Elokuva-alan Nordisk Film -tunnustuspalkinto myönnettiin elokuvan Tottumiskysymys tuottajalle, ohjaajille ja käsikirjoittajille

Jussi-gaalassa jaettiin toista kertaa 20 000 euron arvoinen Nordisk Film -palkinto. Kyseessä on arvoltaan Suomen suurin elokuva-alan palkinto, ja se myönnetään elokuvantekijälle, joka on edistänyt poikkeuksellisella panoksellaan viime vuoden aikana kotimaista elokuvaa ja nostanut sen tasoa. Palkinto myönnettiin elokuvan Tottumiskysymys tuottajalle, ohjaajille ja käsikirjoittajille: Elli Toivoniemi, Kirsikka Saari, Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi ja Miia Tervo. Perusteluissa mainittiin mm. että “Tottumiskysymys on usean ohjaajan ja käsikirjoittajan lyhyemmästä teoksesta koostettu elokuvakokonaisuus, joka on nimeään myöten suuri elokuvallinen nautinto. Sen moniäänisyys soi heleästi ja kiistattomasti.”

Nordisk Film säätiön -palkinto jaetaan vuosittain ja sen saajan valitsee riippumaton, elokuvantekijöistä koostuva tuomaristo. Vuonna 2020 tuomaristoon kuuluivat tuottaja Miia Haavisto (tuomariston puheenjohtaja), elokuvaohjaaja Aleksi Salmenperä, käsikirjoittaja Iiro Küttner, näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja Peter Franzén, elokuvaaja Aarne Tapola sekä Filmiauran hallituksen jäsen Manna Katajisto.

 

Raadin perustelut vuoden 2019 palkinolle:

“Kaikille tärkeistä, ajankohtaisista ja vakavista epäkohdista on kaikkein vaikeinta tehdä kiinnostavia ja uusia näkökulmia tarjoavia elokuvia. Sellaisen elokuvan on onnistuttava. Tekijästä itsestään pakostakin tuntuu siltä, ja katsojakin sitä kuollakseen toivoo. Mitä tärkeämpi ja ajankohtaisempi aihe, sen tärkeämpää on, että siitä ei vahingossa kerrota väärinEi ohi. Ei vinoon, eikä tylsästi. Elokuvan jokaisella oletetulla katsojalla on julkisuudessa tuoreeltaan pyöritellystä ilmiöstä oma valmis näkemys, jota hän todennäköisesti ei ole kovin halukas katsomaan uudessa valossa. Elokuvantekijän pitää olla valmis tavallistakin suurempaan henkilökohtaiseen riskinottoon sekä olla epätavallisen lahjakas, jotta hän koskaan voi ratkaista näin mahdottoman yhtälön. Vuonna 2019 meille näytettiin tällainen ihme.”

Tottumiskysymys on usean ohjaajan ja käsikirjoittajan lyhyemmästä teoksesta koostettu elokuvakokonaisuus, joka on nimeään myöten suuri elokuvallinen nautinto. Sen moniäänisyys soi heleästi ja kiistattomasti. Ahdistava ja hauska ovat tässä elokuvassa yhtä aikaa. Ihmiskunta suree pahimpia harha-askeliaan – samalla nauraen niille.Yhdistelmä on viimeiseen minuuttiin asti arvaamattoman hallittu. Yhden asian tämä elokuva tekee meille kaikille samalla selväksi; meidän on korkea aika keksiä osuvampia vitsejä. Ajatus siitä, että naiset ovat puettua riistaa, joka saattaa puhjeta vahingossa myös puhumaan, ei ole miltään kantilta hauska eikä hedelmällinen.”

“Yksikään meistä ei ole tältä elokuvalta täysin turvassa – ja jos muuta väittää, ei ole katsonut tätä elokuvaa. Ei silmiin. Tottumus voi olla karmea voima, mutta elokuva Tottumiskysymys on sille erittäin varteenotettava vastavoima! Onnittelemme!”

 

Taustatietoa palkinnosta:

Nordisk Film -palkinto myönnettiin ensimmäisen kerran Tanskassa vuonna 1996, jolloin palkinnon voittivat Lars von Trier ja Ole Bornedal. Norjassa palkintoa on jaettu vuodesta 2015. Nyt toisen kerran Suomessa jaetun palkinnon tarkoitus on antaa tunnustusta sellaisille elokuvantekijöille, jotka merkittävällä työllään ovat nostaneet oman maansa elokuvan tasoa ja siten rikastuttaneet elokuvakulttuuria.

Palkinnon lahjoittava Nordisk Film -säätiö (Nordisk Film Foundation) on osa Egmont -säätiötä. Egmont -säätiö on kaupallinen säätiö, johon kuuluu medialiiketoimintaa harjoittava kaupallinen kokonaisuus sekä hyväntekeväisyyskokonaisuus, joka tukee avun tarpeessa olevia lapsia ja nuoria vuosittain noin 13 miljoonalla eurolla. Elokuvaa ja elokuvantekijöitä tukeva Nordisk Film -säätiö on itsenäinen osa Egmont -säätiötä.

Top