispitkällä elokuvallaan Ramezan haluaa kuvata lämpimän arjen kautta ihmisiä, jotka odottavat turvapaikkapäätöstä, mutta elävät samaan aikaan täyttä elämää.

Kansainvälisesti nimellä The Oasis of Now kulkevalle elokuvalle myönnettiin elokuva-alan Finnish Film Affair -ammattilaistapahtuman pääpalkinto, Best Project Award. Palkinto jaettiin viidettä kertaa tapahtuman kansainvälisesti kiinnostavimmalle suomalaiselle projektille.

Elokuva pohjaa ohjaajan omiin kokemuksiin. Ramezan pakeni kahdeksanvuotiaana vanhempiensa kanssa Iran-Irak -sotaa, ja päätyi kaksivuotisen pakomatkan jälkeen Suomeen.

“Elokuva sijoittuu tämän päivän Suomeen. Se piirtää kuvan perheestä, jota epäreilut ja kasvottomat voimatkaan eivät onnistu musertamaan. Mehdipourien matka jatkuu, heidän arvokkuuttaan ei voi riistää. Haluan muistuttaa yleisölle, että pakolaisuus ei ole identiteetti”, Ramezan sanoo.

Tarina kertoo Ramin Mehdipourista ja hänen perheestään. Ramin nauttii täydellisestä kesästä suomalaisessa pikkukaupungissa, kuten kuka tahansa nuorukainen. Hän on aloittamassa yläkoulun muutaman viikon kuluttua ja hänen elämänsä pyörii ystävien ja perheen ympärillä.

Mehdipourit ovat hakeneet turvapaikkaa Suomesta ja heidän hakemuksensa on hylätty. Tämä vaikuttaa arkeen, mutta Raminin uusi kouluvuosi on alkamassa ja elämän on jatkuttava. Positiivisen elämänasenteensa ajamina Mehdipourit valittavat päätöksestä ja katselevat tulevaisuuteen pystypäin.

Mehdipourin perheen isää näyttelee iranilainen Shahab Hosseini, joka on palkittu sekä Cannesin että Berliinin filmijuhlilla parhaana näyttelijänä. Tunnustukset ovat tulleet roolitöistä parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-palkinnon voittaneista elokuvista Nader ja Simin: ero (2011) ja The Salesman (2016).

Ramin-pojan rooliin on valittu Aran-Sina Keshvari ja tämän sisarta näyttelee Kimiya Eskandari. Mehdipourin perheen ystäväpariskuntaa näyttelevät Kristiina Halkola ja Eero Melasniemi. Raminin opettajan roolissa nähdään Laura Birn. 

Elokuvan kuvaukset ovat parhaillaan käynnissä. Suomenkielinen nimi ja ensi-iltapäivämäärä tiedotetaan myöhemmin. Elokuvan tuottaa Elokuvayhtiö Aamu tuottajinaan Jussi Rantamäki ja Emilia Haukka, ja sen levittää Nordisk Film. 

Top