HELENE sai ensi-iltansa Ruotsissa erinomaisin arvioin – Antti J. Jokinen: “Palkinto isosta työstä”

Antti J. Jokisen HELENE sai ensi-iltansa Ruotsissa perjantaina 14.8. Elokuva sai lämpimän vastaanoton ja arviot olivat erinomaisia.

Heleneä kehuttiin muun muassa “uskomattoman hienoksi” (TV4) ja Laura Birnin roolisuoritusta “valovoimaiseksi” (Tara). Dagens Nyheter kuvaili elokuvaa “salin pimeydessä himmeästi välkehtiväksi elokuvakoruksi”. SVT puolestaan sanoo elokuvan jokaisen hetken olevan taideteos.

“Nykyisessä erittäin nopeatempoisessa huomiotaloudessa on miellyttävää, että tällaista rauhallisempaa draamaelokuvaa arvostetaan. Meille tekijöille tietysti kaikki tämä on myös palkintoa isosta työstä. Henkilökohtaisesti koen, että Helene Schjerfbeck oli juuri se henkilö, jonka sielunelämästä ja taiteesta halusin kertoa. Kaikki huomio hänelle taiteilijana, ihmisenä ja persoonana on siis vain pelkkää plussaa”, sanoo ohjaaja Antti J. Jokinen.

HELENE-elokuvan kansainvälinen myynti on lähtenyt hyvin liikkeelle. Elokuva on jo myyty Pohjoismaihin, Viroon, Saksaan, USA:han, Japaniin, Etelä-Koreaan, Taiwaniin, Bulgariaan ja Australiaan. Elokuva on myös noteerattu kansainvälisillä festivaaleilla; se pääsi muun muassa pääkilpasarjaan Aasian suurimmilla elokuvafestivaaleilla Shanghaissa.

“Lähtökohtaisesti halusin myös levittää elokuvalla tietoisuutta Helene Schjerfbeckistä kansainvälisesti. Loistavaa, että myynti on lähtenyt niin hyvin liikkeille ja festivaalikutsuja tullut useita. Voisi karkeasti sanoa, että seisomme tekijöinä teoksemme takana ja toivomme tietenkin sen leviävän mahdollisimman laajasti. Helene Schjerfbeck on kansallisaarteemme ja siksi tämä tuntuu erityisen sykähdyttävältä”, Jokinen sanoo.

HELENE sai Suomessa ensi-iltansa 17.1. ja teki alkuvuoden elokuvaensi-iltojen suurimman avaustuloksen. Tähän mennessä elokuvan on Suomessa nähnyt 177 787 katsojaa. HELENE on edelleen nähtävissä kotimaan valkokankailla.

Helene-elokuvan nimiroolissa taidemaalari Helene Schjerfbeckinä nähdään Laura Birn ja Einar Reuterina Johannes Holopainen. Schjerfbeckin äitiä Olgaa näyttelee Pirkko Saisio ja veljeä Magnusta Eero Aho. Ystävätär Helena Westermarckin roolissa on Krista Kosonen ja taidekauppias Gösta Stenmania näyttelee Jarkko Lahti. HELENE-elokuvan ovat käsikirjoittaneet Antti J. Jokinen ja Marko Leino perustuen Rakel Liehun romaaniin Helene.

Elokuvan on tuottanut Finland Cinematic ja levittänyt Nordisk Film. Elokuvan pääyhteistyökumppanit ovat Hyvinkään kaupunki, Villa Gyllenberg, Dove Self-Esteem Project, Helsingin Sanomat, Jane ja Aatos Erkon säätiö, WSOY sekä Elisa.

 

HELENE

SYNOPSIS: Vuosi 1915. He

lene Schjerfbeck elää unohdettuna taiteilijana iäkkään äitinsä kanssa maaseudulla. Viimeisimmästä näyttelystä on kulunut jo vuosia, ja Helene on jatkanut maalaamista ainoastaan omasta intohimostaan. Kaikki muuttuu, kun taidekauppias löytää Helenen sekä tämän 159 upeaa maalausta – ja haluaa järjestää suuren yksityisnäyttelyn. Helenelle käänteentekevä hetki koittaa kuitenkin vasta kun hänet esitellään Einar Reuterille. Nuori Einar on metsänhoitaja, ja taiteen harrastajana Helenen töiden intohimoinen ihailija. Hänestä tulee Helenen uskottu ja myös rakastettu.

ROOLEISSA:

Helene Schjerfbeck – Laura Birn
Einar Reuter – Johannes Holopainen
Olga Schjerfbeck – Pirkko Saisio
Helena Westermarck – Krista Kosonen
Magnus Schjerfbeck – Eero Aho
Gösta Stenman – Jarkko Lahti

OHJAUS: Antti J. Jokinen

KÄSIKIRJOITUS: Antti J. Jokinen ja Marko Leino perustuen Rakel Liehun romaaniin Helene

Top