Elokuvateattereissa 17.1.2020

Helene

Vuosi 1915. Helene Schjerfbeck elää unohdettuna taiteilijana iäkkään äitinsä kanssa maaseudulla. Viimeisimmästä näyttelystä on kulunut jo vuosia, ja Helene on jatkanut maalaamista ainoastaan omasta intohimostaan. Kaikki muuttuu, kun taidekauppias löytää Helenen sekä tämän 159 upeaa maalausta – ja haluaa järjestää suuren yksityisnäyttelyn. Helenelle käänteentekevä hetki koittaa kuitenkin vasta kun hänet esitellään Einar Reuterille. Nuori Einar on metsänhoitaja, ja taiteen harrastajana Helenen töiden intohimoinen ihailija. Hänestä tulee Helenen uskottu ja myös rakastettu. 

 

Elokuvateattereissa 17.1.2020

Tietoja elokuvasta

Ohjaus: Antti J. Jokinen

Käsikirjoitus: Marko Leino ja Antti J. Jokinen

Näyttelijät: Laura Birn, Johannes Holopainen, Krista Kosonen, Pirkko Saisio, Eero Aho, Jarkko Lahti

Genre: Draama

Kesto: 122 min

Tuotantomaa: Suomi

Tuotantovuosi: 2020

Ikäraja

“Laura Birn tekee elämänsä roolin Schjerfbeckinä”

Karjalainen/Jussi Virratvuori

Sydän-Hämeen lehti

”Helene-elokuva on historiallinen muistomerkki taidemaalarisuuruudelle, jonka kaltaista tuskin näemme tällä vuosisadalla.”

Radio Sun/Matti Pulkkinen

”Laura Birn tekee upean roolisuorituksen monitahoisena taiteilijana.”

Itä-Savo/Timo Alho

”Antti J. Jokisen ohjaama kaunis elokuva Helene näyttää palasen hauraan ja herkän taitelijan Helene Schjerfbeckin (1862-1946) elämästä”

Eeva/Kirsi Hemanus

”Elokuva kunnioittaa kuitenkin kauniisti maamme ylivoimaisesti tärkeintä ja omaperäisintä taidemaalaria. Sen Helene ansaitsee.”

Metro/Tero Toivanen

Turun Sanomat

”Kuvallisesti kaunis ja soljuva filmi on taideteos itsessään.”

Seiska/EK

Etelä-Saimaa

”Upea Helene”

Menaiset/MK

”Antti J. Jokisen elokuva kuvataiteilija Helene Schjerfbeckistä on erinomainen esimerkki näkemyksellisestä henkilökuvasta. Laura Birn kantaa roolinsa upeasti"

Kaleva/Anssi Juntto

Länsi-Savo

”Helene – vackert och själfullt om Schjerfbeck”

svenska.yle.fi/Silja Sahlgren-Fohstad

”Elokuva ei ole tehty pelkäksi kunnianosoitukseksi Helene Schjerfbeckille. Elokuva tekee Helenen tutuksi myös niille, jotka eivät tunne Schjerfbeckiä taiteilijana tai eivät tunne hänen taidettaan. Vaikka taide ei kiinnostakaan, leffa toimii hienona aikalaiskuvana.”

Huhtasuo/Hanne Muurinen

”Birn gör ett verkligt investerat och imponerande porträtt av Schjerfbeck”

HBL/Martina Moliis-Mellberg

Ohjaajan sana

“Olen fanittanut Heleneä niin kauan kuin muistan ja siksi halusin tehdä hänestä elokuvan. Ohjaan melko harvakseltaan, enkä koskaan ennen ole tehnyt elämäkertaa. Tämä aihe tuntui kuitenkin tärkeältä heti kättelyssä. Olen vuosien varrella kehitellyt elokuvia fiksuista ja lahjakkaista ihmisistä marsalkoista satujenkertojiin. Niissä törmää usein siihen, että sankari myytin takana on aika arkinen ja mekaaninen. Helenen tapauksessa sankarimyytin takana on kuitenkin paljon kiinnostavampi ihminen. Tällaisia tarinoita on vähän. Helenestä on puhuttu rampana ja heikkona taiteilijana, joka on ollut Hyvinkäällä hylättynä ja kärsineenä. Olen eri mieltä, ja taustatyötä tehdessäni löysin vahvan, tinkimättömän, hauskan ja rehellisen taiteilijan. Helene oli siis täydellinen aihe draamaelokuvalle. Helene oli myös kova kirjoittamaan kirjeitä. Sieltä löytyi tärkeää sisältöä ja oivallista sanojen käyttöä. Lopullinen niitti oli Rakel Liehun fiktiivinen kirja, josta sain tunteen siitä, mitä Helene on voinut olla ihmisenä. Meidän elokuvamme on historiallisesti tarkempi ja luonnollisestikin tosielämän inspiroima. Pyrimme pääsemään niin lähelle Helenen ja Einarin sielunelämää kuin mahdollista. Kokonaisuutena koko prosessi oli vaativa, mutta hyvin palkitseva.”
Antti J. Jokinen on elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja. Hän on ohjannut elokuvat The Resident (2011), Puhdistus (2012), Kätilö (2015) ja Pahan kukat (2016). Jokinen oli ehdolla parhaan ohjauksen Jussi-palkinnon saajaksi elokuvastaan Puhdistus, joka oli myös Suomen Oscar-ehdokas. Hän on voittanut Shanghain elokuvajuhlien pääpalkinnon parhaasta ohjauksesta elokuvallaan Pahan kukat. HELENE on Jokisen naistrilogian kolmas osa.

