Spider-Man – Hämähäkkimies

Elokuvasta lyhyesti

Sarjakuvahahmoon perustuva elokuva pojasta, joka hämähäkin pureman jälkeen
saa supervoimat ja hämähäkin ominaisuuksia.

Peter Parker(Toby Maquire) on lukiolainen ja koulukiusattu nörtti. Hän on 6-vuotiaasta asti rakastanut naapurintyttö Mary Janea ( Kirsten Dunst), mutta tämä ei huomaa häntä.

Orpo Peter asuu tätinsä Mayn ja setänsä Benin luona. Peterin paras ystävä on rikas Harry Osborne (James Franco), jonka isä Norman Osborne (Willem Dafoe) on tiedemies, joka kehittelee erilaisia laitteita ja aineita laboratorioissaan, kuten ns. suorituskyvyn kiihdytintä. Armeija ei ole kiinnostunut siitä ennen ihmisillä tehtyjä kokeita, joten Norman päättää kokeilla ainetta itseensä.

Kokeilun tuloksena Norman Osbornen persoona jakautuu kahtia: toisesta puoliskosta tulee hullu supermies, joka päättää kostaa firman johtokunnalle, joka on myynyt Normanin perustaman yrityksen kilpailijalle.

Hämähäkkimiehestä hän saa kovan vastuksen…

Spider-Man sarjakuva

Spider-Man -sarjakuva on ilmestynyt jo vuodesta 1963. Se oli yksi yhdysvaltalaisen MARVEL COMICSin ensimmäisiä suuria menestyssarjoja, jotka tiivistivät tehokkaasti 60-luvun POP-taiteen ja nuorison tuntojen hengen meneviin ja vauhdikkaisiin sarjakuviinsa.

Hämähäkkimiehen alias Peter Parkerin hahmon loivat käsikirjoittaja STAN LEE ja kuvittaja STEVE DITKO. Tyylikkään punasinisen asun laati legendaarinen JACK KIRBY, joka ei kuitenkaan muilta kiireiltään ehtinyt piirtää itse sarjaa.

Ensiesiintymisensä Hämähäkkimies teki elokuussa 1962 AMAZING FANTASY -lehden numerossa 15. Seittisankari sai heti niin suuren suosion, että hänelle annettiin oma lehti, THE AMAZING SPIDER-MAN, seuraavan vuoden maaliskuussa. Lee ja Ditko tekivät lehteä seuraavat 38 numeroa, kunnes erimielisyydet hahmon kohtalosta päättivät heidän yhteistyönsä. Kuitenkin näiden 38 numeron aikana Lee ja Ditko loivat Hämikselle yhden sarjakuvamaailman värikkäimmistä hahmokaarteista, joiden elinvoimaisuudesta todistaa jo sekin, että tänäkin päivänä roistot kuten Tohtori Mustekala, Kameleontti, Skorpioni ja tietenkin Vihreä Menninkäinen seikkailevat lehden sivuilla.

Suomessa Hämähäkkimies esiintyi alun alkaen vuonna 1967 aloittaneessa IHMESARJA-lehdessä, jossa julkaistiin myös muiden Marvel-sankareiden seikkailuja. IHMESARJA jatkoi ilmestymistään aina vuoteen 1970 asti. Uutta nousuaan sankari sai odottaa aina vuoteen 1980 saakka, jolloin Semic alkoi julkaista HÄMÄHÄKKIMIES-lehteä. Siitä pitäen Hämähäkkimies on ilmestynyt suomeksi kerran kuukaudessa -lisäksi suomeksi on myös julkaistu paljon spesiaaleja, klassikkokokoelmia ja pokkareita. Nykyisin Hämähäkkimiestä kustantaa Egmont Kustannus Oy Ab.

With Great Power Comes Great Responsibility

Tietoja elokuvasta

Suomenkielinen nimi:
Spider-Man - Hämähäkkimies

Originaali nimi:
Spider-Man

Ohjaus:
Sam Raimi

Näyttelijät:
Tobey Maguire, Willem Dafoe, Kirsten Dunst

Käsikirjoitus:
David Koepp

Tuotanto:
Laura Ziskin Ian Bryce

Tuotantovuosi:
2002

Tuotantomaa:
USA

Studio:
Columbia Pictures Sony Pictures

Ensi-ilta:
28.6.2002

Genre:
Toiminta

Kesto:
2h 2min

Kuvia elokuvasta

Top