Lentäjä

Elokuvasta lyhyesti

Martin Scorsesen elokuvan LENTÄJÄ (The Aviator) pääosassa on Leonardo di Caprio esittäen ilmailun pioneeria Howard Hughesia, eksentristä miljardööriteollisuusmiestä ja Hollywoodin elokuvamogulia.

Cate Blanchett, Kate Beckinsale, John C. Reilly, Alec Baldwin ja Jude Law muissa pääosissa. Sivuosissa ovat Matt Ross (Amerikan psyko), Adam Scott (TV-sarja Mullan alla), Danny Huston (21 grammaa, Birth), Alan Alda (Mitä nainen haluaa), Ian Holm (Taru sormusten herrasta, The Sweet Hereafter), Kelli Garner (Time Share) ja No Doubtin Gwen Stefani.

Hughesin elämä on selkeästi amerikkalainen tarina.
18-vuotiaana miljonäärinä, perittyään Hughes Toolin, isänsä öljynporausteräyhtiön, nuori Howard, mieluummin kuin jäi hoitamaan firmaa, lähti Hustonista Hollywoodiin, missä hänellä oli kaksi pakkomiellettä – elokuvat ja ilmailu. Tehtyään kourallisen elokuvia hän tuotti ja ohjasi I maailmansotaan sijoittuvan lentoelokuvan ”Hell’s Angels”, joka maksoi neljä miljoonaa dollaria ollen yksi aikansa kalleimpia elokuvia, ja teki tähden naispääosaa näyttelevästä Jean Harlow’sta. Elokuvassa kaikkien platinablodien äitiä Jean Harlow’ta esittää No Doubtin laulaja Gwen Stefani, joka tekee Aviatorin myötä elokuvadebyyttinsä.

”Hell’s Angels” teki Hughesista kunnioitetun Hollywood-hahmon, joka huolimatta salaamastaan
kuuroudesta hankkiutui romansseihin elokuvayhteisön kauneimpien ja menestyneimpien näyttelijättärien kanssa. Hän perusti Hughes Aircraftin Los Angelesiin laajentaen imperiumiaan
ja rakensi radikaaleja uusia itse suunnittelemiaan lentokoneita, kuten H-1 –kilpakoneen. Huippulentäjänä Hughes rikkoi vuonna 1935 Lindberghin nopeusennätyksen ja häntä juhlittiin
paraatissa lennätinnauhasateessa Broadwaylla. Hän osti lopulta Trans World Airlinen osake-enemmistön ja teki TWA:sta huikean menestyksekkään kansainvälisen lentoyhtiön, ja II maailmansodan aikana hän suunnitteli ja rakensi kokeilukoneen USA:n puolustusministeriölle.

Vanhetessaan Hughesin käyttäytyminen muuttui yhä omalaatuisemmaksi. Hänen bakteerikammonsa alkoi vallata alaa ja hänestä tuli erakko, joka kieltäytyi tapaamasta edes lähimpiä yhtiökumppaneitaan taistellessaan pakkoneuroottisen käyttäytymisensä kanssa, mikä lopulta nielaisi hänet.

The Aviator –elokuva kertoo Hughesin tunne-elämästä ja rakkausjutuista kahden Hollywoodin legendan, elegantin filmitähden Katharine Hepburnin (Cate Blanchett) kanssa 1930-luvulla, ja sensuellin ja valovoimaisen 1940-luvun elokuvakaunottaren, Ava Gardnerin (Kate Beckinsale) kanssa. Se myös seuraa Hughesin kamppailua fyysisten vajavaisuuksiensa ja fobioidensa ja lisääntyvän arvaamattoman pakkoneuroottisen käyttäytymisensä kanssa, mikä lopulta johtaa eristäytymiseen liikekumppaneista ja vetäytymiseen maailmasta.

Lentäjä (Aviator), jonka alkuperäiskäsikirjoituksen teki John Logan, kertoo Howard Hughesin elämästä 1920-luvun lopulta läpi 1940-luvun , ajasta jolloin hän ohjasi ja tuotti Hollywood-elokuvia, testasi suunnittelemiaan ja rakentamiaan innovatiivisia lentokoneita ja valloitti eräitä maailman kauneimmista naisista. Uhkarohkeana lentäjänä, kuuluisimpana Charles Lindberghin jälkeen, Hughesista tuli huomattava tekijä kaupallisessa ilmailussa. Hän oli aikakautensa Amerikan myyttinen hahmo, jota ympäröi jännityksen, glamourin ja salaperäisyyden aura.

Kuvaaja Robert Richardson, Oscar-voittaja elokuvasta JFK, tekee jälleen yhteistyötä Scorsesen kanssa elokuvassa The Aviator kuvattuaan myös elokuvat Casino ja Bringing Out the Dead. Lavastajana 6-kertainen Oscar-ehdokas Dante Ferretti, joka on tehnyt viisi aiempaa elokuvaa Scorsesen kanssa, viimeisimpänä Gangs of New York.

Pukusuunnittelijana on Oscar-voittaja Sandy Powell, joka puvusti Scorsesen elokuvan Gangs of New York. Leikkaajana on Thelma Schoonmaker, Scorsesen pitkäaikainen yhteistyökumppani, joka on leikannut kaikki hänen elokuvansa sitten elokuvan Kuin raivo härkä, josta hän sai Oscarin.

Kuvittele kaikki unelmasi todeksi.

Tietoja elokuvasta

Suomenkielinen nimi:
Lentäjä

Originaali nimi:
The Aviator

Ohjaus:
Martin Scorsese

Näyttelijät:
Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, Kate Beckinsale, Gwen Stefani, Adam Scott, Jude Law

Käsikirjoitus:
John Logan

Tuotanto:
Sandy Climan Leonardo DiCaprio Michael Mann

Tuotantovuosi:
2004

Tuotantomaa:
USA

Studio:
Miramax Films Initial Entertainment Warner Bros

Ensi-ilta:
28.1.2005

Genre:
Draama

Kesto:
2h 53min

Kuvia elokuvasta

Top