Beatrix Potter – taiteilijaelämää

Elokuvasta lyhyesti

Beatrix Potter on ilahduttanut useita sukupolvia viehättävillä lastenkirjoillaan. Oman elämänsä hän kuitenkin piti visusti erossa julkisuudesta. Valkokankaalla neiti Potteria tulkitsee Renee Zellweger.

Beatrix Potterin (1866–1943) rakkaimpia lapsuuden ystäviä olivat lemmikkieläimet ja puutarhan pörröiset eläimet, joita hän mielellään piirsi muun muassa kirjeenvaihdon kuvitukseksi. Neiti Potter tarjosi kustantajille esikoisteostaan Petteri Kaniini huonolla menestyksellä. Warnerin veljekset tarttuivat kirjaan lähinnä tarjotakseen nuorimmaiselle veljeksistä ”ajankulua”. Norman Warner (Ewan McGregor) paneutui kuitenkin kirjan kustantamiseen huolella, ja vuonna 1902 julkaistusta Petteri Kaniinista tuli heti yleisön suosikki.

Viktoriaanisessa Englannissa Beatrix Potter elää varsin epäsovinnaista, itsenäisen naisen elämää. Potterin elämään mahtuu kuitenkin niin rakkauden huumaa kuin tragediaakin.

Ensimmäistä maailmansotaa edeltävinä vuosina Beatrix Potter julkaisi keskimäärin kaksi uutta tarinaa vuodessa. Tähän mennessä Beatrix Potterin kirjoja on myyty miljoonia kappaleita, ne on käännetty liki kolmellekymmenelle kielelle ja niistä nauttivat lapset kaikkialla maailmassa.

Renee Zellweger on ehtinyt tehdä huomattavan uran näyttelijänä. Nurse Betty (2000) toi hänelle vuoden hauskimman näyttelijättären palkinnon. Kolmasti Oscareille ja BAFTA-palkinnoille ehdolla ollut Zellweger sai molemmat palkinnot sivuroolistaan elokuvassa Päämääränä Cold Mountain (2003). Hänet on kolme kertaa palkittu Golden Globe -palkinnolla, ja hän on jälleen ehdolla palkinnolle roolistaan Miss Potterissa. Suuri yleisö tuntee hänet parhaiten roolistaan Bridget Jonesina.

Miss Potterin on ohjannut Chris Noonan, jonka edellinen elokuva oli Babe (1995).

*****************************
Beatrix Potter

Beatrix Potter (1866-1943) vietti melko yksinäisen ja suojatun lapsuuden. Koska häntä opetti kotiopettaja, hän ei tavannut kovin paljon muita lapsia. Sen sijaan hänelle pitivät seuraa lemmikkieläimet.
Perhe asui Lontoossa, mutta vietti kesät maalla, aluksi Skotlannissa ja myöhemmin Englannin Järviseudulla.
Potterilla oli tapana kuvittaa kirjeet, joita hän lähetti ystäviensä lapsille. Tällaiseen kirjeeseen perustuu myös hänen esikoisteoksensa Petteri Kaniini. Potter tarjosi käsikirjoitusta monille kustantajille, mutta huonolla menestyksellä. Vuonna 1902 Frederick Warne julkaisi kirjan ja siitä tuli heti yleisön suosikki. Ensimmäistä maailmansotaa edeltävinä vuosina Beatrix Potter julkaisi keskimäärin kaksi uutta tarinaa vuodessa.

Vaikka Beatrix Potter kirjoitti ensimmäiset kirjansa jo liki sata vuotta sitten, Petteri Kaniinin ja hänen eläinystäviensä satumaailma ei ole menettänyt ajatonta viehätystään. Tähän mennessä Beatrix Potterin kirjoja on myyty miljoonia kappaleita, ne on käännetty liki kolmellekymmenelle kielelle.

Petteri Kaniinin satumaailma -kirja ilmestyi Otavan kustantamana vuonna 1999.

************************

Suuri kirjailija. Vahva nainen. Kiehtova rakkaustarina.

Tietoja elokuvasta

Suomenkielinen nimi:
Beatrix Potter - taiteilijaelämää

Originaali nimi:
Miss Potter

Ohjaus:
Chris Noonan

Näyttelijät:
Renée Zellweger, Emily Watson, Ewan McGregor, Barbara Flynn, Bill Paterson

Käsikirjoitus:
Richard Maltby Jr.

Tuotanto:
Mike Medavoy Arnold Messer

Tuotantovuosi:
2006

Tuotantomaa:
USA

Studio:
An Isle of Man Phoenix Pictures Weinstein Company

Ensi-ilta:
21.9.2007

Genre:
Draama

Kesto:
1h 34min

Kuvia elokuvasta

Top