MARIE ANTOINETTE

Elokuvasta lyhyesti

Marie-Antoinette on usein parjattu, pohjimmiltaan väärinymmärretty nuori nainen, josta on käyty kiivaita keskusteluja. Sofia Coppolan näkemyksessä Marie-Antoinette ei ole muuttumaton historiallinen roisto eikä jumalainen idoli – vaan hämmentynyt ja yksinäinen teini-ikäinen ulkopuolinen, joka on vastoin tahtoaan sysätty dekadenttiin ja skandaalien riivaamaan maailmaan sen tuhon aattona.

Oscar-voittaja Sofia Coppola tuo valkokankaalle tuoreen tulkinnan Ranskan legendaarisen teinikuningattaren, Marie-Antoinetten elämästä. Kuningas Ludvig XVI:n (Jason Schwartzman) kihlattu, naiivi Marie-Antoinette (Kirsten Dunst) joutuu 14-vuotiaana rikkaaseen Ranskan hoviin, joka on skandaalien ja salaliittojen kyllästämä. Yksin, ilman opastusta ja tuuliajolla vaarallisessa maailmassa nuori Marie- Antoinette kapinoi Versaillesin eristäytynyttä ilmapiiriä vastaan ja samalla hänestä tulee Ranskan väärinymmärretyin hallitsija.

Tarina alkaa, kun 14–vuotias Marie- Antoinette joutuu eroon perheestään ja ystävistään Wienissä. Kaikki omaisuus otetaan häneltä pois ja hänet siirretään Pariisin lähelle Versaillesiin, Ranskan tuhlaavaisen kuninkaallisen hovin hienostuneeseen ja turmeltuneeseen maailmaan.

Marie-Antoinette on vain pelinappula järjestetyssä avioliitossa, jonka tarkoitus on vakiinnuttaa kahden valtion välinen harmonia. Hänen teini-ikäinen aviomiehensä Ludvig, kruununprinssi, on Ranskan valtaistuimen perijä. Mutta Marie-Antoinette on huonosti valmistautunut olemaan sellainen hallitsija, jota Ranskan kansa kaipaa. Hepeniensä alla hän on suojattua elämää viettänyt, pelokas ja hämmentynyt nuori nainen, joka on pahojen panettelijoiden, vilpillisten imartelijoiden, taustavaikuttajien ja juorujen ympäröimä. Asemansa etiketin vankina Marie-Antoinetten on yritettävä sopeutua Versaillesin monimutkaiseen ja petolliseen maailmaan.

Marie-Antoinetten uuden aviomiehen Ludvigin välinpitämättömyys lisää hänen murheitaan. Avioliitto ei saa täyttymystään peräti seitsemään vuoteen. Kömpelö tuleva kuningas osoittautuu surkeaksi rakastajaksi, joka saa aikaan vakavaa huolestumista (ja hillitöntä juoruilua) siitä, ettei Marie-Antoinette ikinä saa perillistä.

Riippumatta siitä, ihaillaanko Marie-Antoinettea hänen moitteettomasta tyylistään tai parjataanko häntä kyvyttömyydestä olla yhteydessä alamaisiinsa, häneen reagoidaan aina voimakkaasti. Silti hän kypsyessään alkaa hitaasti löytää paikkansa vaimona, äitinä ja kuningattarena – vain joutuakseen traagisesti mukaan veriseen vallankumoukseen, joka muuttaa Ranskan ikuisiksi ajoiksi.

Tietoja elokuvasta

Suomenkielinen nimi:
MARIE ANTOINETTE

Originaali nimi:
Marie Antoinette

Ohjaus:
Sofia Coppola

Näyttelijät:
Kirsten Dunst, Jason Schwartzman

Käsikirjoitus:
Antonia Fraser Sofia Coppola

Tuotanto:
Sofia Coppola Ross Katz

Tuotantovuosi:
2006

Tuotantomaa:
USA

Studio:
Columbia Pictures Corporation American Zoetrope

Ensi-ilta:
3.11.2006

Genre:
Draama

Kesto:
2h 5min

Kuvia elokuvasta

Top