MARKKU PÖLÖSEN OMA MAA -ELOKUVA YLITTÄNYT 200 000 KATSOJAN RAJAPYYKIN

– Elokuva esitettiin juuri kansainvälisellä Minneapolis St. Paulin elokuvafestivaalilla
– Oona Airola palkittiin parhaan naispääosan Jussilla ja Antti Nikkinen parhaan lavastussuunnittelun Jussilla

Markku Pölösen Oma maa -elokuva on ylittänyt 200 000 katsojan rajapyykin. Elokuvasta järjestettiin eilen illalla Joensuun kaupungin erikoisnäytös, jonka jälkeen katsojia on kaikkiaan 200 625. Ensi-iltansa Oma maa sai 26.10.2018.

Ohjaaja Markku Pölönen on katsojamäärästä iloinen ja kiitollinen. “Ylpeä saapi olla! Hurjassa nuoruudessani ylsin eräänlaiseen hat trickiin, jossa Kivenpyörittäjän kylä, Kuningasjätkä ja Badding ylittivät peräkkäin 200 000 katsojan maagisen rajan. Yleisöt olivat tuolloin erilaisia, ehkä elokuvatkin. On fakta, että nykyään on kova saavutus, jos draamaelokuva ylittää tuon rajan. Oma maa onnistui siinä ja vieläpä alkuperäiskäsikirjoituksella.”

Pölönen kiittää erityisesti yleisöä: “Kiitos kuuluu tietysti yleisölle. Amerikkalaisten megatuotantojenkin rinnalla Oma maa piti päänsä nestepinnan yläpuolella ollen kymmenen katsotuimman joukossa. Siksi maljanne, rakas yleisö!”

Oma maa esitettiin juuri Minnesotassa, USAssa Minneapolis St. Paulin kansainvälisellä elokuvafestivaalilla, jossa paikalla olivat ohjaaja Markku Pölönen ja tuottaja Rimbo Salomaa. “Vastaanotto oli hieno,” Rimbo Salomaa kertoo ja jatkaa: “Kaikki näytökset ovat täällä Minneapolisin festivaaleilla olleet loppuunmyytyjä ja ihmisiä on jäänyt salin ulkopuolelle. Haastatteluosuudelle varatut ajat eivät riittäneet, vaan keskustelu on jatkunut virallisen tilaisuuden jälkeen. Yleisössä on ollut paljon suomalaistaustaisia sekä muita skandinaaveja.”

Oma maa -elokuva palkittiin kahdella Jussilla. Oona Airola sai Jussin parhaasta naispääosasta sekä Antti Nikkinen parhaasta lavastussuunnittelusta. Markku Pölönen sai puolestaan Oma maa -elokuvasta Anjalankosken elokuvapalkinnon, joka jaettiin tänä vuonna 35. ja viimeisen kerran. Pölönen on saanut saman palkinnon aiemmin kahdesti.

Oma maa esitettiin maineikkaalla Santa Barbaran kansainvälisellä elokuvafestivaalilla Kaliforniassa helmikuussa. Paikalla olivat tuolloin edustamassa elokuvan päärooleja näyttelevät Konsta Laakso ja Oona Airola. Elokuva esitettiin myös Nordic Lights -elokuvafestivaalilla Seattlessa, Washingtonissa maaliskuussa 2019 ja Black Nights -elokuvafestivaalilla Tallinnassa viime marraskuussa. Festivaaleilla elokuva esitetään sen englanninkielisellä nimellä Land of Hope.

Elokuva on julkaistu juuri digitaalisesti sekä DVD- ja BluRay-formaateissa.

Lisätietoja festivaaleista saat täältä:
https://mspfilm.org/festivals/mspiff/
https://sbiff.org/
https://nordicmuseum.org/nlff
https://2018.poff.ee/eng/index
https://mspfilm.org/festivals/mspiff/

Oma maa perustuu Pölösen alkuperäisideaan. Hän on käsikirjoittanut elokuvan yhdessä Antti Heikkisen kanssa. Käsikirjoituksen dramaturgina on työskennellyt Paula Vesala. Solar Filmsin elokuvan ovat tuottaneet Rimbo Salomaa, Markus Selin ja Jukka Helle.

Elokuvan päärooleja näyttelevät Oona Airola ja Konsta Laakso. Merkittävissä sivurooleissa näyttelevät muun muassa Marjaana Maijala, Hannu-Pekka Björkman, Antti Virmavirta, Mika Nuojua, Sanna-Kaisa Palo, Marja Packalén, Helmi Linnosmaa, Arto Heikkilä ja Henri Tuominen.

Katso alta Suvi Teräsniskan musiikkivideo Auringon lapset, joka on elokuvan loppukappale.


Elokuvasta

Oma maa on ohjaaja Markku Pölösen ensimmäinen kokoillan elokuva kymmeneen vuoteen. Elokuva on Solar Filmsin ja Suomen Filmiteollisuuden yhteistuotantoa. Elokuvan ovat tuottaneet Rimbo Salomaa, Markus Selin ja Jukka Helle ja sen levittää Nordisk Film.

Oma maa on rakkauselokuva, joka sijoittuu seitsemän vuoden ajanjaksolle sodan päättymisestä vuonna 1945 olympiavuoteen 1952. Rakastavaiset Anni ja Veikko saavat osakseen ns. kylmän tilan, jolla maatilan perustaminen aloitetaan aivan alusta ruokkoamattomalta tontilta.

Elokuvan pääosia näyttelevät Hymyilevä mies -elokuvasta tunnettu Oona Airola sekä Konsta Laakso, joka on tehnyt aiemmin yhteistyötä Pölösen kanssa näyttämöllä. Oma maa perustuu Pölösen alkuperäisideaan. Hän on käsikirjoittanut elokuvan yhdessä Antti Heikkisen kanssa. Käsikirjoituksen dramaturgina on työskennellyt Paula Vesala.

Elokuvassa näyttelevät myös muun muassa Antti Virmavirta, Marjaana Maijala, Arto Heikkilä, Helmi Linnosmaa, Mika Nuojua, Sanna-Kaisa Palo, Marja Packalén ja Hannu-Pekka Björkman.

www.solarfilms.com
https://www.facebook.com/SolarFilmsInc
www.facebook.com/omamaaelokuva
https://www.nordiskfilm.fi/

Ohjaus
Markku Pölönen

Käsikirjoitus
Markku Pölönen ja Antti Heikkinen

Tuottajat
Rimbo Salomaa, Markus Selin ja Jukka Helle

Vastaava tuottaja
Jukka Vidgren

Tuotanto
Solar Films ja Suomen Filmiteollisuus SF

Elokuvan levittäjä
Nordisk Film

Pääroolit
Konsta Laakso
Oona Airola

Muut roolit
Antti Virmavirta
Marjaana Maijala
Helmi Linnosmaa
Arto Heikkilä
Mika Nuojua
Marja Packalén
Sanna-Kaisa Palo
Hannu-Pekka Björkman
Henri Tuominen

Synopsis
Turvattua elämää elänyt Anni rakastuu jatkosodassa haavoittuneeseen Veikkoon. Anni jättää kaiken taakseen ja lähtee uudisasukkaaksi Pohjois-Karjalan umpimetsään raivaamaan asutustilaa. Ruusuisen alun jälkeen kohtalo iskee Annin unelmat pirstaleiksi ja rakkaus Veikkoon joutuu koetukselle.

Top