Kauhudraama PAHANHAUTOJA saa maailmanensi-iltansa historiallisesti Sundance-elokuvafestivaalin avajaisviikonloppuna

Ohjaaja Hanna Bergholmin esikoispitkä elokuva, psykologinen kauhudraama Pahanhautoja on valittu maailman arvostetuimpiin elokuvafestivaaleihin kuuluvan Sundancen avajaisviikonlopun ohjelmistoon tammikuussa 2022. Pahanhautoja on tähän mennessä kallein suomalaisen naisohjaajan elokuva. Kotimaan ensi-iltansa se saa 4.2.2022.

Pahanhautoja esitetään Sundancessa avajaisviikonloppuna 22.-23.1. Midnight -kategoriassa, jota luonnehditaan festivaalin kiinnostavimpana osiona, sillä se yhdistää ainutlaatuisella tavalla kauhu- ja komediaelokuvat. Suomalaista pitkää elokuvaa ei ole koskaan aiemmin valittu Sundancen ohjelmistoon.

”Olen todella onnellinen, että elokuva saa maailman ensi-iltansa juuri Sundancessa, joka kuuluu elokuva-alan merkittävimpiin festivaaleihin. Ja vieläpä Midnight-sarjassa, joka on Pahanhautojalle täydellinen. Naisten näkökulmat ovat varsinkin genre-elokuvissa olleet pitkään vaiettuja, ja sen vuoksi olen erityisen iloinen, että elokuva huomataan. Tämä on suuri kunnia niin minulle, käsikirjoittaja Ilja Rautsille kuin koko työryhmälle”, ohjaaja Hanna Bergholm iloitsee.

”Pahanhautoja käsittelee nuoren tytön näkökulmasta äidin ja tyttären vaikeaa suhdetta, suorituspaineita ja naisten kiellettyjä tunteita. Syvällisen tarinansa vuoksi elokuva onkin suunnattu genre-faneja laajemmalle yleisölle.”

Visuaalisesti elokuva on poikkeuksellinen. Kauhu ei tapahdu pimeydessä vaan vaaleansävyisissä huoneissa. Jännitystä käytetään tarinankerronnan välineenä, ei ainoastaan yleisön pelotteluun.

Lähes neljän miljoonan euron budjetillaan Pahanhautoja on kaikkien aikojen kallein suomalaisen naisohjaajan elokuva. Työryhmässä mukana on ollut kansainvälisiä huipputekijöitä, kuten muun muassa kaksinkertainen Oscar-ehdokas erikoismaskeeraussuunnittelija Conor O’Sullivan (mm. Saving Private Ryan, The Dark Knight, Game of Thrones) ja Animatronic Designer Gustav Hoegen (mm. Star Wars, Jurassic World).

Elokuvan tuottaja Mika Ritalahti Silva Mysterium -tuotantoyhtiöstä kertoo kansainvälisen kiinnostuksen
enteilleen festivaalivalintaa:

”Ala on ottanut Pahanhautojan tervetulleesti vastaan. Elokuva on myyty jo yli 40 maahan, ja siitä tuli paikoin jopa kilpahuuto. Yhdysvalloissa elokuvan levittäjänä on arvostettu IFC Midnight, joka on suunnitellut Pahanhautojalle laajan elokuvateatterilevityksen. Uskon, että elokuvamme omaperäinen ja erilainen katse kauhuun on kiinnostanut Sundancessa. Olen työryhmästä todella ylpeä.”

Hanna Bergholmin ohjaaman elokuvan on käsikirjoittanut Ilja Rautsi. Tarina on Bergholmin ja Rautsin yhdessä kehittämä. Elokuvan pääosarooleissa nähdään Siiri Solalinna, Sophia Heikkilä, Jani Volanen ja Reino Nordin. Pahanhautojan on kuvannut Jarkko T. Laine ja lavastuksesta on vastannut Päivi Kettunen. 

Katso elokuvan traileri tästä.

Psykologinen kauhudraama Pahanhautoja saa maailmanensi-iltansa amerikkalaisen Sundance
-elokuvafestivaalin avajaisviikonloppuna tammikuussa. Suomessa elokuva saapuu valkokankaille
 4.2.2022. Pahanhautojan on ohjannut Hanna Bergholm ja käsikirjoittanut Ilja Rautsi. Pääosissa nähdään Siiri Solalinna, Sophia Heikkilä, Jani Volanen ja Reino Nordin. Elokuvan tuottaa Silva Mysterium ja sen levittää Nordisk Film.

Top