Elokuvateattereissa 4.1.2023

Leffanäytökset

Katso HAMSTERIT -leffanäytökset alla olevasta linkistä:

nytleffaan

Nautinnollista elokuvahetkeä!

Hamsterit

Luonnonkatastrofeihin hurahtanut köyhä, Hamsteri-niminen luontokirjailija elää puuhuvilassaan maaseudulla yhdessä ainoan ystävänsä, lemmikkihiiren kanssa. Kylällä häntä pidetään hieman omituisena — ja erityislaatuinen hän onkin. Kun naapuriin muuttaa veikkausvoiton saanut perhe, Hamsteri saa unelmiensa mahdollisuuden hamstraamiseen ja samalla muuttaa elämänhalunsa menettäneen kirjanpitäjä Rurikin, hänen vaimonsa Tellun sekä heidän lastensa elämän suunnan. Alkaa järjen rajat ylittävä hamstraaminen Hamsterin kuvitteleman ”kaikkien aikojen julmimman talven” varalta. Posketon hamstraus saa naapurin elämän uusille urille ja Hamsterin unelmat näyttävät toteutuvan naapurin varastojen paisuessa hillittömiin mittasuhteisiin.

Markku Pölösen ohjaama elokuva perustuu Veikko Huovisen rakastettuun Hamsterit-romaaniin.

Elokuvateattereissa 4.1.2023

Tietoja elokuvasta

Ohjaus: Markku Pölönen

Käsikirjoitus: Markku Pölönen, Paula Vesala

Näyttelijät: Peter Franzén, Jaakko Ohtonen, Vilma Kinnunen, Katariina Havukainen, Satu Tuuli Karhu, Mika Nuojua ja Arto Heikkilä

Genre: Draama

Kesto: 113 min

Tuotantomaa: Suomi

Tuotantovuosi: 2023

Ikäraja

Ohjaajan esittely

Vuonna 1957 Enossa syntynyt ohjaaja-käsikirjoittaja Markku Pölönen eli ensimmäiset 14 ikävuottaan sähköttömällä neljän lehmän maitotilalla. Ensimmäinen oikea palkkatyö, viisi kesää Pohjois-Karjalan uittoyhdistyksessä ”tukkijätkänä”, istutti mieheen pysyvän jätkäidentiteetin eikä hän myöhemmin Helsingissäkään juurtunut paikallisiin taidepiireihin vaikka asui kaupungissa kahdeksan vuotta.

Pölönen ajautui vuonna 1970-luvun lopulla Helsinkiin. Hyvänä piirtäjänä hän pääsi opiskelemaan Taideteollisen Korkeakoulun kuvaamataidon opetuksen laitokselle, jossa hän super8-filmille kuvatun harjoitustyön jälkeen tunnisti vahvasti kutsumuksensa ja alkoi oitis mainita ammatikseen elokuvaohjaaja.

Kymmenen vuoden päättömän haahuilun ja muutaman lyhytelokuvan jälkeen Pölönen päätyi mestarikuvaaja Kari Sohlbergin kisällioppiin ensimmäisessä pitkässä elokuvassaan Onnen maa. Sohlbergin Pölönen on nimennyt tärkeimmäksi opettajakseen. Ohjaajakollegoista hän katsoo ylöspäin Matti Kassilaa, Aki Kaurismäkeä, Matti Iästä, Billy Wilderia ja Milos Formania.

Pölönen on tunnettu persoonallisesta ”Country & eastern”- genrestään, elokuvista, joissa itku ja nauru ovat hyvin lähellä toisiaan.

Pölösen suurimmat ja uskollisimmat rakkaudet ovat Bachin musiikki, piirtäminen ja pienimuotoinen mökkeily Pielisen rannalla.

Ohjaukset:
10 pitkää elokuvaa (mm. Onnen maa, Koirankynnen leikkaaja, Badding, Kuningasjätkä)
9 näytelmää
4 oopperaa

Palkinnot:
6 Jussi-palkintoa
Pro Finlandia-mitali 201

Näyttelijöiden esittely

PETER FRANZÈN
Peter Franzén on näyttelijä, kirjailija, ohjaaja ja käsikirjoittaja. Hänet on nähty lukuisissa kotimaisissa ja kansainvälisissä TV- ja elokuvaproduktioissa.

Franzén on näytellyt elokuvissa mm. Kuningasjätkä, Rukajärven tie, Badding, Emmauksen tiellä, Harjunpää ja pahan pappi, Kerron sinulle kaiken, Rölli ja metsänhenki, Kuutamolla, Pahat pojat, Koirankynnen leikkaaja, Matti, Rööperi, Ralliraita, Tie pohjoiseen, Leijonasydän, Napapiirin sankarit 2 ja Suden arvoitus. Hänet nähdään myös tuoreessa Helsinki-syndrooma tv-sarjassa.

Lisäksi hän on näytellyt useissa saksan-, englannin-, ruotsin-, viron- ja unkarinkielisissä elokuvissa. Franzénin kansainvälinen läpimurto tapahtui Harald Kaunotukan roolissa TV-sarjassa Vikings.

Peter Franzénille on saanut kolme Jussi-palkintoa ja hänelle on myönnetty Pro Finlandia -palkinto vuonna 2013

VILMA KINNUNEN
Vilma Kinnunen on valmistunut näyttelijäksi Taideyliopiston Teatterikoulusta ja näytellyt mm. televisiosarjoissa Presidentin Kanslia, Villa Helena ja Paras vuosi ikinä. Lisäksi hänet on nähty viime vuosina teatterilavoilla produktioissa Äidin maa, Toivo Ryynäsen elämä ja teot sekä Niin Paljon Kuuluu Rakkauteen. Hän on ollut aiemmin mukana myös Ylioppilasteatterin toiminnassa sekä tehnyt ääninäyttelijän töitä. Hamsterit on Kinnuselle ensimmäinen elokuvapäärooli.

JAAKKO OHTONEN
Jaakko Ohtonen on nähty televisiosarjoissa Ex-onnelliset, Syke, Klikkaa mua, Kaikki synnit, Sunnuntailounas, Hotel Swan Helsinki, Downshiftaajat, Mun ainoot 30 minsaa ja Viimeinen kuningaskunta sekä elokuvissa Väärät juuret, Mieletön elokuu ja Tuntematon sotilas. Lisäksi hän näyttelee Netflixin ja MGM:n Vikings: Valhalla ja C Moren Kotka 10 -sarjassa. Ohtonen on valmistunut Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselta teatteritaiteen maisteriksi.

''

Elokuvateattereissa 4.1.2023

Top