CAPOTE

Elokuvasta lyhyesti

Marraskuussa 1959 Truman Capote (Philip Seymour Hoffman), kirjan Aamiainen Tiffanylla kirjoittaja ja silloisen jetsetin hahmoja, lukee artikkelin New York Timesin takasivulta. Se kertoo tunnetun viljelijäperheen neljän perheenjäsenen murhasta Kansasin Holcombissa. Samanlaisia juttuja on lehdissä lähes päivittäin, mutta jokin tässä kiinnostaa Capotea. Se antaa tilaisuuden, hän uskoo, kokeilla hänen vanhaa teoriaansa, että sopivan kirjailijan käsissä tietokirjallisuus voi olla yhtä vaikuttavaa kuin fiktio. Millainen vaikutus murhilla on ollut tuulen pieksämien tasankojen pikkukaupunkiin? Se aiheenaan – hänen tarkoitusperiään varten ei ole väliä saadaanko murhaajia kiinni – hän saa The New Yorker–lehden antamaan hänelle tehtävän ja lähtee Kansasiin.
Seurassaan hänellä on lapsuudenystävänsä Alabamasta: Harper Lee (Catherine Keener).

Vaikka hänen lapsekas äänensä, maneerinsa ja epäsovinnaiset vaatteensa herättävät aluksi vihamielisyyttä tässä osassa maata, jota pidetään osana vanhaa Länttä, Capote saa nopeasti paikallisten luottamuksen, eritoten Alvin Deweyn (Chris Cooper), Kansasin osavaltion poliisin agentin. Jäätyään kiinni Las Vegasissa tappajat – Perry Smith (Clifton Collins Jr.) ja Dick Hickock (Mark Pellegrino) – palautetaan Kansasiin. Capote käy heidän luonaan vankilassa. Tutustuttuaan heihin hän tajuaa, että lehtiartikkeliksi tarkoitettu juttu onkin kasvanut kirjaksi, kirjaksi josta voisi tulla nykykirjallisuuden parhaita. Hänen aiheensa on nyt yhtä syvällinen kuin mikä tahansa amerikkalaisen kirjailijan käsittelemä. Se on kahden Amerikan törmäys: turvallisen, suojellun maan minkä Clutterit tunsivat, ja heidän tappajiensa juurettoman, amoraalisen maan. Capoten usein kevytmielisen julkisivun takana on valtavan kunnianhimoinen kirjailija. Mutta hänkin miettii pystyykö kirjoittamaan kirjan – sen suuren kirjan – jonka hän uskoo kohtalon ojentaneen hänelle. “Joskus kun ajattelen miten hyvä siitä voisi tulla”, hän kirjoittaa ystävälleen, “pystyn tuskin hengittämään.”

Truman Capote (1924-1984) oli amerikkalainen kirjailija, joka tunnetaan etenkin teoksestaan Aamiainen Tiffanyllä. Blake Edwards ohjasi sen pohjalta elokuvan 1961, pääosassa Audrey Hepburn. Capote oli Harper Leen (Kuin surmaisi satakielen) ystävä ja mahdollisesti myös haamukirjoittaja.

CAPOTE –elokuvasta Kultaisella maapallolla palkittiin Philip Seymour Hoffman parhaasta miespääosasta.

Philip Seymour Hoffman on Oscar-ehdokkaana parhaasta miespääosasta ja Catherine Keener parhaasta naisisivuosasta. Capote on sai Oscar-ehdokkuudet myös seuraavissa kategorioissa: PARAS ELOKUVA, PARAS, PARAS OHJAUS JA PARAS SOVITETTU KÄSIKIRJOITUS.

Tietoja elokuvasta

Suomenkielinen nimi:
CAPOTE

Originaali nimi:
Capote

Ohjaus:
Bennett Miller

Näyttelijät:
Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Clifton Collins Jr., Chris Cooper

Käsikirjoitus:
Dan Futterman Gerald Clarke (romaani)

Tuotanto:
Caroline Baron Michael Ohoven

Tuotantovuosi:
2005

Tuotantomaa:
USA

Studio:
United Artists Films Inc.

Ensi-ilta:
24.2.2006

Genre:
Draama

Kesto:
1h 57min

Kuvia elokuvasta

Top