Päätalo

Elokuvasta lyhyesti

Päätalo-elokuva kertoo kirvesmiehenä ja rakennusmestarina toimineen Kalle Päätalon palavasta halusta tulla kirjailijaksi ja pitkästä tiestä, joka johti Päätalon ensimmäisen romaanin syntyyn.

Liikaa raskasta työtä, liian vähän rakkautta avioliitossa ja liian vähän itseluottamusta estävät Kalle Päätaloa toteuttamasta elämänikäistä haavettaan; tulla kirjailijaksi. Kunnes hän löytää uuden rakkauden.

Vuosi 2008 on Päätalon esikoiskirjan Ihmisiä telineillä ilmestymisen 50-vuotisjuhlavuosi. Kaikkiaan Kalle Päätalo on julkaissut 39 romaania ja hän oli yksi Suomen tuotteliaimpia kirjailijoita. Päätalon kirjoja on painettu kaikkiaan 3,5 miljoonaa kappaletta ja kaikki Päätalon teokset on kustantanut Gummerus.

UUTINEN
Kainuun Sanomat 17.9.2008

– Aivan mahtava elokuva, sanoi kajaanilainen kunnallisneuvos ja kirjailija Kalle Päätalon lapsuudenaikainen kaveri Ville Tikkanen, kun hän näki Päätalosta kertovan koko illan elokuvan Kajaanissa tiistaina.

Tikkanen sanoi, että elokuvan kohtaukset, joissa kuvataan Päätalon henkistä murtumista erittäin voimakkaasti, tekivät vaikutuksen.

–Se oli hyvin todentuntuista. Matkustelin Kallen kansa aikoinaan Koillismaalla paljonkin. Kun menimme Veäjän rajalle, Päätalo muisteli murtuneena sodan ajan vaikeita aikoja Kiestingin rintamalla. Kallehan haavoittui vakavasti Kiestingissä. Hän pelkäsi kuolevansa, muisteli Tikkanen edesmennyttä ystäväänsä Kajaanissa tiistaina.

Elokuvan näyttelijät yllättyivät täydellisesti, kun Tikkanen tuli katsomaan ennakkonäytöstä. Vain Kallen äitiä Riitua näyttelevä Pirjo Leppänen oli aiemmin tavannut Ville Tikkasen.

– Tosi merkittävä tapaaminen, sanoivat elokuvan Kalle Päätalon vaimot Nina Jääskeläinen ja Susanna Anteroinen.

Ilmiö nimeltä Kalle Päätalo

Kalle Päätalon (1920–2000) esikoisteos Ihmisiä telineillä ilmestyi 50 vuotta sitten. Sinnikkäästi kirjailijaksi halunnut 37-vuotias rakennusmies saavutti lyhyessä ajassa ennennäkemättömän suosion lukijoiden keskuudessa. Tähän mennessä Päätalon kirjoja onkin myyty lähes neljä miljoonaa kappaletta. Hänen tuotantonsa tunnetuin osa, Juuret Iijoen törmässä -sarja, on suomalaisen kirjallisuuden merkkipaalu. Päätalo dokumentoi harvinaislaatuisen tarkkaan maamme itsenäisyyden alkutaipaleen, sodan ja sitä seuranneen jälleenrakennuksen ajan.

”Kalle Päätalo on instituutio. Yhtä ohittamaton osa suomalaisuuden maisemaa kuin sauna tai sisu. Kansainvälisestikin merkittävän kirjailijan suosioon on yksinkertainen syy: kirjojen sisältö. Päätalon laaja tuotanto on raskaan sarjan kirjallisuutta, joka puhuttelee lukijaa poikkeuksellisella tavalla”, kertoo Gummeruksen kotimaisen kaunokirjallisuuden kustannuspäällikkö Mikko Aarne.

Omalle sukupolvelleen Päätalo edustaa miestä, joka nosti perinteisen työn ja työntekijän arvoonsa. 2000-luvun lukijoille hän edustaa kaikkien pätkätyöläisten sankaria, joka analysoi taitavasti ja lempeällä huumorilla ihmisluonnon syvintä olemusta.

Päätalon esikoisromaani Ihmisiä telineillä ilmestyi marraskuussa 1958 ja teos on nyt julkaistu äänikirjana. Lukijana on itseoikeutetusti näyttelijä Kai Lehtinen, joka esittää pääosaa 26.9.2008 ensi-iltansa saavassa Päätalo-elokuvassa. Elokuva kertoo Päätalon palavasta halusta tulla kirjailijaksi ja pitkästä tiestä, joka johti Päätalon ensimmäisen romaanin syntyyn. Iijoki-sarjan päätösosa, Hyvästi Iijoki, kertoo niin ikään tarinan, kuinka hänestä tuli kansan rakastama kirjailija.

KALLE PÄÄTALO
Kaarlo Alvar Päätalo (11.11.1919 –20.11.2000) syntyi Taivalkosken Jokijärvellä metsätyömies, torppari Lauri Herman Päätalon ja palkollisen Priitta-Stiina Neulikon toiseksi vanhimpana lapsena. Hän kävi kansakoulun vuosina 1928–33 Jokijärvellä ja aloitti jo 13-vuotiaana työnteon metsätyömiehenä.

Päätalo asui Taivalkoskella vakinaisesti sotaväki-ikäänsä saakka. Toisen maailmansodan loputtua hän asettui Tampereelle, jossa toimi myös rakennustyömiehenä ja valmistui vuonna 1949 rakennusmestariksi Tampereen Teollisuuskoulusta. Hän toimi Taivalkosken kunnan rakennusmestarina vuosina 1951 ja 1952, minkä jälkeen palasi takaisin Tampereelle.

Päätalo toimi vapaana kirjailijana vuodesta 1963 lähtien. Hänet nimitettiin professoriksi vuonna 1978 ja promovoitiin Oulun yliopiston humanistisen tiedekunnan kunniatohtoriksi vuonna 1994. Kalle Päätalon Iijoki-sarja sisältää 26 teosta, joiden yhteenlaskettu sivumäärä lähentelee 17 000.

Tietoja elokuvasta

Suomenkielinen nimi:
Päätalo

Originaali nimi:
Päätalo

Ohjaus:
Hannu Kahakorpi

Näyttelijät:
Kai Lehtinen, Susanna Anteroinen, Nina Jääskeläinen, Pirjo Leppänen, Kari Hietalahti, Antti Virmavirta

Käsikirjoitus:
Elina Halttunen (Päätalon romaanien ja Miisa Lindenin adaptaation pohjalta)

Tuotanto:
Asko Apajalahti Mikko Tenhunen

Tuotantovuosi:
2008

Tuotantomaa:
Suomi

Studio:
MRP Matila Röhr Productions Oy

Ensi-ilta:
26.9.2008

Genre:
Draama

Kesto:
1h 48min

Kuvia elokuvasta

Top