Kultaisen kukan kirous

Elokuvasta lyhyesti

Zhang Yimoun (Hero 2002, Lentävien tikarien talo 2004) ohjaama historiallinen spektaakkeli tuo yhteen aasialaisen elokuvan valovoimaiset tähdet. Taistelulajien sankari Chow Yun-Fat ja Kiinan kauneimmaksi naiseksi tituleerattu Gong Li esittävät keisariparia Tang-dynastian aikaan sijoittuvassa hovijuonittelussa.

Keisarilla (Chow Yun-Fat) on kolme poikaa, edellisestä avioliitosta kruununprinssi Wan (Liu Ye) sekä pojat Jai (Chou Jay) ja Yu (Qin Junjie). Hänen nykyinen vaimonsa (Gong Li) sairastaa anemiaa, jota on lääkitty jo yli kymmenen vuotta keisarin itsensä valmistamalla lääkkeellä. Viime aikoina lääke on aiheuttanut epämiellyttäviä oireita. Keisarinnalle selviää, että lääkkeeseen on lisätty uusi ainesosa, joka vähitellen vie hänen henkiset kykynsä.

Sairautensa takia pakonomaisesti krysanteemeja kirjova keisarinna suunnittelee kostoa ja yrittää taivutella epäröivän, sodasta palanneen poikansa Jain mukaan juoniinsa.

Vallasta ja intohimoisesta rakkaudesta kertova elokuva perustuu Cao Yun näytelmään. Petoksen ja juonittelun vyyhtinä se muistuttaakin Shakespearelaista draamaa.

Kultaisen kukan kirous on upeasti puvustettu ja lavastettu elokuva, jossa Kielletyn kaupungin pramea loistokkuus herää henkiin. Elokuvasta Oscar-ehdokkuuden saanut Huo Tingxiao on loihtinut Tang-dynastian jälkipuoliskon esiin kultaa ja punaista hehkuvassa yleisilmeessä. Tähän mennessä kallein Kiinassa tehty elokuva on visuaalisesti häikäisevän kaunis. Tingxiao kuuluu ohjaajan vakiotiimiin ja on suunnitellut myös Lentävien tikarien talon ja Heron lavastuksen.

Elokuva valloitti Kiinan elokuvayleisön ja teki heti ensimmäisenä viikonloppuna historiallisen ennätystuloksen. Sittemmin se on jatkanut voittokulkuaan USA:n markkinoilla, missä myös elokuva-alan ammattilaiset ovat palkinneet sen puvustuksen ja lavastuksen.

Elokuvassa on huikeita taistelukohtauksia, joiden takana on pitkän linjan action-koreografi Ching Siu-Tung. Hongkong-elokuvan parissa näyttelijänä aloittanut Siu-Tung on suunnitellut mm. Lentävien tikarien talon ja Heron toimintakoreografian. Hänen laajasta filmografiastaan löytyy myös varhaisempaa Hongkong-toimintaa, kuten Heroic Trio (1993) ja Aavesoturi (1987), jonka hän on myös ohjannut jatko-osineen.

Kielletyn kaupungin kätketyt salaisuudet

Tietoja elokuvasta

Suomenkielinen nimi:
Kultaisen kukan kirous

Originaali nimi:
Man cheng jin dai huang jin jia/Curse of the Golden Flower

Ohjaus:
Zhang Yimou

Näyttelijät:
Chow Yun-Fat, Gong Li, Chou Jay, Liu Ye

Käsikirjoitus:
Yu Cao (näytelmä) Zhang Yimou

Tuotanto:
William Kong Zhang Weiping

Tuotantovuosi:
2006

Tuotantomaa:
Kiina

Studio:
Beijing New Picture Film Co. EDKO Film Ltd. Elite Group Enterprises

Ensi-ilta:
7.9.2007

Genre:
Draama

Kesto:
1h 56min

Kuvia elokuvasta

Top