Aleksanteri

Elokuvasta lyhyesti

Hän oli monia asioita monille ihmisille – häikäisevä soturikuningas täynnä kunnianhimoa, rohkeutta ja nuoruuden röyhkeyttä, joka johti reilusti vähempilukuisen armeijansa Persian mahtavia sotajoukkoja vastaan… poika, joka kaipasi epätoivoisesti ankaran, taistelujen karaiseman isänsä hyväksyntää, oli äitinsä perinnön raastama… armoton valloittaja, joka ei hävinnyt yhtään taistelua ja johdatti sotilaansa tunnetun maailman rajoille… näkijä, jonka unelmat, teot ja kohtalo kaikuvat läpi iäisyyden, ja joka auttoi muokkaamaan maailman sellaiseksi kuin sen nykyään tunnemme. Hän oli kaikkea sitä ja vielä enemmän. Hän oli Aleksanteri Suuri.

Oliver Stonen Aleksanteri perustuu tositarinaan yhdestä maailman loistavimmista ja vaikutusvaltaisimmista johtajista (COLIN FARRELL) – miehestä, joka oli valloittanut 90% tunnetusta maailmasta 25 vuoden ikään mennessä. Aleksanteri vei käytännöllisesti katsoen voittamattoman kreikkalais-makedonialaisen armeijansa 35 000 kilometrin pituiselle valloitusretkelle kahdeksan vuoden aikana ja oli ennen kuolemaansa 32-vuotiaana luonut valtakunnan, jollaista maailma ei ollut koskaan nähnyt. Elokuva ottaa rohkean ja rehellisen näkökulman Aleksanterin elämään ja hänen suhteeseensa äitiinsä Olympiakseen (ANGELINA JOLIE), isäänsä Filippokseen (VAL KILMER), elinikäiseen ystäväänsä ja sotapäällikköönsä Hephaistioniin (JARED LETO), Roksaneen, hänen kunnianhimoiseen ja kauniiseen baktrilaisvaimoonsa (ROSARIO DAWSON), ja hänen luotettuun kenraaliinsa ja uskottuunsa Ptolemaiokseen (ANTHONY HOPKINS). Sijoitettuna Aleksanterin esikristilliseen maailmaan, jonka sosiaaliset tavat ja moraali poikkesivat paljon nykyisestä, elokuva tutkii verrattoman kaunista ja uskomattoman julmaa, korkealentoisten ihanteiden ja pöyristyttävien petosten aikaa.

Aleksanterin suurenmoinen matka alkaa, kun hän lähtee valloitusretkelleen Makedoniasta johtaen ensin armeijansa riistämään Länsi-Aasian Persian hallinnasta ja sitten vieden reilusti vähempilukuisen joukkonsa mahdottomaan voittoon itse Persian mahtavasta armeijasta.
Aleksanteri laajentaa valtakuntaansa nykyisen Keski-Aasian tuntemattomiin maihin ennen jatkamistaan Himalajan esivuoriston poikki, kauemmaksi kuin kukaan länsimainen ihminen oli koskaan mennyt, jatkaen valloituksiaan aina eksoottiseen Intiaan asti. Uskomattomasti, ja mahdollisesti ainoana sotahistorian aikakirjoissa, Aleksanteria ei koskaan lyöty taistelussa. Heltymättä hän vie armeijansa outojen ja salaperäisten maiden hiekka-aavikoiden, vuorten ja
viidakkojen poikki voittaen jokaisen vihollisen, joka uskaltaa vastustaa häntä.

Elokuva kuvaa Aleksanterin polkua eläväksi legendaksi, taruista, kunniasta ja seikkailuista uneksivaa nuorta, hänen vahvoja siteitä läheisimpiin tovereihinsa ja hänen yksinäistä kuolemaansa laajan valtakunnan hallitsijana. Aleksanteri on uskomaton tarina elämästä, joka yhdisti tunnetun maailman ja todisti ainakin sen, että onni suosii rohkeaa.

Elokuva todellisesta suurmiehestä

Tietoja elokuvasta

Suomenkielinen nimi:
Aleksanteri

Originaali nimi:
Alexander

Ohjaus:
Oliver Stone

Näyttelijät:
Colin Farrell, Jared Leto, Anthony Hopkins, Angelina Jolie, Jonathan Rhys-Meyers

Käsikirjoitus:
Oliver Stone Laeta Kalogridis

Tuotanto:
Moritz Borman Jon Kilik Oliver Stone

Tuotantovuosi:
2004

Tuotantomaa:
USA

Studio:
Intermedia Films IMF Pictures

Ensi-ilta:
26.11.2004

Genre:
Draama

Kesto:
2h 58min

Kuvia elokuvasta

Top