Sinisiä ajatuksia

Havukka-ahon ajattelija perustuu Veikko Huovisen samannimiseen klassikkoromaaniin.

Konsta Pylkkänen (Kai Lehtinen) on luonteeltaan loputtoman utelias haaveilija. Hän saattaa yllättäen syventyä ratkomaan maailman pieniä ja suuria arvoituksia aina mittarimadon toimenkuvasta avaruuden mittasuhteisiin. Omaperäisten ajatelmiensa takia Pylkkäsellä on melkoinen maine kainuulaiskylässä, johon modernin maailman vouhotukset tekevät vasta hiljalleen tuloaan.

Kun Pylkkänen saa pestin maisteri Ojaston (Hannu-Pekka Björkman) ja maisteri Kronbergin (Tommi Korpela) apumiehenä, pääsee hän seuraamaan lähietäisyydeltä ihailemiaan tiedemiehiä, luonnon tutkijoita ja tekniikan salaisuuksien haltijoita. Yllättävien sattumusten kautta Pylkkänen itse päätyy tieteellisen läpimurron avaintekijäksi.

Erikoislaatuisen luonteensa takia Pylkkänen kiinnittää maisteri Kronbergin huomion. Tällä veikeällä keskustelukumppanilla vaikuttaa olevan hämärä menneisyys, josta moni tietää huhuja mutta harva totuutta. Eikä kepposiin mieltynyt Pylkkänenkään päästä uusia ystäviään helpolla, sillä ennen kuin Helsingin ”lisenssit” selviytyvät korpimailta kotiin, on vierailtava Kuoliaaksinaurattajan talossa.

Vuonna 1952 ilmestynyt ja koko kansan suosikiksi singahtanut Veikko Huovisen alkuperäisteos Havukka-ahon ajattelija kuuluu rakastetuimpiin ja luetuimpiin kotimaisiin romaaneihimme. Odotettu uusi elokuvaversio kuvataan Kari Väänäsen ohjauksessa Kainuun luonnonkauniissa maisemissa Puolangalla ja Kuhmossa.

Veikko Huovinen sai marraskuussa 1999 professorin arvonimen pitkäaikaisesta työstään suomalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin parissa.

 
 

Väänänen on onnistunut. Hänen elokuvansa on uskollinen sekä Huovisen romaanin tapahtumille että tunnelmalle. - Pertti Avola, Helsingin Sanomat

 

Havukka-ahon ajattelijassa voi ajatusten hiirihaukan siivin liitää sodanjälkeiseen Suomeen, jonka syrjäseuduille moderni maailma jo hiipii kuin halla pellolle. Väänänen antaa kuvien puhua. - Ari Tiippana, Länsi-Savo

 

Tämän aion katsoa vielä monesti! - Seppo Turunen, Kainuun Sanomat

 

Suomenkielinen nimi:
Havukka-ahon ajattelija
Alkuperäinen nimi:
Havukka-ahon ajattelija
Ohjaus:
Kari Väänänen
Pääosissa:
Kai Lehtinen, Tommi Korpela, Hannu-Pekka Björkman, Ilkka Heiskanen, Vesa Vierikko, Konsta Pöyliö
Tuotantovuosi:
2009
Tuotantomaa:
Suomi
Genre:
Draama
Käsikirjoittaja:
Kari Väänänen
Ensi-ilta:
15.1.2010
Ikäraja:
S/T
Kesto:
1h 51min