Silmänkääntäjä

Elokuvasta lyhyesti

Salaisuuksien ja taian mestari Eisenheim (Edward Norton) loihtii näyttämöille jännitystä ja draamaa vuosituhannen vaihteen lumoavassa Euroopassa. Salaperäisen, etäiseltäkin vaikuttavan miehen menneisyyteen kuuluu kielletty nuoruuden rakkaus ihastuttavaan Sophieen (Jessica Biel). Köyhän nuorukaisen ja yläluokkaan kuuluvan Sophien suhde on mahdoton, eikä pojalla ole lupaa lähestyä neitoa.

Kun he myöhemmin kohtaavat toisensa, on Sophiesta tullut kruununprinssi Leopoldin (Rufus Sewell) kihlattu. Omistushaluinen ja valtapeliä pelaava Leopold ei kuitenkaan aio luopua naisesta suosiolla, ja rakkaustarina saa onnettoman käänteen. Eisenheim käyttää mysteerien teatteria paljastaakseen kruununprinssin julmuuden. Leopoldin käskyläinen, poliisipäällikkö Uhl (Paul Giamatti) seuraa epäilyttävän Eisenheimin toimia valmiina pidättämään tämän sopivana hetkenä.

Totuuden ja illuusion rajamaalle rakentuva elokuva käyttää historiallisia henkilöitä fiktiivisessä tarinassaan. Neil Burgerin ohjaamassa Silmänkääntäjässä viehättää erityisesti sen tapa punoa yhteen romantiikka, aikakauden historialliset puitteet ja maagiset keksinnöt. Tarina sijoittuu vuosituhannen vaihteeseen, fin de siècle -ajan Wieniin. Todellisuudessa elokuva on kuvattu Prahassa, joka luo taianomaiselle tarinalle uskottavat puitteet.

Silmänkääntäjä on hyvien näyttelijöiden elokuva. Sen keskeisissä miesrooleissa ovat Edward Norton (Fight Club, American History X), Paul Giamatti (Cinderella Man, Sideways) ja Rufus Sewell (Dark City). Nortonin Eisenheim on arvoituksellinen, romanttinen sankari; Giamattin poliisipäällikkö puolestaan tarkkavaistoinen sivustaseuraaja, joka kuljettaa tarinaa. Viehättävä Jessica Biel hehkuu intohimoisen rakkauden kohteena.

Ansioituneessa tekijätiimissä on paneuduttu aikakauteen huolella. Burger halusi elokuvaan varhaisen valokuvauksen jälkeä ja värimaailman, ja Dick Popen (Topsy-Turvy) kuvaus tuokin tehokasta lisäsärmää kerrontaan. Aikakauteen vievät onnistuneesti myös Ngila Dicksonin (Kuninkaan paluu) puvustus ja Ondrej Nekvasilin miljöö sekä säveltäjä Philip Glassin upea musiikki.

Käsikirjoittaja-ohjaaja Neil Burgerin esikoiselokuva oli palkittu, hämmennystäkin herättänyt fiktiivinen dokumentti Interview with the Assassin (2002). Silmänkääntäjä perustuu Pulitzer-palkitun kirjailijan Steven Millhauserin novelliin Eisenheim the Illusionist.

Tietoja elokuvasta

Suomenkielinen nimi:
Silmänkääntäjä

Originaali nimi:
Illusionist

Ohjaus:
Neil Burger

Näyttelijät:
Edward Norton, Jessica Biel, Paul Giamatti, Rufus Sewell

Käsikirjoitus:
Neil Burger Steve Millhauser (novelli)

Tuotanto:
Michael London Brian Koppelman Cathy Schulman

Tuotantovuosi:
2006

Tuotantomaa:
USA

Studio:
Bob Yari Productions

Ensi-ilta:
22.12.2006

Genre:
Draama

Kesto:
1h 51min

Kuvia elokuvasta

Top