MANNERHEIM

Elokuvasta lyhyesti

Mannerheim on elokuva elämästä, jollaista ei voi nykypäivän maailmassa elää.

Suomen elokuvahistorian suurin hanke, noin kymmenen miljoonaa euroa maksava draamaelokuva marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimista (1867–1951) toteutuu monien vaiheiden jälkeen. Heikki Vihisen ja Marko Leinon käsikirjoittaman tarinan ohjaa Renny Harlin. Elokuvan nimiosaan on kiinnitetty 32-vuotias tamperelainen näyttelijä Mikko Nousiainen.

MANNERHEIM kertoo tarinan miehestä, joka äskettäin valittiin suurimmaksi suomalaiseksi kautta aikojen. Se on tarina suuresta sotilasjohtajasta, pelottomasta tutkimusmatkailijasta ja kaukokatseisesta valtiomiehestä.

Elokuva seuraa Mannerheimin kohtaloa nuoruudesta asti. Aristokraattinen isä on hylännyt perheensä ja äiti kuollut varhain. Nuorena miehenä Mannerheim liittyy Venäjän Keisarilliseen armeijaan. Aina rahattomana ja kuitenkin alttiina Pietarin monenlaisille kiusauksille, nuori Mannerheim menee avioon venäläisen kenraalin tyttären kanssa. Kahden tyttären isänä, mutta kaukana ihanneaviomiehestä, nuori sankarimme saa tulikasteensa Venäjän Japanin-sodassa 1905. Hovihallinnon salonkiupseeri osoittaa rohkeutensa taistelussa ja voittaa sotilaittensa kunnioituksen puolelleen. Mannerheim pakenee hävityn sodan häpeää ja perhe-elämän pettymyksiä suureen seikkailuun: hän ratsastaa hevosen selässä koko Aasian halki. Myöhemmin Puolassa hän tapaa elämänsä rakkauden ja palvelee ensimmäisen maailmansodan melskeissä ratsuväen komentajana. Venäjän vallankumous ja sen myrskyt pakottavat Mannerheimin hylkäämään Venäjän ja hän siirtyy synnyinmaahansa Suomeen, jossa hän verisessä sisällissodassa komentaa valkoisen armeijan joukkoja punaisia vastaan. Valkoisten menestyksekkäät sotatoimet johtavat Suomen itsenäistymiseen. Nuori valtio ei kuitenkaan tarvitse Mannerheimin palveluksia. Kaksi- ja kolmekymmenluvuilla hän omistautuu hyväntekeväisyydelle, kosmopoliittisille harrastuksilleen ja suurriistan metsästykselle.

Kutsu aseisiin tulee vielä kerran. Vuonna 1939 Mannerheim saavuttaa kuolemattoman maineen johtaessaan talvisodan taisteluita määrällisesti ylivoimaista Neuvostoliiton armeijaa vastaan. Koko maailman katseet seuraavat pienen Suomen urheaa taistelua. Mannerheimin joukot osoittavat suurta rohkeutta ja sotataitoa – turhaan ei puhuta talvisodan ihmeestä. Välirauhan ja jatkosodan taisteluiden jälkeen, jo ajan ja vanhuuden haurastama Mannerheim vastavalittuna presidenttinä onnistuu johtamaan maansa kunniakkaaseen mutta raskaaseen rauhaan. Hänen kunnian- ja velvollisuudentuntonsa, valtava ahkeruutensa ja rakkautensa isänmaahan nostivat hänen saavutuksensa lähes yli-inhimilliselle tasolle.

Mannerheim kertoo tarinan ihmisestä, joka ei ollut virheetön. Elokuva näyttää myös ikonin kääntöpuolen vikoineen, vihastumisineen ja naissuhteineen. Kyseessä on hengen voitto materiasta. Uskomaton tarina läpi kuohuvan historian, joka ansaitsee ja vaatii tulla kerrotuksi elokuvan keinoin.

Inhimillisen sankarin uskomaton tarina.

Tietoja elokuvasta

Suomenkielinen nimi:
MANNERHEIM

Originaali nimi:
Mannerheim

Ohjaus:
Renny Harlin

Näyttelijät:
Mikko Nousiainen

Käsikirjoitus:
Heikki Vihinen Marko Leino

Tuotanto:
Markus Selin Jukka Helle

Tuotantovuosi:
2009

Tuotantomaa:
Suomi

Ensi-ilta:
22.10.2010

Genre:
Draama

Kuvia elokuvasta

Top