Good Shepherd, The

Elokuvasta lyhyesti

Robert De Niro palaa ohjaajaksi 13 vuoden tauon jälkeen. Good Shepherd kertoo CIA:n perustamiseen liittyvistä vaiheista Edward Wilsonin näkökulmasta. Wilson uskoo idealistina lujasti Amerikkaan ja on valmis uhraamaan lähes kaiken suojellakseen maataan. Elokuvan pääosissa Matt Damon ja Angelina Jolie.

De Niron kiehtova elokuva tarkkailee 1900-luvun Amerikan ulkopolitiikan ja kylmän sodan historiallisia jännitteitä yksilön näkökulmasta. Good Shepherdin tapahtumat ajoittuvat vuosien 1939 ja 1961 välille. Tarinaa kehystää poliittisesti katastrofaalinen Sikojenlahden maihinnousu huhtikuussa 1961. Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu (CIA) koulutti operaatiota varten vastavallankumouksellisista kuubalaisista koostuvan armeijan. Fidel Castron vallankumoushallituksen syrjäyttämiseksi suunnitellun hankkeen epäonnistuminen herätti epäilyn siitä, että joku CIA:n sisällä olisi varoittanut vastapuolta suunnitelmasta.

Elokuva palaa aikaan, jolloin CIA perustettiin. Edward Wilson (Matt Damon) on nuori idealisti, menestyvä, Yalessa opiskeleva nuorukainen. Yliopiston Skull and Bones -veljeskunnan kautta hän nousee nopeasti tärkeiden miesten verkostoon. CIA:n perustajiin kuuluva Bill Donovan (De Niro) värvää Wilsonin tiedustelupalveluun. Wilson palvelee toisen maailmansodan aikana maataan Lontoossa ja Berliinissä.

Wilsonin poliittisia toimia määrää kapeakatseisuus, kuri ja rehellisyys, mitkä piirteet heijastuvat myös hänen koko elämäänsä. Vaimostaan (Angelina Jolie) ja pojastaan vieraantuneelle Wilsonille on todella tärkeitä vain kaksi ihmistä: toinen näistä on hänen rakastettunsa, hauras Laura (Tammy Blanchard), toinen hänen neuvostokollegansa ”Ulysses”. Matt Damon tulkitsee ankaran säntillisesti ja hurjalla intensiteetillä vakoojamestarin kompleksista ja emotionaalisesti rankkaa elämää.

Tietoja elokuvasta

Suomenkielinen nimi:
Good Shepherd, The

Originaali nimi:
The Good Shepherd

Ohjaus:
Robert De Niro

Näyttelijät:
Matt Damon, Robert De Niro, Angelina Jolie, Joe Pesci, Alec Baldwin, William Hurt

Käsikirjoitus:
Eric Roth

Tuotanto:
Robert De Niro James G. Robinson

Tuotantovuosi:
2006

Tuotantomaa:
USA

Studio:
Universal Pictures Morgan Creek Productions Tribeca Productions

Ensi-ilta:
23.2.2007

Genre:
Draama

Kesto:
2h 51min

Kuvia elokuvasta

Top