Nimet Marmoritaulussa

Elokuvasta lyhyesti

Ensimmäinen maailmansota on päättynyt. Venäjän ja Saksan keisarikunnat ovat hajonneet, Neuvostoliitto on perustettu ja Viro on itsenäistynyt. Marraskuussa 1918 puna-armeija hyökkää Viroon rauhanomaisista puheistaan huolimatta. Viron hallitus julistaa yleisen liikekannallepanon, mutta turhaan. Kutsutut eivät astu riviin. Armeija joudutaan kokoamaan vapaaehtoisista; vanhuksista, lapsista ja omasta kansalaissodastaan toipuvista suomalaisista.
Viro on sekasorron vallassa. Pakenevat siviilit, etenevä puna-armeija, virolaiset punakaartit ja Venäjän keisarikunnan armeijasta hajonneet sotilasjoukkiot vaeltavat kodittomina pitkin maata. Jokainen yrittää löytää paikkansa. Köyhän perheen poika Ahas kamppailee omantuntonsa kanssa. Seuratako vanhempaa veljeään punakaartiin, ollako kotona vanhempien turvana vai taistellako koulutovereidensa rinnalla hallituksen joukoissa?
Kun koulutoverit liittyvät armeijaan, Ahas jää kotiin. Pian hän joutuu hallituksen kannattajia metsästävän punakaartin mielivallan kohteeksi. Koulunsa univormuun pukeutunut Ahas vangitaan muiden joukossa ja hän kohtaa nuoren porvaristytön Martan. Hallituksen joukkoihin pyrkivä suomalainen vapaaehtoisupseeri Sulo Kallio (Peter Franzén) vapauttaa Martan ja Ahaksen ja pakenee heidän kanssaan. Pakomatkan aikana Ahas valitsee puolensa. Sota kasvattaa Ahasta tovereineen kohti aikuisuutta – katkerien yllätysten kautta. Kun sota päättyy, kaikki on toisin. Jokainen on saanut kohtalonsa mukaisesti: vapauden, rakkauden tai nimensä marmoritauluun.

Ohjaaja Elmo Nüganen elokuvasta:

Miksi elokuva on tärkeä suomalaisille ?

– Elokuva ei ole pelkästään korkealuokkaista viihdettä, vaan tosi tarina naapurimaasta Virosta, sen menneisyydestä ja henkisestä tilasta. Suomen kansa on monesti osoittanut rohkeutensa ja halukkuutensa puolustaa kotejaan. Elokuva on tarina siitä, kuinka ”pikkuveljet” Virossa osoittivat samanlaista rohkeutta. Elokuva on tehty yhteistyössä Talvisota ja Rukajärven tie kaltaisten hienojen suomalaisten elokuvien tuottajien kanssa.

Mitä sinulle jäi erityisesti mieleen Nimet marmoritaulussa –elokuvan teosta ?

– Kerran komensin noin 500 miestä kieriskelemään mudassa, sillä heidän rooliasunsa olivat liian siistit tekeillä olevan kohtauksen kuvausta varten. Kaikki 500 miestä kieriskelivät mudan seassa sotilaallisen täsmällisesti kuin yhtenä miehenä, se oli ikimuistoinen näky. Massamutakylvyn jälkeen puvut olivat minusta täydelliset 🙂

Tietoja elokuvasta

Suomenkielinen nimi:
Nimet Marmoritaulussa

Originaali nimi:
Nimed Marmortahvlil

Ohjaus:
Elmo Nüganen

Näyttelijät:
Priit Voigemast, Indrek Sammul, Alo Korve, Bert Raudsep, Peter Franzén

Käsikirjoitus:
Elmo Nüganen Kristian Taska

Tuotanto:
Kristian Taska Ilkka Y. L. Matila

Tuotantovuosi:
2002

Tuotantomaa:
Viro / Suomi

Studio:
Taska Film MRP Matila Röhr Production Oy

Ensi-ilta:
1.11.2002

Genre:
Draama

Kesto:
1h 35min

Kuvia elokuvasta

Top