Elokuva-alan Nordisk Film -tunnustuspalkinto myönnettiin ohjaaja Aleksi Salmenperälle ja leikkaaja Samu Heikkilälle

Jussi-gaalassa jaettiin perjantaina 22.3. ensimmäisen kerran 20 000 euron arvoinen Nordisk Film -palkinto. Tunnustus myönnetään elokuvantekijälle, joka on poikkeuksellisella panoksellaan viime vuoden aikana edistänyt kotimaista elokuvaa ja nostanut sen tasoa. Palkinnon voittivat ohjaaja Aleksi Salmenperä ja leikkaaja Samu Heikkilä elokuvasta Tyhjiö.

 

IMG_9919.jpg

Kuva: Lauri Laukkanen photography

Palkintoperusteluissa tuomaristo kiitti sitä, miten työparin Tyhjiö-elokuva uudistaa elokuvakulttuuria kannustamalla alaa rohkeuteen. Lopputuloksena on kepeä, viisas, koskettava ja napakkarytminen elokuva, joka on läpikotaisin hyvin näytelty. Tuomaristo halusi palkita nimenomaan työparin korostaakseen sitä, miten elokuva on aina ryhmätyötä, jonka lopputuloksessa näkyy arvostus koko työryhmää kohtaan. Tyhjiö on selvästi ollut koko ensemblen yhteinen ponnistus, jonka lopulliseen maaliin ovat vieneet työpari Salmenperä ja Heikkilä. Tyhjiö on järjestyksessä jo kuudes elokuva, jossa ohjaaja Salmenperä ja leikkaaja Heikkilä ovat tehneet yhteistyötä.

Tuomariston palkintoperustelut kuuluivat kokonaisuudessaan seuraavasti:

”Työparin Tyhjiö-elokuva uudistaa suomalaista elokuvakulttuuria kannustamalla meitä rohkeuteen. Rohkeuteen lähteä tekemään, jos sydän palaa, vaikka rahoitus ei olisikaan selvä, rohkeuteen kirjoittaa kohtauksia, jotka liian kiltti käsikirjoittaja jättäisi kirjoittamatta mahdottomina toteuttaa. Rohkeuteen tarttua aiheeseen, jonka läpikotaisin tuntee ja rohkeuteen uskoa siihen, että tarkasti piirrettyihin henkilöihin, vaikka kuinka erityisiin, voi katsoja kuitenkin samastua.

Palkitsemme työparin, koska prosessi on vierinyt eteenpäin koko ensemblen yhteisen intohimon polttoaineella, mutta lopullisen onnistumisen maaliviivan yli sen ovat työntäneet Salmenperä ja Heikkilä.  Näiden kahden yksilöinäkin taitavan tekijän vuosia jatkunut yhteistyö on Tyhjiön kohdalla tehnyt monesta mahdottomasta asiasta mahdollisen. Aleksi Salmenperän ja työryhmän pitkän ajanjakson aikana tuottama materiaali on Heikkilän käsittelyssä järjestynyt ehjäksi kokonaisuudeksi.

Katsojalle olennaista on lopputulos: Elokuva on kepeä ja viisas, napakkarytminen ja kaunis, hauska ja koskettava ja läpikotaisin hyvin näytelty. Elokuva, jonka katsottuaan oikeasti ymmärtää itsestään ja toisista ihmisistä jotain lisää.

Meille muille alan toimijoille tällä elokuvalla on muutakin annettavaa: Rahoittajia se muistuttaa luottamisen tärkeydestä. Kaikkea ei aina voi ennakoida, mutta jos luotettavalle tekijälle antaa tilaa temmeltää, voi syntyä jotain sellaista, mitä ei tavanomaisessa prosessissa syntyisi. Tekijöitä se muistuttaa siitä, että yhdessä ollaan viisaampia ja vahvempia kuin yksin, intohimo tekemiseen näkyy aina lopputuloksessa, kuten myös rakkaus ja arvostus työryhmää kohtaan.”

Nordisk Film -säätiön lahjoittama tunnustuspalkinto on rahalliselta arvoltaan yksi suurimmista Suomessa jaettavista taide- ja kulttuurialan tunnustuspalkinnoista, ja suurin elokuva-alan palkinto. Vuosittain jaettavan palkinnon saajan valitsee riippumaton, elokuvantekijöistä koostuva tuomaristo. Tänä vuonna tuomaristoon kuuluivat tuottaja Miia Haavisto (tuomariston puheenjohtaja), elokuvaohjaaja Zaida Bergroth, käsikirjoittaja ja ohjaaja Jan Forsström, näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja Peter Franzén, ohjaaja ja käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa, leikkaaja Harri Ylönen ja Filmiauran puheenjohtaja Manna Katajisto.

 

Taustatietoa palkinnosta:

Nordisk Film -palkinto myönnettiin ensimmäisen kerran Tanskassa vuonna 1996, jolloin palkinnon voittivat Lars von Trier ja Ole Bornedal. Norjassa palkintoa on jaettu vuodesta 2015. Nyt ensimmäisen kerran Suomessa jaetun palkinnon tarkoitus on antaa tunnustusta sellaisille elokuvantekijöille, jotka merkittävällä työllään ovat nostaneet oman maansa elokuvan tasoa ja siten rikastuttaneet elokuvakulttuuria.

Palkinnon lahjoittava Nordisk Film -säätiö (Nordisk Film Foundation) on osa Egmont -säätiötä. Egmont -säätiö on kaupallinen säätiö, johon kuuluu medialiiketoimintaa harjoittava kaupallinen kokonaisuus sekä hyväntekeväisyyskokonaisuus, joka tukee avun tarpeessa olevia lapsia ja nuoria vuosittain noin 13 miljoonalla eurolla. Elokuvaa ja elokuvantekijöitä tukeva Nordisk Film -säätiö on itsenäinen osa Egmont -säätiötä.

Top