Alma Pöysti on Tove Jansson – Zaida Bergrothin TOVE-elokuva saa ensi-iltansa syyskuussa

Maailmankuulusta taiteilijasta kertovan TOVE-elokuvan Tove Janssonina nähdään Alma Pöysti. Kyseessä on Pöystin ensimmäinen pääosarooli pitkässä elokuvassa. Teatteriohjaaja Vivica Bandleria näyttelee Krista Kosonen ja Atos Wirtasen roolissa on Shanti Roney. Elokuvan kuvaukset ovat alkaneet ja se saa ensi-iltansa syyskuussa 2020.

Tove-elokuva sijoittuu 1940-50-lukujen taitteen graafiseen, jazzintäyteiseen Helsinkiin. Taiteilja Tove Jansson oli tällöin 30-40-vuotias.

– Keskitymme kunnianhimoiseen ja määrätietoiseen nuoreen taidemaalariin, joka alkaa saada taulujen sijaan tunnustusta muumeista. Tämä ristiveto muumien ja taidemaalariuden välillä kiinnostaa minua kovasti. Samoin Toven tasapainoilu kipeiden rakkaussuhteiden kanssa – kuinka säilyttää työn vaatima itsenäisyys ja vapaus, ja silti pitää kiinni rakastamastaan ihmisestä, kuvailee elokuvan ohjaaja Zaida Bergroth.

Ohjaaja haluaa tuoda kansakunnan rakastaman Tove Janssonin mahdollisimman lähelle katsojaa. Elokuva on ruotsinkielinen ja se kuvataan filmille.

– Pyrin siihen, että elokuvasta tulee mahdollisimman rosoinen, energinen ja intiimi. Kukkaseppelöity, kaikkien rakastama Tove Jansson on ollut mielikuvissani niin tavoittamattomissa, niin korkealla jalustalla, että tämä on oma tapani vetää hänet mahdollisimman lähelle. Kuvaamme filmille – tästä iloitsen erityisesti – ja tavoittelemme kaunista ja hengittävää, intensiivistä kerrontaa. 

 

Alma Pöystin ensimmäinen pääosarooli pitkässä elokuvassa

Alma Pöysti on tehnyt lukuisia elokuvarooleja ja on tuttu myös teatterilavoilta. TOVE-elokuva on Pöystin ensimmäinen pääosarooli pitkässä elokuvassa.

– Tove Jansson on inspiroiva, rohkea ja lumoava persoona. Olen innoissani saadessani olla mukana tässä kunnianhimoisessa elokuvatuotannossa kertomassa osan Toven poikkeuksellisesta tarinasta, hänen sisäisestä maailmastaan ja taisteluista niin taiteessa kuin rakkaudessa, Alma Pöysti sanoo.

Zaida Bergroth sanoo Pöystistä löytyvän kaikki oikeat ominaisuudet Tove Janssonin rooliin.

– Etsin jotakuta, jolla olisi oikeanlainen, tovemainen energia, ja joka olisi uskottavasti voinut luoda jotain niin ihmeellistä ja mielikuvituksekasta kuin muumit. Alma Pöystin Tovessa yhdistyivät ihanalla tavalla äly ja melankolia, huumori ja flirtti. Olen riemuissani päästessäni esittelemään näin valtavan hienon näyttelijän suurelle yleisölle,Bergroth iloitsee.

Teatteriohjaaja Vivica Bandlerin roolissa nähdään Krista Kosonen ja kansanedustaja Atos Wirtasta näyttelee ruotsalainen Shanti Roney.

Tove-elokuvan on käsikirjoittanut Eeva Putro, jolla on myös rooli elokuvassa Maya Vannina.

 

Taiteilijaa juhlistava Tovefest-tapahtuma alkaa elokuussa ja elokuva saa ensi-iltansa syyskuussa

Tove Janssonin syntymäpäivänä 9.8. avautuu elokuvan ympärille rakentuva Tovefest- tapahtuma, joka sijoittuu Helsingin Keskuskadulle kaksikerroksiseen Box by Posti -tilaan.

Tovefest nostaa esiin Tove Janssonin elämään liittyviä teemoja ja arvoja luomalla tilaan osallistavia ohjelmasisältöjä, kuten työpajoja ja puheenvuoroja sekä pop-up-kaupan. Koko Tovefestin ajan Boxin alakerrassa on myös Pop up Muumimuseo. Tapahtuma kutsuu kaikki osallistumaan, iloitsemaan ja nauttimaan Toven elämän ja elokuvan aiheiden pariin.

Tovefest järjestetään 9.8.-30.9. Tovefestin tila ja Pop up Muumimuseo ovat kaikille avoimia ja niihin on vapaa pääsy. Osa ohjelmasisällöistä on maksullisia. Tovefestin tarkemmat sisällöt julkaistaan myöhemmin vuoden 2020 aikana tovefest.fi -sivustolla. Tovefest-tapahtuman järjestää Helsinki-filmi.

Tove-elokuva tulee ensi-iltaan 25.9.2020. Elokuvan tuottaa Helsinki-filmi tuottajinaan Andrea Reuter ja Aleksi Bardy yhteistuotannossa Anagram Swedenin kanssa, ja sen levittää Nordisk Film.

Katso elokuvan teaser alta

 

SYNOPSIS

Helsinki, 1945. Sota on ohi ja värit palanneet taidemaalari Tove Janssonin elämään. Hän pystyy vihdoin hankkimaan oman studion ja antamaan kaikkensa menestyäkseen kansainvälisenä taiteilijana. Tove ei antaudu sosiaaliselle paineelle perustaa perhe, tärkeintä hänelle ovat taide ja vapaus. Vapaus myös johdattaa hänet avoimeen suhteeseen naimisissa olevan poliitikon ja vasemmistointellektuellin Atos Wirtasen kanssa. Kumpikin on sitä mieltä, että toista ei voi omistaa. Kaunis ajatus joutuu koetukselle, kun Tove rakastuu teatteriohjaaja Vivica Bandleriin.

Tove alkaa kirjoittaa tarinoita muumeista, ja inspiraation lähteenä toimii hänen oma elämänsä. Kaikki alkaa saduista, joita hän kertoo peloissaan oleville lapsille sodan aikana pommisuojassa. Muumit alkavat valloittaa maailmaa. Ensimmäistä teatterinäytelmää seuraa monivuotinen sopimus lontoolaisen Evening Newsin kanssa, mutta sopimuksen lupaama vapaus muuttuukin ylitsepääsemättömäksi työtaakaksi.

TOVE on elokuva oman äänen löytämisestä, polusta taiteilijana, vaikeiden päätösten tekemisestä ja onnen oikeutuksesta. Helsinkiin, Pariisiin ja saaristoon sijoittuva tarina kertoo taiteilijasta ja naisesta, jonka rakastetuista teoksista tuli perintö koko maailmalle.

Top