Georg Ots – Rakkaani

Elokuvasta lyhyesti

Elokuva rakastetun laulajan Georg Otsin värikkäästä elämästä, rakkauksista ja menestyksestä. Laulajan tarina kerrotaan hänen toisen vaimonsa, Astan kertomana. Kahden taiteilijan 22 vuotta kestänyt liitto oli myrskyisä ja epäonninenkin.

Teatterin ja musiikin parissa varttunut Ots (1920–1975) halusi jo nuorukaisena laulajaksi, mutta hänen isänsä, laulaja Karl Ots piti lääkärin tai insinöörin ammattia parempana valintana ”heikkoääniselle” pojalleen. Sota keskeytti Otsin arkkitehdin opinnot, ja hänet komennettiin monen muun virolaispojan tapaan Neuvostoliiton armeijaan. Saksalaisten pommituksissa Otsia kuljettanut laiva kuitenkin upposi, ja sotavuosien ajan kotiväki ja tuore aviovaimo luuli nuorukaisen kuolleen. Venäjällä hän tutustui toiseen vaimoonsa, tanssitaiteilijana tunnettuun kaunottareen.

Georg Ots oli 30 vuoden ajan Estonia-teatterin kantavia voimia ja hänet tunnettiin monista oopperaosistaan paitsi kotimaassaan myös Neuvostoliitossa. Suomessa hänet tunnetaan lähinnä iskelmälaulajana. Hänen unohtumattomia laulujaan ovat mm. Saarenmaan valssi, Muuttuvat laulut ja Rakastan sinua, elämä. Ollessaan jo vaikeasti sairas hän vielä ohjasi Estonialle oopperat Traviata ja Don Giovanni, mikä jäi hänen viimeiseksi työkseen.

Peter Simmin ohjaama elokuva on tunnelmallisen värikäs ja tavoittaa onnistuneesti 40–50-lukujen hengen. Georg Otsin roolissa nähdään Marko Matvere (s. 1968), joka on esittänyt Otsia myös suositussa Georg-musikaalissa Tallinnassa. Musikaalissa hän myös lauloi itse Otsin laulut, ja suoritusta suitsutettiin Suomenkin lehdistössä. Musiikkia tulvivassa elokuvassa laulut kuullaan Otsin tulkitsemana. Asta Otsin roolin esittää venäläistähti Anastasia Makejeva.

Elokuva on pääosin kuvattu Virossa. Helsingissä kuvattiin syksyllä 2006 Kulttuuritalon konsertti, missä Georg Ots laulaa muun muassa kohtauksia operetista Iloinen leski. Suomessa kuvatuissa kohtauksissa on mukana suomalaisia näyttelijöitä, kuten Jonna Järnefelt ja Matti Onnismaa.

Tietoja elokuvasta

Suomenkielinen nimi:
Georg Ots - Rakkaani

Originaali nimi:
Georg

Ohjaus:
Peeter Simm

Näyttelijät:
Marko Matvere, Anastasia Makejeva, Jonna Järnefelt, Matti Onnismaa

Käsikirjoitus:
Alesander Borodyanski Mati Põldre perustuu Asta Otsin haastatteluihin

Tuotanto:
Märten Kross Ivo Felt

Tuotantovuosi:
2007

Tuotantomaa:
Suomi, Viro, Venäjä

Studio:
MRP Matila Röhr Productions Oy LegeArtis Film, Allfilm Center of National Film

Ensi-ilta:
12.10.2007

Genre:
Draama

Kesto:
1h 50min

Kuvia elokuvasta

Top