Ohjaaja Antti J. Jokisen suurelokuva HELENE kertoo taidemaalari Helene Schjerfbeckin elämän rakkaudesta – elokuvan pääosissa Laura Birn ja Johannes Holopainen

Ohjaaja Antti J. Jokisen elokuva HELENE kertoo modernin taiteen mestarin Helene Schjerfbeckin elämän suuresta rakkaustarinasta. Pääosaan Helenen rooliin on valittu kansainvälisesti menestynyt suomalaisnäyttelijä Laura Birn. Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Marko Leino ja Antti J. Jokinen. HELENE-elokuvan kuvaukset alkavat maaliskuussa 2019 ja se saa ensi-iltansa vuonna 2020.

HELENE-elokuvan toisessa pääroolissa nähdään Johannes Holopainen (Einar Reuter), ja muissa rooleissa Krista Kosonen (Helena Westermarck), Pirkko Saisio (Olga Schjerfbeck), Eero Aho (Magnus Schjerfbeck) ja Jarkko Lahti (Gösta Stenman). HELENE keskittyy taiteilijan ja tämän suuren rakkauden Einar Reuterin suhteeseen, ja sen vaikutukseen Helenen elämässä. Elokuva perustuu Rakel Liehun Runeberg-palkittuun kirjaan.

”Helene on elokuvan aiheena ainutlaatuinen ja harvinainen. Sankarimyytin takaa löytyy hyvin moniulotteinen ja kulmikas ihminen. Myös hänen suhteensa Einar Reuteriin on välitön, kaunis ja lopulta hyvin ankara. Hän on taiteilija, joka on seurannut minua vuosikausia piilotajunnassa, ja nyt olen viimeinkin kohtaamassa hänet tässä tarinassa. Helene on minulle toistaiseksi tärkein aiheeni elokuvana. Ohjaajana olen erittäin tyytyväinen, että juuri me tekijät pääsemme toteuttamaan sen katsojille nähtäväksi”, kertoo ohjaaja Antti J. Jokinen.

Helene Schjerfbeck on monin tavoin tärkeä elokuvan pääosaa näyttelevälle Laura Birnille.

”Minua koskettavat Helenen sanat ’Ei ole mitään totuutta paitsi omassa sydämessä. Toisten tietä ei voi kulkea.’ Pyrin roolityössäni vastaamaan tavallani tähän Schjerfbeckin viisaaseen lauseeseen. Olen rakastanut Schjerfbeckin tauluja aina, mutta jo prosessin tässä vaiheessa hänen teoksensa ovat avautuneet minulle monin uusin tavoin. Tunnen suurta ihailua taiteilijaa kohtaan, joka kieltäytyi tekemästä kompromisseja, kieltäytyi mukautumasta muiden makuun ja siten löysi oman tiensä, oman taiteilijalaatunsa. Tästä matkasta tulee kiehtova”, sanoo Laura Birn.

Johannes Holopainen roolistaan Einar Reuterina:

”Einar Reuterin rooli tarjoaa mahdollisuuden päästä lähelle Heleneä. Sellaiset ihmiset hakeutuvat yhteen, jotka haluavat luoda uutta ja uskovat mahdollisuuteen vaikuttaa huolimatta esteistä – uteliaat, jotka kysyvät ’miksi?’ Kauneuden näkeminen maailmassa ja halu ilmentää sitä on Einarin lailla tavoite myös minulle. Taide on ihmisyyden arvokkain ilmentymä ja on tärkeää, että aikamme Suomessa tehdään elokuva taiteilijasta. Pyrin työssäni ilmentämään Einar Reuterin suhteita ja vaikutteita, sekä haasteita joiden kanssa hän kamppaili. Ihmistä kuvan takana.”

HELENE on ohjaaja Antti J. Jokisen naistrilogian kolmas osa. Trilogian aiemmat elokuvat Puhdistus ja Kätilö keräsivät kumpikin yli 200 000 katsojaa.

HELENE saa ensi-iltansa vuonna 2020. Elokuvan tuottaa Finland Cinematic ja sen levittää Nordisk Film. Elokuvan pääyhteistyökumppanit ovat Hyvinkään kaupunki, Villa Gyllenberg ja Dove Self-Esteem Project.

Lisätiedot: >> HELENE-elokuva

HELENE

SYNOPSIS: Vuosi 1915. Helene Schjerfbeck elää unohdettuna taiteilijana iäkkään äitinsä kanssa maaseudulla. Viimeisimmästä näyttelystä on kulunut jo vuosia, ja Helene on jatkanut maalaamista ainoastaan omasta intohimostaan. Kaikki muuttuu, kun taidekauppias löytää Helenen sekä tämän 159 upeaa maalausta – ja haluaa järjestää suuren yksityisnäyttelyn. Helenelle käänteentekevä hetki koittaa kuitenkin vasta kun hänet esitellään Einar Reuterille. Nuori Einar on metsänhoitaja, ja taiteen harrastajana Helenen töiden intohimoinen ihailija. Hänestä tulee Helenen uskottu ja myös rakastettu.

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANEISTA LYHYESTI:

Hyvinkään kaupunki

Hyvinkää on aktiivinen kulttuuri- ja tapahtumakaupunki hyvien liikenneyhteyksien keskellä. Siellä nautitaan sujuvasta arjesta ja eletään elämää, josta on helppo olla ylpeä.

Villa Gyllenberg

Villa Gyllenberg -museossa on esillä pysyvästi oman kokoelman helmiä, sekä vaihtuvia näyttelyitä. Villa Gyllenbergiä ylläpitää Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö.

Dove Self-Esteem Project

Dove Self-Esteem Project lanseerattiin globaalisti vuonna 2004, ja vuoteen 2020 mennessä Dove auttaa 40 miljoonaa nuorta koulutusohjelmiensa kautta vahvistamaan itsetuntoaan.

Top