70 on vain numero -elokuvalle uusi ensi-iltapäivä

Elokuvateattereiden tarjontaa on pandemia-aikana pidetty hengissä kotimaisten tuottajien ja -levittäjien kukkarolla – hinta on ollut kova.

Dionysos Filmsin tuottaman ja Nordisk Filmin levittämän 70 on vain numero -elokuvan ensi-ilta siirtyy elokuvateattereiden toimintarajoituksista johtuen syksyyn 2021. Kiristyvien rajoitusten myötä tilanne on muodostumassa elokuvien levittäjille, tuottajille ja elokuvateatterinpitäjille kestämättömäksi.

70 on vain numero  -elokuvan tuottajat Riina Hyytiä ja Nina Laurio ovat tilanteesta tyrmistyneitä. ”Olemme todella pettyneitä, että aikana, jolloin yleisö kaipaa iloa ja elämyksiä, ja elokuvateatterit ovat olleet olosuhteisiin nähden turvallisia paikkoja niitä kokea, emme voikaan tuoda elokuvaamme yleisön nautittavaksi. Elokuvamme ensi-illan siirto on meille raskas ja kallis operaatio. Kotimaiselle tuotantoyhtiölle jokainen ensi-ilta on ainutlaatuinen tapaus, sillä voimme yleensä tuoda yhden elokuvan ensi-iltaan parin vuoden välein. Tällainen tilanne nostaa jo ennestään suuret riskimme megalomaanisiksi,” kommentoi tilannetta Riina Hyytiä.

Tuottaja Nina Laurio sanoo: “Elokuva-ala on hyvin herkkä ja haavoittuva ekosysteemi, jossa jokainen toimija on äärimmäisen riippuvainen toisistaan. Kotimaiset tuottajat ja levittäjät ovat tähän asti sinnitelleet omalla riskillään ja tehneet lanseerauksia rajoitetuille markkinoille, jotta elokuvateattereissa olisi uutta elokuvaa yleisölle ja teatterit pysyisivät hengissä. Elokuvatuotannossa ja lanseerauksessa on kiinni satojen tuhansien investoinnit ja se elättää valtavan suuren määrän av-alan ammattilaisia. Yrittäjälle ei jää toimintamahdollisuuksia tällaisessa tilanteessa. Riski on kohtuuton.”

”Elokuvateattereiden tarjontaa on koko syksyn pidetty hengissä pitkälti kotimaisten elokuvatuottajien ja -levittäjien kukkarolla ja hinta on ollut kova. Kotimaiselle elokuvalle ei ole ollut tarjolla turvaverkkoa tai tappiotakuuta vaikka lanseerauksia on tehty pandemiamarkkinoille. Lanseerausten riskit ovat nousseet valtaviksi, kun lipputuloista on leikkautunut pois yli 40%. Elokuva-ala on koronan myötä menettänyt lipputuloja noin 41 miljoonaa, ja se kaikki on pois alalta, joka on suuri työllistäjä.” kertoo Nordisk Filmin elokuvalevityksen johtaja Katarina Nyman.

”Yleisön turvallisuus on ollut suomalaisten elokuvateattereiden ykkösprioriteetti ja suomalaisille on voitu tarjota turvallinen tapa kokea kulttuuria. Yhtään todettua tartuntaketjua ei ole ollut, vaikka elokuvissa on korona-aikana käynyt jo yli 1,5 miljoonaa asiakasta. Tanskassa, jossa mittavampia rajoituksia yleisötilaisuuksiin on sovellettu jo lokakuusta asti, ovat elokuvateatterit saaneet toimia 500 hengen rajoituksella. Tanskassa on pidetty ensiarvoisen tärkeänä, että kiristyvät rajoitukset eivät koske haavoittuvaa kulttuurialaa, koska niiden piirissä toiminta pystytään järjestämään todistetun turvallisesti ja kontrolloidusti. Samaa toimialakohtaista harkintaa kaipaamme nyt kipeästi myös Suomen kulttuurialalle ja elokuvateattereihin”, toteaa Katarina Nyman.

Filmikamari ry kirjoitti 24.11. julkaistussa kannanotossaan, että mikäli uusia koronarajoituksia tarvitaan, niiden tulee perustua faktoihin, niiden on oltava toimialakohtaisia ja aidosti paikallisia. Tämä toimialakohtainen rajoitusten tarkastelu on ainoa tapa pitää elokuva-ala hengissä pandemiamarkkinan yli. Koko elokuva-ala kaipaa nyt tukea, jotta pandemian myötä koko Suomen suosituin kulttuuriharrastus ei vaarannu peruuttamattomalla tavalla.

70 on vain numero  -elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Johanna Vuoksenmaa ja pääroolissa laulaja Seija Kuulana nähdään Hannele Lauri. Elokuvan tuottaa Dionysos Films Oy ja elokuvan levittää Nordisk Film.

Top