Helene Schjerfbeck – Laura Birn

 

TAUSTAA Laura Birnin valmistautuminen Helene Schjerfbeckin rooliin oli laajaa. Hän luki paljon Schjerfbeckistä. Birn oli myös puolen vuoden ajan kuvataiteilija Anna Retulaisen opissa seuraten tämän työskentelyä, keskustellen taiteesta ja opetellen maalaamista: värien sekoittamista ja levittämistä kankaalle, öljyvärikerrosten raaputtamista. Roolin sisäistämiseen johdatti myös mittava pukusuunnittelijan ja maskeeraajan työ Schjerfbeckin henkilön tavoittamiseksi.

Laura Birn kuuluu maamme kansainvälisesti menestyneimpiin näyttelijöihin. Birn tunnetaan rooleistaan elokuvissa Tyhjiö (2018), Kääntöpiste (2018), The Ones Below (2015), Vuosaari (2012), Puhdistus (2012) ja Helmiä ja sikoja (2003). Vuonna 2020 Birn nähdään Helene-elokuvan pääroolin lisäksi valkokankaalla muun muassa elokuvissa Seurapeli ja Viimeiset. Birn on näytellyt lukuisissa näytelmissä ja tv-sarjoissa, joista merkittävimpiin lukeutuu rooli brittiläisessä The Innocents -sarjassa. Vuonna 2013 Laura Birn sai parhaan naispääosan Jussin elokuvasta Puhdistus, ja samana vuonna hänelle myönnettiin elokuvataiteen valtionpalkinto.

Muissa rooleissa

Einar Reuter – Johannes Holopainen

Johannes Holopainen nähdään Helene-elokuvan Einar Reuterina. Hänet tunnetaan aiemmista rooleistaan elokuvissa Tuntematon sotilas, Hevi reissu ja Tottumiskysymys. Holopainen on parhaan miespääosan Kultainen Venla -ehdokkaana Göteborgin elokuvajuhlilla palkitusta tv-sarjasta Kaikki synnit. Teatterikorkeakoulusta valmistunut Johannes Holopainen on näytellyt useissa menestysnäytelmissä Kansallisteatterissa ja KOM-Teatterissa.

Olga Schjerfbeck – Pirkko Saisio

Pirkko Saisio on kirjailija, ohjaaja ja näyttelijä. Hänellä on monipuolinen kirjallinen tuotanto, joka pitää sisällään muun muassa lukuisia romaaneja, näytelmiä sekä elokuva- ja televisiokäsikirjoituksia. Pirkko Saisio on palkittu Finlandia-palkinnolla, Pro Finlandia -mitalilla, J.H. Erkon palkinnolla, Valtion kirjallisuuspalkinnoilla, Aleksis Kiven palkinnolla sekä Lea-palkinnoilla useista parhaista suomalaisista näytelmistä.

 

Helena Westermarck – Krista Kosonen

Krista Kosonen on näytellyt muun muassa elokuvissa Koirat eivät käytä housuja (2019), Tottumiskysymys (2019), Blade Runner 2049 (2017), Miami (2017), Kätilö (2015), Puhdistus (2012), Syvälle salattu (2011), Prinsessa (2010), Suden vuosi (2007) ja Jadesoturi (2006). Hän on esiintynyt useissa tv-sarjoissa, kuten Bullets ja Beforeigners. Kosonen on palkittu Shanghain kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla parhaan naisnäyttelijän palkinnolla elokuvasta Kätilö, ja hän on saanut urallaan kaksi parhaan naispääosan Jussi-palkintoa elokuvista Kätilö ja Miami. Kosonen on myös voittanut kaksi Kultainen Venla -palkintoa.

Magnus Schjerfbeck – Eero Aho

Eero Aho tunnetaan muun muassa rooleistaan elokuvissa Tuntematon sotilas (2017), Pahan kukat (2016), 8-pallo (2013), Käsky (2008) ja Juoksuhaudantie (2004) sekä lukuisista tv-draamasarjoista. Hänet on palkittu parhaan miespääosan Jussi-palkinnolla elokuvista Tuntematon sotilas ja 8-pallo. Vuonna 2015 Aholle myönnettiin Ida Aalberg -säätiön näyttelijäpalkinto. Hänet on palkittu myös ulkomailla rooleistaan elokuvissa Käsky ja Tuntematon sotilas.

''
''
''
''

Elokuvateattereissa 17.1.2020

Top