GEISHAN MUISTELMAT

Elokuvasta lyhyesti

Vuonna 1997 kirjailija Arthur Golden tarjosi lukijoille huumaavan ja
jännittävän tarinan salaisesta maailmasta kiitetyssä kirjassaan Geishan muistelmat (Memoirs of a Geisha). Sujuva romanttinen eepos oli kaksi vuotta The New York Timesin
bestseller-listalla, ja sitä myytiin yli neljä miljoonaa kappaletta englanniksi ja käännettiin 32 kielelle.

Geishan muistelmien takana on Oscar-ehdokasohjaaja Rob Marshall (Chicago) ja tuottajat Lucy Fisher & Douglas Wick ja Steven Spielberg ja kiitetty kansainvälinen näyttelijäkaarti; Ziyi Zhang, Ken Watanabe, Michele Yeoh, Kaori Momoi ja Gong Li.

Sijoitettuna salaperäiseen ja eksoottiseen maailmaan, joka luo yhä vahvan taian, tarina alkaa ennen II maailmansotaa, kun japanilaislapsi riistetään köyhältä perheeltä palvelijaksi geishataloon. Huolimatta petollisesta kilpailijasta,joka lähes murtaa tytön tahdon, tästä tulee legendaarinen geisha Sayuri. Kauniina ja taitavana Sayuri valloittaa aikansa mahtimiehiä, mutta häntä piinaa salainen rakkaus ainoaan mieheen, jota hän ei voi saada.

Kun Sayuri (Ziyi Zhang) astuu tähän salattuun maailmaan hänelle opetetaan,
ettei geisha ole vapaa rakastamaan tai toteuttamaan omaa kohtaloaan. Hänen tukijansa, geisha Mameha (Michelle Yeoh), ymmärtää intiimin suhteen rajat
erityisen suojelijan eli dannan kanssa, ja opettaa Sayuria pitämään tunteensa tiukasti aisoissa. Toisin kuin Sayurin uhitteleva kilpailija Hatsumomo (Gong Li), Mameha tietää, ettei oikealla geishalla ole varaa antautua intohimolle kenenkään miehen kanssa.

Silti Sayuri ei voi unohtaa nuorena kokemaansa odottamatonta ystävällisyyden hetkeä. Sen hetken muisto hohtaa kuin kangastus ja auttaa häntä kestämään kärsimyksen vuodet. Ajatellessaan elämäänsä hän muistaa “pikkutytön joka oli rohkeampi kuin tiesikään” ja toteaa: “Nämä eivät ole keisarinnan tai kuningattaren muistelmat. Nämä ovat toisenlaisen ihmisen muistelmat.”

Yön perhoset

Geishat ovat kiehtoneet jo kauan mielikuvitusta Japanissa ja ympäri maailman. Vuosisatojen ajan he ovat ilmestyneet kodeistaan illan hämärtyessä kuin perhoset koteloistaan illan teehuonekierroksille. Illanvietot ovat aina olleet tärkeä osa
japanilaista liiketoimintaa, ja geishan läsnäolo antaa hyvän käsityksen isännästä, jolla on varaa niin lumoaviin seuralaisiin.

Geisha ei ole vaimo eikä prostituoitu, vaan taiteilija joka ansaitsee leipänsä
viihdyttämällä mahtimiehiä. Sana “gei” tarkoittaa taidetta. Geisha on koulutettu tanssija, laulaja ja soittaja, sekä myös älykäs keskustelija. Hän nauraa asiakkaansa vitseille – eikä koskaan paljasta tämän salaisuuksia. Hän luo dramatiikkaa viuhkansa yksinkertaisella heilautuksella.

Vuosien kova työ ja itsekuri ovat tehneet hänestä tämän hienostuneen olennon, mutta kimonokerrosten ja meikin neutraalin naamion alla on lihaa ja verta oleva nainen jolla on oma menneisyytensä, omat pettymyksensä ja unelmansa. Salaisuudet joita hän tarkimmin varjelee kuuluvat hänen omaan sydämeensä.

Geisha-alueet, joita kuvataan niin elävästi Arthur Goldenin kirjassa, ovat yhä olemassa, ja aidot geishat viihdyttävät yhä tyylikkäissä vanhoissa teehuoneissa.
He pukeutuvat, laittautuvat ja esiintyvät kuten geishat ovat tehneet vuosisatoja. Naisia, joista nykyään tulee geishoja, vetää alalle kiinnostus perinteisiin taide-
muotoihin, ja he saattavat toimia geishoina vain muutaman vuoden. Aikoinaan maansa muodikkaimpina naisina huippugeishat olivat aikansa supermalleja, kunnes “nykyaikainen” määriteltiin länsimaiseksi Japanissa.

Geishan muistelmat alkaa 1929, geishojen kultaisen ajan loppupuolella.
Tarinana katoavasta maailmasta elokuva tapahtuu kuvitteellisessa hanamachissa
eli geisha-alueella.

Tietoja elokuvasta

Suomenkielinen nimi:
GEISHAN MUISTELMAT

Originaali nimi:
Memoirs of a Geisha

Ohjaus:
Rob Marshall

Näyttelijät:
Ziyi Zhang, Ken Watanabe, Kôji Yakusho, Michelle Yeoh, Kaori Momoi, Gong Li

Käsikirjoitus:
Akiva Goldsman

Tuotanto:
Lucy Fisher Douglas Wick

Tuotantovuosi:
2005

Tuotantomaa:
USA

Studio:
Columbia Pictures Corporation Dreamworks Pictures

Ensi-ilta:
3.3.2006

Genre:
Romanttinen draama

Kesto:
2h 28min

Kuvia elokuvasta

Top