Vedätys

Elokuvasta lyhyesti

Kirjailija Clifford Irving onnistui huijaamaan suurta kirjankustantajaa 1970-luvun alussa. Lahjakkaasti valehteleva Irving myi erakkomiljonääri Howard Hughesin elämäkerran, ja väitti kirjan perustuvan Hughesin henkilökohtaisiin haastatteluihin.

Tapahtumat saavat alkunsa, kun suuri kustannusyhtiö McGraw Hill tyrmää Irvingin (Richard Gere) romaanisopimuksen. Suivaantunut kirjailija vetää heittää peliin ”vuosisadan” tärkeimmän kirjan, ja myy idean Howard Hughesin elämäkerrasta kustannustoimittajalleen, Andrea Tatelle (Hope Davis).

Irving lähtee kehittelemään Hughesin elämäkertaa yhdessä kumppaninsa Richard Suskindin (Alfred Molina) kanssa. Kumppanukset uppoutuivat miljonäärin elämään ja sen moniin vaiheisiin antaumuksella. He murtautuivat arkistoihin, varastivat muistiinpanoja ja tutkivat Hughesin julkisuudessa antamia lausuntoja. Kustantajalle he väittivät tapaavansa Hughesia henkilökohtaisesti.

Richard Gere antautuu Irvingin rooliin täydellisesti, ja tekee hahmosta myös hurmaavan naistenmiehen. Irvingin huijarinluonteesta kertoo paljon se, miten hän tasapainottelee hippi-vaimonsa (Marcia Gay Harden) ja eurooppalaisen rakastajattarensa (Julie Delpy) välissä.

Elokuva pohjautuu Irvingin omaan Hoax-kirjaan, jossa kirjailija paljastaa värikkäästi koko tapahtuman. Tapahtumat keritään auki kerros kerrokselta: Irving joutuu yhä uudelleen turvaamaan selustaansa ja todistelemaan kirjansa aitoutta lakimiehille ja kustantajille.

Lasse Hallström on aiemmin ohjannut mm. elokuvat Laivauutisia (2001), Pieni suklaapuoti (2000), Oman elämänsä sankari (1999) ja Uskottomasti sinun (1995).

Never let the truth get in the way of a good story.

Tietoja elokuvasta

Suomenkielinen nimi:
Vedätys

Originaali nimi:
Hoax

Ohjaus:
Lasse Hallström

Näyttelijät:
Richard Gere, Alfred Molina, Marcia Gay Harden, Hope Davis, Julie Delpy, Stanley Tucci

Käsikirjoitus:
William Wheeler perustuuu Clifford Irvingin kirjaan

Tuotanto:
Betsy Beers Mark Gordon Bob Yari

Tuotantovuosi:
2006

Tuotantomaa:
USA

Studio:
Bob Yari Productions Miramax Films

Ensi-ilta:
24.8.2007

Genre:
Draama

Kesto:
1h 58min

Kuvia elokuvasta

Top