Babel

Elokuvasta lyhyesti

Meksikolaisen ohjaajan Alejandro González Iñárritun ensimmäinen pitkä elokuva Amores Perros voitti lukuisia palkintoja, ollen myös Oscar-ehdokkaana ja toinen elokuva, 21 Grams, oli niin ikään sekä yleisömenestys että kriitikkojen ylistämä. Babel täydentää Iñárritun kuolemasta kertovan trilogian.

Todellisuus ja fiktio ovat harvoin kohdanneet elokuvahistoriassa kuten nyt Babelissa, Alejandro González Iñárritun päivityksessä raamatun myytistä, jonka väitetään olevan ihmiskunnan kommunikaatiokyvyttömyyden alkusyy.

Elokuva kuvattiin vuoden aikana kolmella mantereella monikielisenä näyttelijäkuntanaan Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael Garcia Bernal ja Koji Yakusho sekä suuri määrä amatöörinäyttelijöitä Marokosta, Meksikosta ja Japanista. Se merkitsi kaikille mukana olleille fyysistä ja psykologista matkaa, joka muistutti paljon roolihahmojen kokemuksia. Elokuva kertoo ihmisistä, jotka joutuvat tuuliajolle kulttuurien ja kielien törmäyksessä. Sekä ohjaaja että filmiryhmä kokivat samanlaisia haasteita kuukausia ennen kuvausten alkamista.

Vapaaehtoisessa “maanpaossa” oleva Gonzáles Iñárritu on sanonut että Babelin idea on seuraus kotimaasta lähtemisestä ja jatkuvasta liikkeellä olemisesta.

Tehtyään kaksi aiempaa elokuvaansa jotensakin helpoissa ja tutuissa maissa, kuvauspaikoissa ja –olosuhteissa, Babel ei merkinnyt González Iñárritulle
ainoastaan syvällistä paneutumista monimutkaisempaan, tunteelliseen ja älylliseen matkaan, vaan myös keinoa tutkia muita kulttuureja ja tapaa nähdä maailmaa mutkikkaamman elokuvaprojektin myötä. Kuten yleensä käy, niin monen kulttuurisen näkökannan törmäys, sekä ideologisen että fyysisen, ei muuttanut vain hänen omaa katsantokantaansa, vaan myös itse luovaa prosessia.

Alejandro González Iñárritu sai parhaan ohjaajan palkinnon elokuvasta Babel Cannesin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla 28.5.2006.

Tietoja elokuvasta

Suomenkielinen nimi:
Babel

Originaali nimi:
Babel

Ohjaus:
Alejandro González Iñárritu

Näyttelijät:
Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael García Bernal, Koji Yakusho

Käsikirjoitus:
Guillermo Arriaga

Tuotanto:
Steve Golin Jon Kilik

Tuotantovuosi:
2006

Tuotantomaa:
USA

Studio:
Anonymous Content Zeta Film 2006 Babel Productions

Ensi-ilta:
17.11.2006

Genre:
Draama

Kesto:
2h 26min

Kuvia elokuvasta

Top