Nimet Marmoritaulussa

 

Ensimmäinen maailmansota on päättynyt. Venäjän ja Saksan keisarikunnat ovat hajonneet, Neuvostoliitto on perustettu ja Viro on itsenäistynyt. Marraskuussa 1918 puna-armeija hyökkää Viroon rauhanomaisista puheistaan huolimatta. Viron hallitus julistaa yleisen liikekannallepanon, mutta turhaan. Kutsutut eivät astu riviin. Armeija joudutaan kokoamaan vapaaehtoisista; vanhuksista, lapsista ja omasta kansalaissodastaan toipuvista suomalaisista.
Viro on sekasorron vallassa. Pakenevat siviilit, etenevä puna-armeija, virolaiset punakaartit ja Venäjän keisarikunnan armeijasta hajonneet sotilasjoukkiot vaeltavat kodittomina pitkin maata. Jokainen yrittää löytää paikkansa. Köyhän perheen poika Ahas kamppailee omantuntonsa kanssa. Seuratako vanhempaa veljeään punakaartiin, ollako kotona vanhempien turvana vai taistellako koulutovereidensa rinnalla hallituksen joukoissa?
Kun koulutoverit liittyvät armeijaan, Ahas jää kotiin. Pian hän joutuu hallituksen kannattajia metsästävän punakaartin mielivallan kohteeksi. Koulunsa univormuun pukeutunut Ahas vangitaan muiden joukossa ja hän kohtaa nuoren porvaristytön Martan. Hallituksen joukkoihin pyrkivä suomalainen vapaaehtoisupseeri Sulo Kallio (Peter Franzén) vapauttaa Martan ja Ahaksen ja pakenee heidän kanssaan. Pakomatkan aikana Ahas valitsee puolensa. Sota kasvattaa Ahasta tovereineen kohti aikuisuutta - katkerien yllätysten kautta. Kun sota päättyy, kaikki on toisin. Jokainen on saanut kohtalonsa mukaisesti: vapauden, rakkauden tai nimensä marmoritauluun.

Ohjaaja Elmo Nüganen elokuvasta:

Miksi elokuva on tärkeä suomalaisille ?

- Elokuva ei ole pelkästään korkealuokkaista viihdettä, vaan tosi tarina naapurimaasta Virosta, sen menneisyydestä ja henkisestä tilasta. Suomen kansa on monesti osoittanut rohkeutensa ja halukkuutensa puolustaa kotejaan. Elokuva on tarina siitä, kuinka ”pikkuveljet” Virossa osoittivat samanlaista rohkeutta. Elokuva on tehty yhteistyössä Talvisota ja Rukajärven tie kaltaisten hienojen suomalaisten elokuvien tuottajien kanssa.

Mitä sinulle jäi erityisesti mieleen Nimet marmoritaulussa –elokuvan teosta ?

- Kerran komensin noin 500 miestä kieriskelemään mudassa, sillä heidän rooliasunsa olivat liian siistit tekeillä olevan kohtauksen kuvausta varten. Kaikki 500 miestä kieriskelivät mudan seassa sotilaallisen täsmällisesti kuin yhtenä miehenä, se oli ikimuistoinen näky. Massamutakylvyn jälkeen puvut olivat minusta täydelliset :)

 
 

"> "Jos pitää Rukajärventiestä, pitää hyvin todennäköisesti myös tästä."" - Ville Soininen, Uutislehti100

 

""Elmo Nügasen debyytti pitkässä elokuvassa on sujuva ja henkilökuvat hellyyttäviä."" - Anne Välinoro, Aamulehti

Elokuvan virallinen kotisivu
Tutustu »

 

Suomenkielinen nimi:
Nimet Marmoritaulussa
Alkuperäinen nimi:
Nimed Marmortahvlil
Ohjaus:
Elmo Nüganen
Pääosissa:
Priit Voigemast, Indrek Sammul, Alo Korve, Bert Raudsep, Peter Franzén
Tuotantovuosi:
2002
Tuotantomaa:
Viro / Suomi
Genre:
Draama
Käsikirjoittaja:
Elmo Nüganen, Kristian Taska
Ensi-ilta:
1.11.2002
Ikäraja:
K11
Kesto:
1h 35min