Norjalaisohjaaja Erik Poppen elokuva U – JULY 22 kertoo Utøyan saaren traagisista tapahtumista nuorten silmin

Yli 500 nuorta joutui 22.7.2011 aseistetun äärioikeistolaisen hyökkäyksen kohteeksi poliittisella kesäleirillä Oslon ulkopuolella sijaitsevalla saarella. Aiemmin samana päivänä tekijä pommitti Oslossa sijaitsevaa valtionhallinnon rakennusta, ennen kuin hän jatkoi matkaansa kohti Utøyan saarta. Norjalaisohjaaja Erik Poppen 19.10. Suomessa ensi-iltansa saava elokuva U – JULY 22 suuntaa huomion nuoriin, jotka joutuivat uhreiksi.

Julkisuudessa on kerrottu paljon terroristin manifestista, tuomiosta ja rangaistuksesta. U – JULY 22 -elokuvan ohjaaja Erik Poppe halusi kuvata nuorten taistelua selviytyäkseen käsittämättömästä tapahtumasta, ja suunnata huomion takaisin uhreihin.

”On vaikea kuvailla sanoin, miten he kokivat tämän terroriteon. Toivon, että tämä elokuva auttaa meitä ymmärtämään ja osoittamaan vielä enemmän myötätuntoa niitä kohtaan, jotka kohtalon ja sattuman kautta joutuivat keskelle kaaosta, kun pahuus iski”, Erik Poppe kommentoi elokuvan lehdistömateriaalissa.

U – JULY 22 on kirjoitettu todistajankertomusten ja tiedettyjen tosiasioiden pohjalta, ja useiden eloonjääneiden kanssa on käyty läheistä keskustelua tapahtumista. Elokuvassa tutustutaan Kajaan (18) ja hänen ystäviinsä. Elokuva alkaa, kun nuoret, Oslossa tapahtuneesta pommituksesta järkyttyneinä, vakuuttavat sukulaisilleen olevansa kaukana välikohtauksesta. Yhtäkkiä kuullaan laukauksia ja turvallinen ilmapiiri särkyy. Kunnioituksesta uhreja ja heidän omaisiaan kohtaan elokuvan hahmot ja henkilökohtaiset kokemukset ovat fiktiivisiä.

Elokuvan pääosissa nähdään Andrea Berntzen, Aleksander Holmen ja Solveig Koløen Birkeland. Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Anna Bache-Wiig ja Siv Rajendram Eliassen.

U – July 22 sai ensiesityksensä Norjassa maaliskuussa 2018. Suomessa U – July 22 nähdään elokuvateattereissa 19.10.

Top