BJÖRN BORGIN JA JOHN MCENROEN LEGENDAARINEN KAKSINTAISTELU AVAA TORONTON ELOKUVAJUHLAT – SUOMALAISTA OSAAMISTA HYÖDYNTÄNEEN ELOKUVAN ENSI-ILTA LOKAKUUSSA

Urheiluhistorian kovimmasta taisteluparista kertova elokuva Borg/McEnroe avaa Toronton elokuvafestivaalit. Suomalaiset tennisasiantuntijat Jarkko Niemisen johdolla ovat olleet tekemässä elokuvaa, joka saa Suomen ensi-iltansa 13.10.2017.

 

Janus Metzin ohjaama ruotsalainen draamaelokuva Borg/McEnroe avaa Toronton kansainvälisen elokuvafestivaalin 7.9.2017. Toronton elokuvajuhlat on yksi maailman suurimmista ja arvostetuimmista elokuvafestivaaleista. Borg/McEnroe -elokuva saapuu Suomen valkokankaille 13.10.2017.

Borg/McEnroe kertoo tarinan kahden täysin erilaisen tennislegendan ensimmäisestä kohtaamisesta. Samalla se on tarkkanäköinen kuvaus niistä paineista, joita maailman parhaat urheilijat joutuvat käsittelemään. Elokuva huipentuu ruotsalaisen Björn Borgin ja yhdysvaltalaisen John McEnroen ikimuistoiseen mittelöön Wimbledonissa vuonna 1980.

Kylmähermoisen Björn Borgin roolissa nähdään islantilais-ruotsalainen Sverrir Gudnason. Hän on esiintynyt mm. Wallander-elokuvissa. Tulisieluista John McEnroeta esittää mm. Transformers-elokuvista tuttu Hollywood-näyttelijä Shia LaBeouf. Borgin valmentajan Lennart Bergelinin tennistossuihin astuu Hollywood-konkari Stellan Skarsgård. Elokuvan tanskalaisohjaaja Janus Metz tunnetaan vuonna 2010 valmistuneesta dokumentista Armadillo, joka seuraa tanskalaissotilaita komennuksella Afganistanissa.

 

TUNNETUT SUOMALAISET TENNISTAITURIT MUKANA ELOKUVAN TEOSSA

Borg/McEnroe -elokuvan pääosaesittäjien piti sisäistää Björn Borgin ja John McEnroen persoonien lisäksi näiden kahden ikonin omintakeiset pelityylit. Apuun kutsuttiin suomalaiset tenniskonkarit.

Kaikkien aikojen menestynein suomalainen tennispelaaja Jarkko Nieminen vastasi tennisakatemiansa kautta elokuvan päänäyttelijöiden tennisvalmennuksesta sekä stunt-näyttelijöiden valinnasta.

– Elokuvan tekeminen oli uutta ja erittäin kiinnostavaa. Lähdin projektiin mukaan, koska käsikirjoitus oli minusta aivan loistava, hehkuttaa Nieminen.

Suomalaisen tenniksen suuruus Veli Paloheimo valmensi McEnroeta esittävää Shia LaBeoufia.

– Tennis ansaitsee laadukkaan elokuvan. Nyt sellainen tuli. Oli ilo ja etu nähdä läheltä ja osallistua mielenkiintoisten persoonien Shian ja Sverririn valmentamiseen. Toivottavasti hieno tarina elokuvan muodossa löytää tennisväen ja muunkin yleisön, kiteyttää Paloheimo.

Niemisen ja Paloheimon lisäksi elokuvaa oli tekemässä tamperelainen tennispelaaja Henrik Sillanpää. Hän toimi Borgia esittävän Sverrir Gudnasonin stunt-pelaajana. Sillanpää debytoi Davis Cupissa vuonna 2015.

Jarkko Nieminen on korkeimmalle koskaan maailmanlistalla sijoittunut suomalainen tennispelaaja ja ainoa ATP-kaksinpeliturnauksen voittanut suomalainen. Veli Paloheimo on pitkällä tennisurallaan sijoittunut sijalle 48. tenniksen maailmanlistalla, ja hän on tehnyt valmennustöitä Jarkko Niemisen tennisakatemiassa. Paloheimo pelasi McEnroeta vastaan vuonna 1990 Lontoon Queen’s Clubilla.

Elokuvan tekijöihin kuuluu myös suomalaisia asiantuntijoita musiikki- ja elokuva-aloilta. Yksi elokuvan säveltäjistä on suomalainen Sasu Ripatti, joka tunnetaan paremmin taiteilijanimellä Vladislav Delay. Hänen musiikkiaan on kuultu mm. Alejandro González Iñárritun The Revenant -elokuvan soundtrackilla. Lisäksi elokuvan toisena äänisuunnittelijana toimi suomalainen äänitehostemestari Heikki Kossi.

Elokuvan suomalainen osatuottaja on Yellow Film & TV, tuottajina Olli Haikka ja Jarkko Hentula. Suomen elokuvasäätiö on tukenut elokuvaa, ja Yleisradio on ostanut sen Suomen televisio-oikeudet.

Katso traileri YouTubessa: https://youtu.be/pgTFwAAkMeY

ELOKUVAN SYNOPSIS

Wimbledon, 1980. Sateisin kesä vuosikymmeniin. Kaikki odottavat, että maailman paras tennispelaaja Björn Borg korjaa viidennen Wimbledon-voittonsa. Mutta kulissien takana tapahtuu. Vain 24-vuotias Borg on maailman johtavia ikoneita. Hän on myös lähellä uransa loppua, väsynyt ja pelkojen riivaama. Hänen pahin kilpailijansa, nuori ja lahjakas John McEnroe, 20, on päättänyt syrjäyttää entisen sankarinsa Wimbledonin valtaistuimelta. Heidän keskinäinen kisansa huipentuu legendaariseen kaksintaisteluun Wimbledonissa vuonna 1980. Tämä on tarina kahdesta miehestä, joista tuli legendoja – ja hinnasta, jonka he siitä maksoivat.

 

Top