Parfyymi – Erään murhaajan tarina

Elokuvasta lyhyesti

Tom Tykwerin komea, kiitetty elokuva perustuu Patrick Süskindin samannimiseen bestselleriin vuodelta 1985.

Jean-Baptiste Grenouille syntyy lohduttomaan kurjuuteen 1800-luvun Ranskassa. Omalaatuinen kalamuijan äpärä kasvaa syrjittynä rappeutuneessa orpokodissa, ja nuoruus palaa orjana löyhkäävässä nahkurinverstaassa. Grenouillella on kuitenkin yksi rikkaus: erityislaatuisen hajuaistinsa avulla hän löytää ympäriltään kauneuden. Tämän loistava hajuaisti herkistyy niin tarkaksi, että se lopulta peittää sellaiset inhimilliset ominaisuudet kuten rakkaus ja myötätunto.

Tuoksujen ja hajujen riivaama nuorukainen (Ben Wishaw) löytää tiensä legendaarisen hajuvesimestarin (Dustin Hoffman) oppiin. Tämän opastamana Grenouille matkustaa Grassen kaupunkiin Etelä-Ranskaan oppiakseen enfleuragen, rasvassa imeyttämisen taidon korkeasti kunnioitetun rouva Arnulfin (Corinna Harfouch) johtamassa firmassa. Grenouille kiinnostuu vaarallisesti nuoren ja kauniin Lauran (Rachel Hurd-Wood) neitseellisestä tuoksusta. Lumoavasti tuoksuva Laura on leskeksi jääneen kauppiaan, Antione Richisin (Alan Rickman) ainoa tytär.

Kalvava intohimo ajaa Grenouillea eteenpäin pakkomielteisesti synkän traagisella tiellä. Täydellisyyttä tavoitellessaan hän päätyy käyttämään äärimmäisiä keinoja: hän on valmis paatuneisiin murhiin vangitakseen rakkauden tuoksun pieniin lasipulloihin.

Tom Tykwer luo kuvaan hajuaistimuksen runsaiden yksityiskohtien avulla niin Pariisin synkillä, törkyisillä kujilla kuin Provencen aurinkoisilla ja kukkaisilla kaduilla.

Suosittu nuori brittinäyttelijä Ben Whishaw sai useita palkintoja roolistaan indie-elokuvassa My Brother Tom. Elokuvassa esiintyy myös Emmy- ja Golden Globe -palkittu Alan Rickman (Rasputin, Harry Potterit), Rachel Hurd-Wood (Peter Pan, 2003) ja kaksi Oscaria saanut Dustin Hoffman (Sademies, Kramer vastaan Kramer).

Erään murhaajan tarina

Tietoja elokuvasta

Suomenkielinen nimi:
Parfyymi - Erään murhaajan tarina

Originaali nimi:
Perfume - The Story of a Murderer

Ohjaus:
Tom Tykwer

Näyttelijät:
Ben Whishaw, Dustin Hoffman, Alan Rickman, Rachel Hurd-Wood

Käsikirjoitus:
Andrew Birkin Bernd Eichinger Tom Tykwer

Tuotanto:
Bernd Eichinger

Tuotantovuosi:
2006

Tuotantomaa:
Saksa, Ranska, Espanja

Studio:
Constantin Film Production GmbH

Ensi-ilta:
19.1.2007

Genre:
Draama

Kesto:
2h 30min

Kuvia elokuvasta

Top